image

Politie waarschuwt voor afstaan wachtwoord aan derden

maandag 9 juli 2012, 10:35 door Redactie, 3 reacties

Oplichters die zich voordoen als Microsoft-medewerker zijn op het moment zeer actief in Nederland. De politie waarschuwt dan ook om in geen geval wachtwoorden aan derden te verstrekken. Vorige week kreeg de politie melding van een vrouw uit Amersfoort over poging tot oplichting via internet. Een onbekende man doet zich via de telefoon voor als medewerker van Microsoft.

Volgens de man, die Engels spreekt en een licht accent heeft, zijn er problemen met de computer van de Amersfoortse en kan hij haar helpen met het oplossen daarvan.

"Het gaat hier echter om een truc van een oplichter om computergebruikers geld afhandig te maken", aldus de politie. De vrouw herkent de truc, omdat ze er eerder in de krant over had gelezen. Het artikel in de krant maakt melding van een slachtoffer die het wachtwoord van de computer aan de oplichter verstrekte. Hiermee kon de man in haar computer komen en doen alsof er sprake was van een probleem. Voor herstel van de computer vroeg hij 250 euro.

Actief
Deze oplichter is voor zover de politie heeft kunnen vaststellen regionaal en vermoedelijk landelijk actief. "De politie waarschuwt burgers alert te zijn op deze methode van oplichting en in geen geval wachtwoorden van computers aan derden te verstrekken. Mocht u benadeeld zijn, dan kunt u daarvan aangifte doen bij de politie."

Reacties (3)
09-07-2012, 14:41 door yobi
Inderdaad nooit wachtwoorden of pincodes afgeven. Ook geen url's openen of op aanwijzingen naar een website gaan en programma's installeren (op OK klikken).

Beter is: Komt nu niet uit. Mag ik uw telefoonnummer? Bel ik u zo even terug.

Vervolgens natuurlijk het bekende nummer van de bank bellen.
09-07-2012, 16:28 door Anoniem
Maar natuurlijk wel aan de pliesie, dat dan weer wel.....
30-08-2012, 23:03 door Anoniem
Tsja, als je in 2012 nog zó goedgelovig bent dat je over de telefoon wachtwoorden zou verstrekken, dan verdien je het ook om beroofd te worden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.