image

SP: Plasterk en AIVD hebben probleem als berichten kloppen

zondag 1 december 2013, 09:09 door Redactie, 7 reacties

Als inderdaad blijkt dat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) meewerkt aan de spionagepraktijken van de NSA hebben zowel de dienst als minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een groot probleem, aldus de SP. De partij reageert op berichten uit het NRC.

"Het lijkt erop dat onze geheime diensten meewerken aan de spionagepraktijken van de NSA en dat ze daarbij ook onze eigen wet overtreden. Minister Plasterk stelde onlangs in de Kamer dat onze diensten zich houden aan de wet. Als de berichten kloppen heeft de minister een groot probleem. Datzelfde geldt voor de AIVD en de MIVD", aldus SP-Kamerlid Ronald van Raak.

Volgens Van Raak lijkt het erop dat de veiligheidsdiensten buiten de Tweede Kamer om de wet naar hun hand hebben gezet. "De Kamer lijkt niet meer te kunnen vertrouwen op de informatie van de regering en zal zelf onderzoek moeten doen, om te weten of de veiligheid van onze burgers nog is gewaarborgd. De huidige vorm van parlementaire controle op de geheime diensten zal op de schop moeten", laat het SP-Kamerlid verder weten.

Parlementaire enquête

In het radioprogramma Tros Kamerbreed riep Alexander Pechtold op tot een parlementaire enquête naar het handelen van de AIVD en MIVD. "Ik vind dat de tijd van afwachten nu wel voorbij is. Het is zaak om nu goed te verkennen of onze Nederlandse diensten gewerkt hebben binnen de wet en alleen al die zoektocht moet plaatsvinden binnen een enquête, wat dan kun je alle betrokkenen onder ede horen", liet Pechtold weten.

"Een parlementaire enquête dat is de enige manier om ervoor te zorgen dat we dit kunnen reconstrueren maar ook de lessen kunnen leren om ervoor te zorgen dat onze wetgeving up-to-date is. Ik kan me goed voorstellen dat het een zoektocht voor de diensten is geweest de afgelopen jaren, maar privacy is een groot goed in Nederland en ook in Europa en daar dienen we als parlement onze verantwoordelijkheid in te nemen."

Wet

Tegenover de NOS laat Plasterk weten dat de AIVD zich wel aan de wet houdt en dat de dienst door de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten wordt gecontroleerd. En die zou geen aanleiding hebben gezien om de dienst op de vingers te tikken. Daarnaast zou de AIVD veel aan de informatie op het internet hebben, om zo te zien wat voor "snode plannen worden gesmeed."

Door het werk van de AIVD zouden erge dingen worden voorkomen, aldus Plasterk, die niet op de details wilde ingaan. Mocht er een parlementaire enquête komen dan ziet de minister die naar eigen zeggen met vertrouwen tegemoet.

Reacties (7)
01-12-2013, 09:47 door Anoniem
Waar was die Ronald van Raak toen bekend werd dat de NSA elke nederlander afluisterd?
01-12-2013, 10:02 door Anoniem
Kunnen ze dan gelijk ook de openbare leeftijdsdiscriminatie aanpakken bij de overheid. Want dat mag ook niet. En wordt gewoon gedaan door b.v. defensie
01-12-2013, 12:44 door Anoniem
Ik weet niet wat een parlementair onderzoek op zou kunnen leveren. De NSA heeft wel veel geleerd van de AIVD, maar de AIVD heeft hoogstwaarschijnlijk ook veel geleerd van de NSA, zoals onder ede liegen tegenover het parlement. Ik hoop dat Ronald van Raak snapt dat alles wat de AIVD tegen het parlement zegt hoogstwaarschijnlijk gelogen is. Plasterk lijkt trouwens ook veel van de AIVD te leren.

Peter
01-12-2013, 16:47 door Anoniem
Ach je weet toch wel dat geheime diensten,stiekem toch alles aan hun laars lappen,dus nieuws is dit ook niet meer.
Het is al jaren een verdachte en corrupte zooi.
01-12-2013, 20:43 door Anoniem
De feiten zijn zeer ernstig en aftreden/ontslag voor zowel hoofd vd AIVD alsook van de ministers Plasterk (BiZa) en Opstelten i(Veiligheid&Justitie) is niet meer dan gerechtvaardigd.Zeker als ze niks willen zeggen en een evt.Parlementaire enquete gaan dwarszitten door te schermen met geheimhoudingsplicht,zwijgrecht,geheugen wat hen in de steek laat,etc)
01-12-2013, 22:10 door Anoniem
Door Anoniem: Waar was die Ronald van Raak toen bekend werd dat de NSA elke nederlander afluisterd?

Nou volgens mij is hij één van de weinige politici, samen met Sophie in 't Veld, die zich nog enigszins druk maken over IT en privacy gerelateerde misstanden.
02-12-2013, 09:34 door Mysterio
De SP ruikt weer bloed. De SP heeft overigens een prima beeld op privacy, maar zoals gebruikelijk bij een partij zonder ambities om ooit in de coalitie te komen spreken ze over de overheid en de regering als organen waar ze zelf geen deel van uitmaken en dus geen verantwoordelijkheid voor zullen nemen.

Hoe dan ook hoop ik dat de SP zijn oppositierol goed gaan invullen en het de heren van de regering flink moeilijk gaat maken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.