image

Kaspersky verslaat patenttrol voor rechtbank

vrijdag 13 juli 2012, 16:13 door Redactie, 4 reacties

Het Russische anti-virusbedrijf Kaspersky Lab heeft als enige voor een Amerikaanse rechtbank een patenttrol weten te verslaan. Drie jaar geleden startte IPAT (Information Protection and Authentication of Texas) een rechtszaak tegen 35 anti-virusbedrijven, waaronder Microsoft, Symantec en McAfee. Volgens IPAT gebruikten de virusbestrijders allemaal gepatenteerde technologieën.

De patenten, 5,311,591 en 5,412,717 beschrijven procedures voor programma autorisatie features. Het gaat om een systeem dat is ontworpen om software tegen onrechtmatig gebruik te beschermen en gebruik van relevante resources te monitoren. Beveiligingssoftware gebruikt soortgelijke routines om aan bepaald gedrag malware te herkennen.

Trollen
34 anti-virusbedrijven gingen door de knieën en betaalden bedragen tot 5 miljoen dollar per jaar. Kaspersky Lab besloot het voor de rechter uit te vechten en heeft na een lange strijd van meer dan drie jaar de rechtszaal als winnaar verlaten. De rechter oordeelde tevens dat IPAT geen verdere aanklachten met betrekking tot het specifieke patent mag indienen.

"Dit is een grote overwinning. In 2008 vertelde ik onze advocaten dat we niet zouden toegeven, we zouden het voor de rechter uitvechten", aldus Eugene Kaspersky, oprichter van het gelijknamige anti-virusbedrijf. De virusbestrijder werkt nu aan ideeën om de trollen terug te pakken. "Ze persen niet alleen geld af, maar belangrijker, brengen technologische voortgang in gevaar."

Reacties (4)
13-07-2012, 16:30 door Anoniem
Nice!
13-07-2012, 16:33 door Anoniem
Ik hoop dat er eindelijk eens verandering komt.
Om recht te hebben op een patent moet je ook daadwerkelijk de uitvinder zijn (of het bedrijf waarvoor de uitvinder werkte op het moment van uitvinden).
EN moet het bedrijf ook actief een product maken met het patent!
(los van het feit dat meeste patenten de inkt niet waard zijn omdat ze te flauw zijn om als echt innovatief te kunnen worden beschreven)

Hopelijk ooit, bye bye patent trollen
13-07-2012, 18:00 door Anoniem
LEKKER~! KASPERSKY ROCKSZZ!!

Jammer dat Symantec, Microsoft (MSE), Sophos, Trend Micro, F-Secure & Eset (NOD32) niet bij de rechtbank gingen uitvechten..

Ze zijn tegenwoordig de beste AV's.
20-07-2012, 13:27 door Anoniem
Victorie. maar eigenlijk maar half.

"De rechter oordeelde tevens dat IPAT geen verdere aanklachten met betrekking tot het specifieke patent mag indienen."

In andere woorden, troll CEO start een nieuw bedrijf; pompt het patent over; en mag weer opnieuw beginnen met deze praktijken. Voor 5 mljoen per klant per jaar kun je dit nog wel even volhouden. Even los dat een hele boel patent-afpersingen niet boven tafel komen, en de personen die afgeperst worden niet per se van deze uitspraak weten. Waarom is het patent niet gewoon ongeldig verklaard?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.