image

Mozilla: webmail is doodsteek voor e-mailclient

maandag 9 juli 2012, 11:54 door Redactie, 17 reacties

De populariteit van Gmail en Facebook voor het uitwisselen van berichten betekent het einde van de oude vertrouwde e-mailclient, aldus Mozilla topman Asa Dotzler. Mozilla kondigde onlangs aan dat het gaat stoppen met de ontwikkeling van de gratis open source e-mailclient Thunderbird. "Elk jaar migreren meer en meer van mijn vrienden en collega's naar webgebaseerde oplossingen. Sommige leven bijna geheel in webalternatieven voor Thunderbird, zoals Gmail of Y!mail. Anderen gebruiken sociale netwerken zoals Facebook voor bijna al hun communicatie", aldus Dotzler.

Aangezien Mozilla geen oneindige middelen heeft, liet Mozilla Foundation voorzitter Mitchell Baker weten dat er niet verder aan Thunderbird wordt gewerkt. Het is aan de gemeenschap om het programma verder te ontwikkelen. Wel zal Mozilla via het Extended Support Release proces beveiligingsupdates blijven uitbrengen.

Veilig
Volgens Dotzler is de beslissing van Mozilla een logisch gevolg van een trend die al jaren zichtbaar is. "Meer en meer mensen gebruiken het web voor communicatie en steeds minder mensen gebruiken een legacy e-mailclient."

Zelf zegt Dotzler Thunderbird te blijven gebruiken zolang het veilig en stabiel is of totdat er een betere oplossing beschikbaar komt. Thunderbird ondersteunt net als Firefox allerlei plug-ins en uitbreidingen. Zo is het via de e-mailclient en de uitbreiding Enigmail zeer eenvoudig om versleutelde e-mail te versturen.

Reacties (17)
09-07-2012, 12:40 door privacy4all
Jammer,

Was net teruggevallen op thunderbird. In kader van privacy-gevoelens van Gmail afgestapt. Geen goed alternatief gevonden in de webmail varianten dus daarom een pirvacyvriendelijke (& europese) mailboer gevonden die ik met de ouderwetse client kan bevragen. Met behulp van plug-ins kon ik de gmail ervaring evenaren.

Goede bericht: programma blijft bestaan, incl. security updates (er hoeft verder niks bij van mij) dus komend jaar blijven we nog doordraaien zoals we nu gewend zijn.
Slechte bericht: Is natuurlijk een doodsteek voor thunderbird. Heb de hele levens-cyclus toch meegemaakt. Snik.

Vraag: Wie weet er pirvacyvriendelijke (& europese) webmail alternatieven met de gebruikservaringen van Gmail?
09-07-2012, 13:02 door Skizmo
Waarom blijf ik dan zovaak thunderbird bij velen installeren ? Iedereen vraagt me of ze gmail kunnen gebruiken zonder naar gmail.com te gaan.
09-07-2012, 13:10 door Anoniem
Ja, weinig ondersteuning bieden aan TB helpt dan lekker zeg .... zo jaag je mensen weg.
Volgens mij is er echt wel veel behoefte aan een goede, betrouwbare, veilige en stabiele e-mailclient. Waarom niet mail integreren in de Mozilla browser (zoals bij de Opera browser) ?
09-07-2012, 13:20 door varttaanen
Ik gebruik meerdere mailadressen voor werk, prive etc, dat past fijn in een emailclient. Dus thunderbird hoort bij m'n favorieten. Wat moet ik straks?

edit: Opera mail dan maar denk ik
09-07-2012, 13:20 door Fwiffo
Ik ben hier eigenlijk wel gelukkig mee. Werd niet bepaald blij van de 6-wekelijkse releases met de weken daarna telkens één of twee bugfixes voor Thunderbird. Over enigmail gesproken, die moest dus ook elke 6 weken met een nieuwe versie komen, wat een extra belasting voor de maker daarvan was.

E-mail bestaat al zo lang, waarom heeft dat nog innovatie nodig? E-mail zal ook altijd blijven ivm wachtwoord resets van bijvoorbeeld ook security.nl. En MacOS en Windows hebben hun eigen offline clients, dus dood is offline e-mail nog lang niet! Extended Support met security/stability fixes is toch prima?!
09-07-2012, 13:27 door Anoniem
Ik ben een aantal weken geleden overgestapt van Thunderbird op Zimbra Desktop.
09-07-2012, 13:34 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
09-07-2012, 14:17 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom niet mail integreren in de Mozilla browser (zoals bij de Opera browser) ?
Alsjeblieft niet. Mozilla was ooit een suite met meerdere applicaties, ze hebben het juist uit elkaar getrokken. Ik ben daar blij mee. De eindeloze neiging alles maar te integreren leidt ertoe dat alles ook van alles afhangt. Leuk voor de customer lock-in, maar het leidt er dus toe dat als je een van de onderdelen door een alternatief wilt vervangen en het andere onderdeel niet je opeens beperkt wordt in je mogelijkheden omdat je de keuze niet meer hebt om ongebruikte software te de-installeren. In plaats van integratie zie ik liever componenten die soepel met elkaar samenwerken en uitwisselbaar zijn met alternatieve componenten. En dat kan ook makkelijk met een webbrowser en een e-mailclient. Een mailto-link in een webpagina moet in de e-mailclient worden geopend en een link naar een webpagina in een e-mail moet in de webbrowser worden geopend. Dat is het zo'n beetje, daarvoor hoef je echt geen geïntegreerde toepassing te maken, dit is een simpele koppeling die al sinds jaar en dag werkt bij elke combinatie van webbrowser en e-mailclient die ik ooit gebruikt heb.
09-07-2012, 14:25 door Anoniem
In kader van privacy-gevoelens van Gmail afgestapt. Geen goed alternatief gevonden in de webmail varianten

hushmail?? wellicht een optie..
Hoef je in elk geval GEEN ander adres op te geven om te kunnen gebruiken iets wat bij bv mail.be weer wel verplicht is.
09-07-2012, 14:32 door Anoniem
Die veelvuldige updates zijn nergens voor nodig. Het is nogal dom van Dotzler om eerst onhaalbare een update race op te zetten en daarna te zeggen dat het niet vol te houden is - en dan de volledig foute conclusie trekken dat het eruit moet.
09-07-2012, 16:20 door Ignitem
Het is niet dat Thunderbird gaat verdwijnen. De ontwikkeling van nieuwe features is alleen aan de community en wordt niet meer door Mozilla gedaan.
Je kunt dus gewoon Thunderbird blijven gebruiken.
09-07-2012, 16:56 door Anoniem
Ik denk dat Thunderbird gewoon door ontwikkeld wordt,maar dan wordt losgelaten door Mozilla zelf.
Het ontwikkelteam moet dan gewoon meer op eigen benen komen te staan.
Neem maar een voorbeeld aan Rethat Linux.
Zij hebben ook voordat Fedora bestond,Redhat losgelaten in een commerciele versie zoals Rethat enterprise.
Fedora Linux is de opensource gemeenschap gebleven van wat vroeger Rethat Linux was.
09-07-2012, 17:00 door Anoniem
Door Ignitem: Het is niet dat Thunderbird gaat verdwijnen. De ontwikkeling van nieuwe features is alleen aan de community en wordt niet meer door Mozilla gedaan.
Je kunt dus gewoon Thunderbird blijven gebruiken.
Het leek er sowieso de laatste 5 jaar niet echt op alsof in TB erg veel nieuwe features erbij kwamen, tabbed email was een gekunsteld gedrocht en de integratie met Lightning is al sinds de start moeizaam en zeer buggy.

Dus, het kan ook best zijn dat het achterblijven van clients als Thunderbird de gebruikers ook een extra duwtje in de rug heeft gegeven.
Maar goed, iemand als Asa Dotzler wiens visie al eens eerder tot uiting kwam in uitspraken als "i dont care about corporate users" legt de schuld natuurlijk volledig buiten zichzelf.
09-07-2012, 21:11 door cyberpunk
Het originele artikel lezen lost veel vragen op. Het blijkt in ieder geval niet zo sensationeel te zijn als "Mozilla: webmail is doodsteek voor e-mailclient".
09-07-2012, 23:08 door Argot
Als je eigen domeinnamen beheert waarop je al je e-mail ontvangt, is een mailclient niet weg te denken.
Ik heb wel Horde op mijn servers staan, maar dat is absoluut niet handig. In TB kan ik makkelijk archiveren, verschillende accounts en mappen beheren, het zoeken (in e-mails) werkt supersnel. En ik vind die spamfilter ontzettend handig; hiermee kan je de doorgelaten spam toch nog 'na'-filteren. Als je dat ding goed getraind hebt, komt er zelden spam in je inbox. En komt er toch iets doorheen, dan kun je direct een beetje bijtrainen.
Voor mij zijn er geen betere mailclients! Ik hoop dat TB blijft!!
10-07-2012, 09:32 door Sheriffnl
Ach, en anders pakken we toch gewoon incredimail? :D
10-07-2012, 13:09 door securbenik123321
tb is voor mij een prima mailclient, gebruik hem al jaren.

en wat een gelul dat we steeds minder mail gebruiken door sociale media e.d,
ik wil juist helemaal geen gebruik maken van sociale media, zeker niet als het om belangrijke info gaat !

maar goed, ik begrijp ook dus dat tb blijft voort bestaan maar zonder doorontwikkeling,
zolang de safety-updates maar blijven komen is tb prima voor mij.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.