image

OM eist 5 jaar tegen Roemeense skimmers

maandag 9 juli 2012, 17:36 door Redactie, 1 reacties

Het Openbaar Ministerie (OM) Amsterdam heeft in hoger beroep 5 en 2,5 jaar cel geëist tegen twee Roemeense mannen die worden verdacht van skimming. De twee mannen maakten onderdeel uit van een groep Roemenen die volgens het OM voor minimaal 1,9 miljoen euro zouden hebben geskimd. Dit gebeurde in de periode november 2009 tot en met januari 2010 in Rotterdam, Amsterdam, Rhoon, Leiderdorp en Badhoevedorp.

De zaak kwam aan het rollen door de aanhouding van een Roemeen die vanuit Mexico op Schiphol aankwam. Hij bleek in het bezit van grote geldbedragen in euro's en dollars en van een USB-stick met daarop bankrekeningnummers en pincodes. De nummers en codes bleken afkomstig van een gemanipuleerd pinapparaat van een bedrijf in Amsterdam.

Onvoorwaardelijk
Het OM vindt dat alleen onvoorwaardelijke celstraffen van geruime duur recht doen aan de ernst van de feiten. "Skimming schaadt het vertrouwen van de consument in het elektronisch betalingsverkeer en kan grote consequenties hebben. De financiële schade en de gevolgen zijn groot. Het kost de banken miljoenen per jaar. En de mensen van wie de betaalpassen zijn geskimd levert het veel overlast op. Roemenen blijken over kennis en knowhow van deze specifieke vorm van vermogenscriminaliteit te beschikken. Verdachten zijn puur met dit doel naar Nederland gekomen. Zodra er voldoende verdiensten waren behaald verplaatsten ze zich weer naar een ander West-Europees land. Dit zijn zeer kwalijke praktijken en dienen fors te worden bestraft", aldus de advocaat-generaal op de zitting.

De rechtbank veroordeelde verdachten eerder tot 5 jaar en 287 dagen cel na een eis van de officier van justitie tot 5 en 2,5 jaar. Het OM stelde in éen zaak hoger beroep in. Het appel richt zich tegen een aantal vrijspraken en daarmee ook tegen de hoogte van de opgelegde straf. Ook éen van de verdachten ging in hoger beroep.

Reacties (1)
10-07-2012, 09:35 door xclude
Wel ja, geef ze 5 jaar. Een gespreid bedje, TV, Tafeltennis, lekker luieren de hele dag in een cel die waarschijnlijk beter is ingericht als de gemiddelde woning in Roemenië en een salaris dat ruim twee maal boven de Balkenende norm ligt (1.9 miljoen / 5 jaar). Geef mij ook zo'n vakantie. Wat een slappe was weer zeg, het wordt tijd om de rechtelijke macht eens wakker te schudden in dit kudt land.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.