image

Toolbar-aanbieder laat computer zweten voor Bitcoins

dinsdag 3 december 2013, 12:00 door Redactie, 2 reacties

Een bedrijf dat toolbars ontwikkelt verspreidt software die computers via onduidelijk algemene voorwaarden in het geheim naar Bitcoins laat "minen", waardoor ze zeer traag worden. Bitcoin is een virtuele munteenheid waarvan de 'munten' worden berekend, ook wel mining genoemd.

Het algoritme dat Bitcoin gebruikt is zo gemaakt dat naarmate er meer Bitcoins komen, er steeds meer computerkracht nodig is om ze te berekenen. Voor het berekenen zijn er verschillende programma's beschikbaar, die de computer vaak erg belasten. Een internetgebruiker ontdekte onlangs op zijn computer een bestand genaamd jh1d.exe, dat 50% van de computerbronnen in beslag nam. Als de gebruiker het bestand probeerde te verwijderen kwam het weer terug.

Voorwaarden

Beveiligingsbedrijf Malwarebytes analyseerde het bestand en ontdekte dat het om een Bitcoin Miner ging. Die was door software van het bedrijf We Build Toolbars op de computer geplaatst. De algemene voorwaarden stellen echter dat als onderdeel van de installatie van de software, de computer wiskundige berekeningen voor partnernetwerken kan uitvoeren om transacties te bevestigen. Het geld dat daarmee wordt verdiend zou eigendom van het bedrijf zijn.

Adam Kujawa van Malwarebytes stelt dat potentieel ongewenste software, zoals toolbars, door het toevoegen van een Bitcoin Miner een nieuw dieptepunt hebben bereikt. "Ze verzamelden al informatie over je surfgedrag en aankopen. Ze belagen gebruikers met pop-ups en onnodige software van hun partners. Het stelen van computerbronnen is de druppel die de emmer doet overlopen."

Reacties (2)
03-12-2013, 12:11 door [Account Verwijderd]
Het algoritme dat Bitcoin gebruikt is zo gemaakt dat naarmate er meer Bitcoins komen, er steeds meer computerkracht nodig is om ze te berekenen.
Eigenlijk niet.
Hoe meer rekenkracht er al is, hoe moeilijker het wordt om een block (van 50(?) bitcoins) te vinden.
04-12-2013, 09:47 door Anoniem
Waarom mogen dat soort "bedrijven" eigenlijk nog bestaan?!
Oke het staat in de voorwaarde ( die bijna niemand leest ) maar toch...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.