image

CBP waarschuwt voor paspoort kopietjes

donderdag 12 juli 2012, 11:46 door Redactie, 15 reacties

Bedrijven en organisaties kopiëren steeds vaker het identiteitsbewijs van bijvoorbeeld klanten en relaties, wat identiteitsfraude kan veroorzaken, aldus het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Het CBP noemt het verschijnsel 'kopietje paspoort'. Volgens de privacywaakhond kunnen mensen hiervan jarenlang financiële en maatschappelijke schade ondervinden.

"Een kopie maken van een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart is dan ook – op enkele uitzonderingen na – bij wet verboden. Bedrijven en organisaties in de private sector kunnen in de meeste gevallen voor legitimatie volstaan met de vraag aan klanten om hun paspoort of ander identiteitsdocument te tonen."

Richtsnoer
Om de regels te verduidelijken zijn er nu richtsnoeren opgesteld voor het overnemen van persoonsgegevens en het kopiëren en scannen van identiteitsdocumenten. De richtsnoeren bevatten ter illustratie veelvoorkomende situaties waarbij om een identiteitsbewijs wordt gevraagd, zoals onder meer bij hotels en sportscholen. De richtsnoeren treden vandaag in werking.

De politie Twitterde eerder al deze week om kopietjes van identiteitsbewijzen te markeren.

Reacties (15)
12-07-2012, 11:56 door Anoniem
gelukkig mag facebook wel vragen om kopieetjes als je voor of achternaam een beetje kort is
12-07-2012, 12:10 door SirDice
Een kopie maken van een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart is dan ook – op enkele uitzonderingen na – bij wet verboden.
Banken willen 't nog steeds. Is overigens alleen nodig als je een nieuwe rekening opent waar je salaris op gestort gaat worden. Er is dan een kopietje nodig voor de belastingdienst, een lage resolutie Z/W kopie is daar voldoende voor. Laat dan ook onder geen enkele voorwaarde een scan maken van je identiteitsbewijs. De bank zal zeggen dat die nodig is vanwege de wet maar dat is complete bulshit. Volgens die wet moet je je identificeren als je een rekening opent maar dat betekent dat je alleen je identiteitsbewijs moet laten zien, meer niet.
12-07-2012, 14:21 door Anoniem
<quote>Banken willen 't nog steeds</quote>
Banken mogen het als een van de weinigen nog steeds (lees sinds enkele jaren).

Het CPB heeft boter op zijn hoofd, want ik heb ze meermalen informatie doorgegeven van instellingen die illegaal om 'kopietje paspoort' vrogen. Nooit meer wat van gehoord.

In plaats van vertrouwen op papieren tijgers bewaak ik liever mijn eigen privacy:
1. door voorrang te geven aan bedrijven die mijn privacy serieus nemen, ook als dat wat duurder is
2. als ik geen keuze heb, krijgen ze hun 'kopietje ideetje'. Heb hier een heel stapeltje liggen.
12-07-2012, 14:39 door Anoniem
Allemaal leuk en aardig, maar als puntje bij paaltje komt weigert de truus en manager je botweg een dienst als je niet meewerkt met het verstrekken van een kopie... Het enige wat dan rest is praten als brugman of weer van voren af aan een andere dienstverlener zoeken waar je hopelijk de tijd voor hebt en je niet weer zulke figuren aantreft...
12-07-2012, 14:59 door SirDice
Door Anoniem: <quote>Banken willen 't nog steeds</quote>
Banken mogen het als een van de weinigen nog steeds (lees sinds enkele jaren).
Nee, dat mogen ze niet. Zoals ik al zei, alleen de belastingdienst verlangt een kopietje. En dat mag een lage resolutie Z/W kopie zijn.

Er is een identificatieplicht als je een rekening opent als nieuwe klant. Maar, wederom zoals ik al zei, hoef je daarvoor alleen je identificatie te laten zien.
12-07-2012, 15:41 door Anoniem
@SirDice:

Als gevolg van Artikel 9 WWFT kan het volgende van toepassing zijn:

"Het is toegestaan dat het cliëntenonderzoek wordt uitbesteed aan een derde, voor zover het gaat om identificatie/verificatie, vaststellen UBO en vaststellen doel en aard van de zakelijke relatie. Dit brengt met zich mee dat de derde, die voor deze taak gevraagd wordt, zorgvuldig moet worden gekozen. De instelling die gebruik maakt van deze wijze van cliëntenonderzoek blijft verantwoordelijk voor een juiste uitvoering van deze wettelijke bepalingen, waaronder het op toegankelijke wijze bewaren van gegevens. De derde moet worden verzocht de identificatie en verificatie in opdracht van de dienstverlenende instelling volgens de regels van de WWFT te verrichten, derhalve in persoon en aan de hand van een origineel en geldig identificatiedocument, alsmede bij voorkeur te verklaren door wie en op welke datum de identificatie heeft plaatsgevonden en tenslotte deze verklaring met een kopie van het identificatiedocument op te sturen naar de dienstverlenende instelling."

Zoals je kunt lezen is dus die kopie nodig en dus wettelijk toegestaan: in de meeste gevallen zal een bank deze controle namelijk uitbesteden.
12-07-2012, 16:15 door SirDice
Door Anoniem: @SirDice:

Als gevolg van Artikel 9 WWFT kan het volgende van toepassing zijn:
Dat zal best maar ze menen dit te kunnen doen op basis van de WID. En dat is simpelweg niet juist.

Dat cliëntenonderzoek is voor de belastingdienst. En zoals ik al zei, alleen dan is een kopietje nodig. En dat mag een lage resolutie z/w kopie zijn. Bovendien is dat alleen indien je een rekening opent waar je inkomsten op ontvangt.

Een bank kan zelf ook een cliëntenonderzoek starten maar daar zitten wat voorwaarden aan. Standaard van elke (bestaande) klant een scan vereisen is gewoon onnodige onzin.

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/integriteit-financiele-markten/aanpak-witwassen-en-financieren-van-terrorisme/clientenonderzoek-en-identificatieplicht-financiele-instellingen
12-07-2012, 17:48 door Anoniem
Helaas, in de praktijk zijn er een groot aantal ondernemers die verplicht zijn om personen te identificeren, dus niet alleen banken. Onder meer: accountants, belastingadviseurs, administratiekantoren, advocaten, notarissen, andere juristen, trustkantoren, handelaren in zaken van grote waarde als er contant wordt betaald, handelaars die bepaalde metalen inkopen zoals koper.
De toezichthouders op grond van de wetten waarop deze verplichting gebaseerd is eisen dat de ondernemers bewijzen dat zij aan hun verplichtingen hebben voldaan. Dat bewijs kan alleen geleverd worden door...

een kopie identiteitsbewijs

Dus we moeten naar de wetgever om het kopiëren te verbieden!
12-07-2012, 19:25 door Anoniem
Door Anoniem: Allemaal leuk en aardig, maar als puntje bij paaltje komt weigert de truus en manager je botweg een dienst als je niet meewerkt met het verstrekken van een kopie... Het enige wat dan rest is praten als brugman of weer van voren af aan een andere dienstverlener zoeken waar je hopelijk de tijd voor hebt en je niet weer zulke figuren aantreft...
Het heeft inderdaad geen zin om tegen muren te praten. Maar 'truus' staat er ook maar om haar centen te verdienen en heeft ook een hekel aan het bedrijf waarvoor ze werkt. 'truus' interesseert het vaak helemaal niet 'hoe' je id eruit ziet en wat voor vaags er allemaal opstaat. Zeker als jij koeterwaals tegen haar uitbraakt en je wat 'exotisch' voordoet komt de afwijkendheid van jouw 'id' al gauw heel geloofwaardig bij haar over. Bovendien is het op zaterdagmiddag stervens druk in de winkel, zit iedereen tegen haar te zeuren, terwijl jij heel aardig tegen haar doet. Ze wil graag snel naar huis.en als ze nu 'de manager erbij haalt' of 'met de backoffice gaat bellen' gaat dat niet lukken.

Als bedrijven illegaal met jouw privacy omgaan, heb jij ook het volste recht om creatief met jouw privacy om te gaan.
13-07-2012, 00:59 door Anoniem
Ook de Kamer van Koophandel kopieert er lustig op los! Zodra je een letter aan de inschrijving wil veranderen... hup de boel opnieuw scannen/kopieren.
13-07-2012, 08:31 door Anoniem
"Een kopie maken van een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart is dan ook – op enkele uitzonderingen na – bij wet verboden. Bedrijven en organisaties in de private sector kunnen in de meeste gevallen voor legitimatie volstaan met de vraag aan klanten om hun paspoort of ander identiteitsdocument te tonen."
Wat ik me afvraag, is waarom de overheid de partijen, waarvan nu blijkt dat ze illegaal kopietjes van paspoorten maken, niet gewoon aanpakt en daar boetes aan koppelt. Dat zou in ieder geval het ongewenste kopiëren tegengaan.

Vervolgens moet je aan de bedrijven die wél een kopietje mogen maken, de plicht geven om aan te tonen dat ze de gegevens op een verantwoorde manier bewaren en beschermen. Kunnen ze het niet aantonen, dan ook boetes geven.

En natuurlijk moeten die boetes wel zodanig zijn dat ze op de duur hun businessmodel aantasten, zolang ze er niets aan doen (langzamerhand steeds hogere boetes dus). Dan hebben die bedrijven namelijk een goede reden om er echt iets aan te gaan doen.
13-07-2012, 10:12 door Anoniem
alles leuk en aardig hoor
en hou me ten goede, ik kan het er op zich wel mee eens zijn hoormaar dat zal ook het gewenste digitale paspoort ook niet verbeteren .

maar kan iemand dan ook de volgende vragen beantwoorden

voorbeeld 1)
Een domein boer krijgt een mail of telefoon of via zijn website, iemand uit de andere kant van het land, wil een domein bestellen en een hosting contract aan gaan.
Zowel SIDN als andere registars willen dat men zeker is van de identiteit van de persoon
Dan is de enige weg nog te vragen of die persoon op de trein stapt en 3 uur gaat rijzen om zijn ID kaart te gaan tonen ??
Want een telefoon nummer vragen is zinloos, veel mensen hebben alleen een mobiel, en telefoon nummers zijn makkelijk te krijgen en dus een wegwerp artikel

Voorbeeld 2 ) ( niet zo zeer een kopie maar net zo erg )
Een ondernemer is VERPLICHT bijna overal zijn btw nummer en kvk op te drukken
Dat is van website tot drukwerk tot sommige reclame uitingen
Nu weet beina ieder mens die ooit hiermee te maken heeft gehad, dat het btw nummer van een zzp’er meestal gewoon zijn bsn-sophie-persoonsnummer is
Met andere woorden als zzpér ben je verpligt informatie te verspreiden die anderen kunnen gebruiken voor froude

Voorbeeld 3)
Een ondernemer wil zich aansluiten bij een groothandel
Hij zal dan een origineel kvk moeten sturen en vaak wil de andere kant ook een bewijs van identiteit

En zo zijn er nog wel een paar te bedenken.
13-07-2012, 14:43 door Anoniem
Zolang de grote meerderheid van het 'stemvee' klakkeloos alles accepteert zal de overheid niet optreden. Waarom moeilijk doen. Er komen nauwelijks klachten en laten we eerlijk wezen; over een aantal jaren zijn we allemaal gechipt en is al deze poespas niet meer nodig. Ik kreeg echt geen paspoort toen ik weigerde vingerafdrukken te geven dus wordt je gedwongen 'mee te doen' .enz enz enz. Djerk
13-07-2012, 16:54 door Anoniem
Ook de Kamer van Koophandel kopieert er lustig op los! Zodra je een letter aan de inschrijving wil veranderen... hup de boel opnieuw scannen/kopieren.
Alleen als jij niet tegen sputtert. Meerdere keren wat laten wijzigen zonder kopietje paspoort. Gewoon langsgaan en iemand kijkt je diep in de ogen en in je paspoort en klaar is kees.
30-10-2013, 19:31 door Anoniem
Hoe zit dat met KPN en het kopiëren van paspoorten? Dat het bedrijf boven en onder de wet is weet ik al lang.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.