image

"Upgrade naar Windows 7 of 8 hoogste prioriteit XP-gebruiker"

dinsdag 3 december 2013, 10:52 door Redactie, 20 reacties

Bedrijven, organisaties en gebruikers die nog steeds Windows XP gebruiken moeten het upgraden naar Windows 7 of Windows 8 de hoogste prioriteit geven, zo laat Rob VandenBrink van Metafore via de website van het Internet Storm Center weten.

VandenBrink reageert op het nieuwste beveiligingslek in Windows XP dat aanvallers actief gebruiken om computers mee aan te vallen. De aanvallen die nu zijn waargenomen werken alleen als gebruikers een verouderde versie van Adobe Reader gebruiken. Voor zover bekend lopen Windows XP-gebruikers met de laatste versie van Adobe Reader geen risico.

Topje van de ijsberg

Volgens VandenBrink is het echte verhaal niet het nieuwe Windows XP-lek, de tijdelijke oplossing van Microsoft of dat het lek in combinatie met Adobe Reader wordt gebruikt. "Het echte verhaal is dat dit zero-day-lek slechts het topje van de ijsberg is", zo merkt hij op. Malwaremakers bewaren volgens VandenBrink hun XP zero-day-lekken en aanvallen.

"Ze weten dat XP na april 2014 geen beveiligingsupdates meer ontvangt." Hierdoor zullen de exploits die misbruik van beveiligingslekken maken in theorie voor altijd blijven werken. VandenBrink noemt de naderende deadline voor Windows XP dan ook "WinMageddon".

Upgrade

In november bleek volgens meetbureau Net Applications dat het aantal gebruikers van Windows XP onveranderd was gebleven ten opzichte van oktober. Meetbureau StatCounter zag een lichte daling van 0,7%. Toch ontkomen bedrijven en organisaties er niet aan om te upgraden. Marktvorser IDC stelt dat de pc-verkoop dit jaar onder bedrijven minder snel afneemt dan bij consumenten het geval is.

De verkoop van computers aan consumenten daalde dit jaar met 15%. Bij bedrijven bedraagt de daling 5%, wat mede komt door het upgraden naar nieuwere Windows-versies. Naast een nieuwe Windows-versie kunnen gebruikers van Windows XP ook naar andere platformen upgraden. Het Nationaal Cyber Security Center liet in oktober weten dat ook Linux, Ubuntu en Red Hat geschikte besturingssystemen zijn.

Reacties (20)
03-12-2013, 11:08 door Anoniem
"Bedrijven, organisaties en gebruikers die nog steeds Windows XP gebruiken moeten het upgraden naar Windows 7 of Windows 8 de hoogste prioriteit geven"

Die snapt er nie veel van....

Beste meneer Vandenbrink,
Gebruikers kiezen er niet zelf voor om niet te upgraden, ze zitten met computers die het nu onder XP prima doen
maar die niet geschikt zijn voor Windows 7 of 8. Microsoft heeft immers bedacht dat we nu om hetzelfde te doen een
veel krachtiger computer nodig hebben.
Het is dus helemaal geen kwestie van upgraden. Het is nieuw kopen. En dat kost geld. Wat veel mensen en bedrijven
nu niet hebben. Daarom vervangen ze niet.

Ook leert de ervaring dat je het beste zo lang mogelijk kunt wachten, want iedere maand dat je je computer eerder koopt
is ie weer eerder verouderd. Er kan zo maar weer een nieuwe Windows versie uitkomen en die heb je dan niet.
Dus altijd wachten tot het niet anders meer kan, dat is over het geheel genomen het beste.
03-12-2013, 12:04 door Wim ten Brink
Tja...
Windows XP heb ik nog op een oude laptop en ik heb enkele virtuele machines die ook XP draaien. De laptop heeft een beeldscherm dat te klein is voor Windows 7 of 8, aangezien deze een minimum hoogte vereisen. En 600 pixels is niet hoog genoeg. De virtuele machines heb ik nodig voor software die niet onder windows 7 of 8 draait. Ik heb het geprobeerd maar zonder succes. Ook niet met de compatibiliteitsmode aan.
Maar goed, ik kan het financieel goed aan om te upgraden en heb dan ook een nieuwe laptop en nieuwe desktop, beiden met Windows 8. Veel van mijn software kan ik ook upgraden, dus dat is het probleem niet. Maar er zijn genoeg mensen die ooit een computer kochten en zolang deze het doet gaan ze niet upgraden. Want een upgrade is te duur. Ze hebben dan een grotere harde schijf nodig, meer geheugen, betere videokaart en uiteindelijk ook nieuwe versies van hun software. Voor mensen in de ICT is dit allemaal vanzelfsprekend, maar de eigenaar van b.v. een banketbakkerij of meubelwinkel zit helemaal niet te wachten op nieuwere computers. Die kopen gewoon iets en willen dat dit heel lang meegaat. Die computer is voor hen een eenvoudig gebruiksvoorwerp dat ze af en toe nodig hebben en ze willen er niet te veel in investeren, want daar gebruiken ze het te weinig voor.
Wel zie ik dat mensen de PC's willen vervangen door tablets. De oude XP machines krijgen dan nog minder werk te doen, maar blijven desondanks nog steeds in gebruik. En ik merk dat Apple computers weer populairder aan het worden zijn, mede ook omdat Windows nu ook op Apple hardware kan draaien en men een dual-boot erop kan instellen. En er zullen veel mensen overwegen om naar Linux over te stappen omdat Linux zelden in de media komt wegens de vele virussen en updates. Het idee dat Linux veiliger is, heerst enorm. Dus zullen er ook diverse PC's met een dual-boot zijn ingesteld om tussen Windows en Linux te kunnen wisselen.
Maar veel mensen buiten de ICT sector hebben wel computers in gebruik, maar niet de financiele middelen om deze te upgraden. Als ze dan toch iets nieuws nodig hebben dan nemen ze er een tablet bij, maar die PC, daar wordt niet meer in geinvesteerd...
-
Verder... Er was ook grote paniek wegens het jaar 2000 omdat dan vele computers zouden uitvallen en de wereld in totale chaos ten onder zou gaan. Dat blijkt achteraf wel mee te vallen. Ik voorspel dat dit met Windows XP ook zo zal gaan.
03-12-2013, 12:08 door Anoniem
wat nu als je om andere reden niet wilt overstappen omdat je functionaliteit gaat missen?
een kennis van mij gebruikt zijn XP voor het beluisteren van muziek en heeft hier een een mooie geluidskaart voor. de software die erbij geleverd is werkt op alle windows systemen vanaf XP. mooi zou je zeggen, toch missen er vanaf 'vista' functies omdat het aanspreken van geluidskaarten niet meer rechtstreeks gaat. hierdoor mist hij voor hem belangrijke functies om het geluid naar zijn wens in te stellen. ook linux bied hier geen soelaas omdat de geleverde software daar niet op werkt en zo is hij dus aangewezen op alleen XP.
03-12-2013, 12:10 door Anoniem
Bedrijven kunnen nog wel een selectief (aantal) updates ontvangen na 8 April 2014: Microsoft Premier Support. De kosten hiervan zijn dermate hoog dat het goedkoper is om een systeem aan te schaffen dat wel Windows 7/8 ondersteunt.
03-12-2013, 12:43 door Anoniem
Volgens verschillende onderzoeken bezit XP nog ongeveer 30% van de desktop/workstation markt, dat is een serieuze hap, 1 op de 3.

Als je even bedenkt dat het vanaf 1 april 2014 geen security updates meer gaat ontvangen betekent het in principe dat je met een beetje moeite een botnet bij elkaar kunt scharrelen van 1/3 van alle desktop computers. Tuurlijk zullen er dingen zijn die dit mitigeren en ligt het ook aan het gedrag van de gebruiker maar het is een bijzonder grote mogelijkheid.

De parallel met Y2k slaat wat mij betreft nergens op. Y2k was een software bug waarbij alle systemen hun data zouden terugrollen en dat had wel degelijk grote gevolgen kunnen hebben. Echter was het overgrote merendeel van alle systemen, en zeker alle kritische systemen, voor die tijd al gepatcht en is er inderdaad weinig gebeurd.
03-12-2013, 13:07 door hx0r3z - Bijgewerkt: 03-12-2013, 13:21
Door Wim ten Brink: Ik voorspel dat dit met Windows XP ook zo zal gaan.
Denk je? Een virus heeft vrij spel in Windows XP. Aangezien het een groot gat is waar ieder stukje malware zonder 0day or CVE in kan komen, noem je dat veilig? Een verkeerde 'move' in het bedrijf en je XP machines zijn geïnfecteerd met een (mbr)rootkit (zelfs zonder TDL4 aka mdr rootkit) aangezien XP unsigned drivers toelaat. Dan ben je letterlijk de lul als dit op een Windows XP machine is waar financiële zaken op gedaan worden binnen je bedrijf. En aangezien je er altijd wel een computer analfabeet tussen hebt zitten is deze kans nog eens zo groot! Dan is het dus bingo met je XP en IE 8. Een anti virus systeem kun je tegenwoordig zeer eenvoudig omzeilen zonder dat er echt veel kennis voor nodig is. Just saying you know, it's a ticking time bomb.

Zorg er gewoon voor dat alles up 2 date is. Dan is de kans kleiner, veel kleiner.
03-12-2013, 14:49 door Anoniem
EMET 4.1 (van Microsoft zelf), een actuele en nog ondersteunde virusscanner, malwarescanner en geen IE als browser en het zal toch echt zo'n vaart niet lopen vanaf april. Eventueel nog LibreOffice ipv MS Office 2003 (al zijn macro's toch het voornaamste probleem in office waardoor je zelfs nu '97 nog tegenkomt in grote organisaties). Maar beter nog als het MS echt ernst was dan kwamen ze met een goedkoop upgrade programma naar Windows 7 (iets van 35 euro ipv 100 nu wat een belemmering is) voor de oudere hardware van de XP gebruiker (al zal nog niet alles meekunnen) alleen zie je W7 al nauwelijks meer en is alles Windows 8 waar ze op hameren.
03-12-2013, 16:35 door johanw
De titel klopt niet. Voor de meeste XP users is een upgrade helemaal niet de hoogste prioriteit, ontdanks dat Rob VandenBrink vind dat dat zou moeten.

En die eventuele upgrade naar windows 7 (als de hardware het trekt) zal de meeste particulieren waarschijnlijk gewoon niks kosten, via de bekende torrentsites en zo.
03-12-2013, 17:27 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
03-12-2013, 23:31 door Anoniem
Door Anoniem: "Bedrijven, organisaties en gebruikers die nog steeds Windows XP gebruiken moeten het upgraden naar Windows 7 of Windows 8 de hoogste prioriteit geven"

Die snapt er nie veel van....

Beste meneer Vandenbrink,
Gebruikers kiezen er niet zelf voor om niet te upgraden, ze zitten met computers die het nu onder XP prima doen
maar die niet geschikt zijn voor Windows 7 of 8. Microsoft heeft immers bedacht dat we nu om hetzelfde te doen een
veel krachtiger computer nodig hebben.
Het is dus helemaal geen kwestie van upgraden. Het is nieuw kopen. En dat kost geld. Wat veel mensen en bedrijven
nu niet hebben. Daarom vervangen ze niet.

Ook leert de ervaring dat je het beste zo lang mogelijk kunt wachten, want iedere maand dat je je computer eerder koopt
is ie weer eerder verouderd. Er kan zo maar weer een nieuwe Windows versie uitkomen en die heb je dan niet.
Dus altijd wachten tot het niet anders meer kan, dat is over het geheel genomen het beste.
-
idd. en ik denk dat de meeste mense zulle gaan overstape naar lunix/ubuntu hoor net als ik dat in het volgend jaar pas doe in april en niet eerder hoor. en niet eerder;
04-12-2013, 00:59 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
04-12-2013, 08:54 door Anoniem
[guote]
-
idd. en ik denk dat de meeste mense zulle gaan overstape naar lunix/ubuntu hoor net als ik dat in het volgend jaar pas doe in april en niet eerder hoor. en niet eerder;[/quote]
niet inhoudelijk.... maar mense? overstape? zulle? alstublieft zeg....

wel inhoudelijk:
een betere titel zou inderdaad zijn: Upgrade naar een actueler besturingssysteem prioriteit XP-gebruiker

persoonlijk denk ik dat voor veel mensen een overstap naar een linux distributie een stap te ver zal zijn. Hoewel ik zelf een groot voorstander ben van dergelijke besturingssystemen willen mensen gewoon werken met de systemen die voor hen bekend zijn. Ik raad de mensen om mij heen nu ook aan nog uit te gaan kijken naar een Windows 7 pc en die voor April 2014 aan te schaffen, want net als Linux is voor veel mensen Windows 8 ook nog een stap te ver. (ondanks dat het een prima OS is waar je gewoon even aan moeten wennen).

Met name de reactie van hx0r3z (gisteren 13:07) lijkt mij duidelijk: XP wordt zo lek als een mandje. virusscanners alleen gaan het niet redden op een onveilig OS. Dus upgraden, ander OS installeren of nieuw kopen!
04-12-2013, 10:48 door hx0r3z
Door Anoniem: EMET 4.1 (van Microsoft zelf), een actuele en nog ondersteunde virusscanner, malwarescanner en geen IE als browser en het zal toch echt zo'n vaart niet lopen vanaf april. Eventueel nog LibreOffice ipv MS Office 2003 (al zijn macro's toch het voornaamste probleem in office waardoor je zelfs nu '97 nog tegenkomt in grote organisaties). Maar beter nog als het MS echt ernst was dan kwamen ze met een goedkoop upgrade programma naar Windows 7 (iets van 35 euro ipv 100 nu wat een belemmering is) voor de oudere hardware van de XP gebruiker (al zal nog niet alles meekunnen) alleen zie je W7 al nauwelijks meer en is alles Windows 8 waar ze op hameren.

LibreOffice of OpenOffice, goede tip inderdaad. Maar helaas is dit wel niet helemaal optimaal. Dat is het enigste jammere eraan. En EMET is ook een goede keuze voor in bedrijven.

Ongerelateerd;
Windows 8 is niet alleen lelijk maar ook nog eens 10 keer zo onhandig als de voorganger Windows 7.
Als Windows 8 stijl en vorm van werken moet worden in de toekomst dan stap ik volledig over op Linux.
04-12-2013, 11:51 door Mysterio
Door Ubuntu: waarom moeten XP gebruikers win 7 of 8 nemen?

een betere titel is:
Upgrade naar een actueler besturingssysteem prioriteit XP-gebruiker
win 8 brengt kosten met zich mee, linux mint of ubuntu installeren brengt uitstel van aankoop met zich mee
bouw een nieuwe HD in je pc, installeer linux, en ex- xp gebruikers kunnen weer een paar jaar vooruit met hun pc
Ik ga weer happen... Ik zit momenteel weer lekker te testen met Mint in dit geval, maar ik struikel over de bugs! Als ik mag kiezen tussen Windows 7 en Mint (of Ubuntu) wat ik wil uitrollen over een groot aantal machines dan ga ik voor de volle 100% voor Windows 7.

Linux is hartstikke leuk voor thuis of voor een kleine omgeving die je niet remote wilt beheren. Maar om even Linux werkplekken in je Windows omgeving onder te brengen is een uitdaging, op z'n zachtst gezegd.
04-12-2013, 17:07 door Anoniem
Misschien een oplossing voor Windows XP-gebruikers
------------------------------------------------------------------------

Zet, bij Windows XP, de automatische updates, de virusscanner en het internet uit.
Gebruik Windows XP voor alles behalve internetten.
Gebruik voor internetten een live USB-stick met (gratis) Linux Mint.

Nadeel: Linux Mint is in het Engels en er moet soms wat meer worden ingetypt omdat er niets kan worden opgeslagen,
ook kan Windows XP niet gelijktijdig worden gebruikt met Linux Mint, het een of het ander.

Als Linux Mint alleen voor internetten wordt gebruikt is het niet moeilijker dan Firefox in Windows XP.

- Updaten en sannen niet meer nodig.
- Geen probleem met het bezoeken van onbetrouwbare sites.

Verplaats, voor extra veiligheid, alle niet uitvoerbare data (Foto's documenten enz.) naar een externe harde schijf.
Sluit deze externe harde schijf alleen aan als het internet niet wordt gebruikt, dus bij gebruik van Windows XP.
- Of dit echt nodig is weet ik niet, verneem het graag van andere meer deskundige reageerders - --------------------------------

Handel voor gevoelige (bank)zaken als volgt:

- (Her)start Linux
- Open Firefox en ga direct naar de betreffende site en handel de zaken af.
- Sluit de computer af of e.v.t. sporen te wissen.
05-12-2013, 03:15 door Shadowlight
Door Mysterio:...

Linux is hartstikke leuk voor thuis of voor een kleine omgeving die je niet remote wilt beheren. Maar om even Linux werkplekken in je Windows omgeving onder te brengen is een uitdaging, op z'n zachtst gezegd.

Je bent niet helemaal bij hè?
Linux is juist zeer goed remote te beheren en voor wat betreft kleine omgevingen...
http://webwereld.nl/it-beheer/77912-munchen-is-linux-doel-voorbij
http://www.wired.com/wiredenterprise/2013/09/gendarmerie_linux/
05-12-2013, 10:24 door Mysterio
Door Shadowlight:
Door Mysterio:...

Linux is hartstikke leuk voor thuis of voor een kleine omgeving die je niet remote wilt beheren. Maar om even Linux werkplekken in je Windows omgeving onder te brengen is een uitdaging, op z'n zachtst gezegd.

Je bent niet helemaal bij hè?
Linux is juist zeer goed remote te beheren en voor wat betreft kleine omgevingen...
http://webwereld.nl/it-beheer/77912-munchen-is-linux-doel-voorbij
http://www.wired.com/wiredenterprise/2013/09/gendarmerie_linux/
Ik heb het juist over een grote omgeving van 8000+ systemen die nu volledig Microsoft ingericht is. Als we gaan investeren dan is het goedkoper om de ongeveer 800 werkplekken die verouderd zijn, te vervangen dan om het serverpark en de omgeving aan te passen zodat de Linux clients zonder al te veel acrobatiek bij alle resources kunnen.
30-12-2013, 17:49 door Anoniem
Veiligheid lijkt mij een relatief begrip. Ik lees zojuist van de machinaties van de NSA, en hoewel een particulier niet zo interessant voor deze manipulators zal zijn, vergeleken daarbij lijkt windows XP mij nog jaren veilig te zijn. In al de security updates zit waarschijnlijk toch een achterdeur??
10-01-2014, 04:54 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
06-03-2014, 16:59 door Anoniem
hoe kan ik mijn pc upgraden van xp7 naar 8
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.