image

Bedrijven sinds maart via Visual Basic-lek gehackt

woensdag 11 juli 2012, 12:43 door Redactie, 2 reacties

Een ernstig beveiligingslek in Microsoft Visual Basic for Applications dat Microsoft gisteren patchte, blijkt al sinds maart te worden gebruikt om bij organisaties in te breken. Microsoft Security Bulletin MS12-046 verhelpt een 'Insecure Library Loading'-lek in Visual Basic for Applications (CVE-2012-1854). Door een fout in de manier waarop het programma DLL-bestanden verwerkt, kan een aanvaller willekeurige code op het systeem uitvoeren.

Het lek is te misbruiken door een Microsoft Word document te maken, zoals een .docx-bestand, en het te koppelen aan een speciaal gemaakt malware-bestand genaamd Imeshare.dll, dat zich in dezelfde map bevindt. In het geval van de aanval sturen de aanvallers de slachtoffers schone Word-bestanden in een ZIP-bestand. In het ZIP-bestand bevindt zich ook het kwaadaardige DLL-bestand. Zodra het slachtoffer het Word-bestand opent, wordt ook het DLL-bestand uitgevoerd dat de malware op het systeem installeert.

Aangezien Windows DLL-bestanden standaard niet toont, heeft het slachtoffer niet door dat er malware wordt geïnstalleerd, aldus anti-virus Symantec. Naast ZIP-bestanden gebruiken de aanvallers ook LZH-bestanden. Volgens de virusbestrijder zouden voornamelijk Japanse bedrijven via de zero-day kwetsbaarheid zijn aangevallen.

Reacties (2)
11-07-2012, 14:51 door Anoniem
Aangezien LZH-bestanden niet zo bekend zijn in Nederland, hier meer info over dit bestandstype:
http://www.fileinfo.com/extension/lzh
11-07-2012, 16:46 door Anoniem
Is dit niet gewoon een dll pre-loading ?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.