image

Valse e-mail incassobureau verspreidt digitale bankrover

vrijdag 13 juli 2012, 14:45 door Redactie, 5 reacties

De afgelopen dagen hebben duizenden Nederlanders een bericht van incassobureau Straetus Incasso ontvangen, maar in werkelijkheid wordt geprobeerd om een Trojaans paard te installeren dat geld van online bankrekeningen steelt. Het incassobureau heeft inmiddels een waarschuwing op de website geplaatst dat het de e-mails niet heeft verstuurd. De e-mails melden dat er een vordering tegen de ontvanger openstaat. Om de vordering te bekijken moet de ontvanger een link openen.

Volgens de Fraudehelpdesk wijst de link naar een website die via een drive-by download probeert om de Zeus Trojan te installeren. Deze malware is speciaal ontwikkeld om gegevens te stelen waarmee criminelen geld van rekeningen kunnen halen.

Trend
Anti-virusbedrijf Trend Micro laat weten dat het om een nieuwe trend in phishingaanvallen gaat. Werd er vroeger nog geprobeerd om ontvangers van phishingberichten naar een valse website te lokken, waar men vervolgens gegevens moet invullen. De nieuwe generatie probeert ontvangers alleen maar op een link te laten klikken.

Via de Blackhole Exploit wordt vervolgens automatisch malware geïnstalleerd als de ontvanger bepaalde updates niet heeft geinstalleerd. Op deze manier zijn de criminelen niet afhankelijk van de gegevens die het slachtoffer op de valse website invult, die mogelijk herkend of geblokkeerd wordt, maar kunnen ze die zelf stelen.

Reactie
Incassobureau Straetus werd gisteren, maar ook vandaag overspoeld door mailtjes en telefoontjes van bezorgde mensen. "Die reageren op een mail die lijkt te zijn verstuurd door het incassobureau, maar in feite van internetcriminelen komt", zo laat het bedrijf tegenover Security.nl weten. Het incassobureau heeft geen idee wie er achter de aanval zit.

Van: Straetus Incasso [mailto:info@visitpinel.com]
Verzonden:
Aan:
Onderwerp: Betaling Achterstand openstaande vordering

Geachte heer/mevrouw,

Helaas hebben wij moeten constateren dat u uw betalingen niet nakomt waardoor er inmiddels een achterstand is ontstaan.
Ik verzoek u de vorderingen te bekijken en ons te informeren over de status en betaling van de vorderingen.

Bij gebreke hiervan hebben wij opdracht gekregen een gerechtelijke procedure te starten. De kosten hiervan zijn aanzienlijk hoger dan de kosten die u nu verschuldigd bent.
Indien u vragen en / of opmerkingen heeft, vernemen wij dit graag zo spoedig mogelijk. U kunt hiervoor rechtstreeks met de dossierbehandelaar contact opnemen.

Door deze link te volgen kunt u uw vordering bekijken

bij voorbaat dank voor uw medewerking.

Hoogachtend,

Mevrouw M. Segerink

Straetus Incasso

Reacties (5)
13-07-2012, 14:57 door Anoniem
Tja dan sta je (financieel) al niet sterk. (Anders kijk je nog niet eens naar zo'n mail) En dan proberen ze je ook nog een poot uit te draaien. Met recht crimineel dit.
13-07-2012, 18:21 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
14-07-2012, 19:30 door Anoniem
Reden dat ik bij familie en kennissen OpenDNS op de router zet zodat dit soort phising websites geblokkeerd worden.
OpenDNS blokkeert trouwens ook websites die malware verspreiden.

http://www.opendns.com/business-solutions/premium-dns/benefits/
15-07-2012, 00:29 door Anoniem
ik krijg de laatste tijd heel veel phishingberichten, Men probeert om mijn bankrekening van de ABN-Amro en de Rabo bank te ontfutselen.
Berichten: zoals dat ze opdracht hebben gekregen van de belastingdienst om geld over te maken etc.
Natuurlijk verdwijnen ze zo naar de prullebak, maar ik vind het toch niet prettig zulke berichten. Kunnen we ( ik) iemand er iets aan doen? Aangifte of iets dergelijks of kan de belastingdienst of de banken iets doen om dit soort berichten te laten blokkeren?
16-07-2012, 18:46 door Anoniem
Sommige berichten van ECHTE bedrijven lijken zo veel op phishing dat het phishing alarm van Windows Vista er op afgaat!! Berichten van Famed (een incassobureau dat ook de gewone inning voor medici doet) komen bij mij steeds tussen de ongewenste email terecht.
Doordat de postbezorging hier ronduit slordig is, raakt er nogal eens een gewone brief zoek, zelfs pakketpost belandt in de verkeerde straat! (adres en postcode waren WEL juist opgegeven!) Daarom sturen die bedrijven dan maar een email als er niet wordt gereageerd. Door de vele PHISHING pogingen is de ongewenste email folder echter al vrij vol, soms tien nieuwe per dag. Je mist dan zo'n bericht, en dan komen er kosten bij!
Je kunt niet zo maar een bericht van een incassobureau negeren, dat kost altijd geld, zelfs als je ze NIETS schuldig was!
Ik heb eens VIER aangetekende brieven moeten schrijven om een (bestaand) incassobureau, dat mij per post een rekening stuurde, die niet aankwam, en ook nog eens onterecht was (goederen nooit geleverd) zo ver te krijgen dat ze niet alleen de vordering van de leverancier, maar ook de incassokosten(!) lieten vallen. Kostte toch bijna 30 Euro aan porto! DIE kreeg ik niet terug!
Ik ga er van uit dat IEDER incassobureau mij eerst per post bereikt, alvorens een email te sturen! Alleen een email is verdacht. Dan controleer ik de afzender (vaak @yahoo.com of iets dergelijks onnaspeurbaars) en zoek het adres van het incassobureau op Internet op. Ik klik NIET op links in die berichten! Riskant!
Meestal krijg ik een antwoord dat zij de berichten NIET hebben gestuurd! Dat is dan duidelijk. Soms krijg ik in het geheel geen antwoord. Dan kunnen ze lang wachten op de betaling: Er wordt GEEN geld overgemaakt!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.