image

Plasterk doet navraag over antennes Amerikaanse ambassade

maandag 9 december 2013, 17:18 door Redactie, 10 reacties

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zal navraag bij de Amerikaanse ambassadeur doen of de antennes op de Amerikaanse ambassade in Den Haag worden gebruikt voor het opvangen en decoderen van dataverkeer, zo laat minister Plasterk aan de Kamer weten.

Kamerleden Van Raak (SP) en Segers (ChristenUnie) hadden Plasterk vragen gesteld over de capaciteit van de antennes op het dak van de Amerikaanse ambassade. Het Radio 1-programma 'Met het oog op morgen' had bericht dat de antennes dataverkeer in de wijde omgeving van de ambassade, inclusief het Binnenhof en het ministerie van Algemene Zaken, kunnen onderscheppen en decoderen, zodat deze informatie leesbaar en hoorbaar kan worden gemaakt.

Ambassade

Plasterk zegt dat hij niet kan bevestigen of er ook data wordt onderschept. Volgens de minister is het technisch mogelijk om vanuit een gebouw in de nabije omgeving telefoonverkeer te onderscheppen. "Dat dit technisch mogelijk is, wil niet zeggen dat dit daadwerkelijk gebeurt. Overigens is het zo dat antennes op een ambassade gebruikelijk zijn voor de eigen communicatie", schrijft Plasterk in een brief aan de Kamer.

Wel zal het ministerie van Plasterk contact opnemen met de Amerikaanse ambassade. "Ik zal uw Kamer over de uitkomst hiervan informeren. Daarbij zal ik wel rekening moeten houden met de eventuele vertrouwelijkheid van deze informatie."

Afluisteren

Op de vraag of de Amerikaanse ambassade telefoongesprekken afluistert en dataverkeer onderschept, zoals volgens de vragende Kamerleden elders in de wereld wel gebeurt, zegt Plasterk dat er geen aanleiding is om te veronderstellen dat de VS zich niet aan eerder genoemde afspraken houdt.

Het gaat hierbij om de afspraak dat het uitvoeren van inlichtingenoperaties door vreemde mogendheden in Nederland alleen is toegestaan na voorafgaande toestemming door Plasterk of de minister van Defensie. "Dit is onlangs via de reguliere contacten met de Amerikaanse ambassade nogmaals duidelijk naar voren gebracht", aldus de minister.

Reacties (10)
09-12-2013, 17:56 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 09-12-2013, 17:56
[Verwijderd]
09-12-2013, 18:17 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
09-12-2013, 18:25 door Anoniem
En wat verwacht de Minister te horen als hij bij de ambassade hierover vragen stelt?
"Ja, we gebruiken die voor het afluisteren van jullie dataverkeer?"

Nogal naief inderdaad.
09-12-2013, 19:46 door Anoniem
Nee hoor die antennes, zijn er voor om pizza te bestellen, eerlijk waar!
09-12-2013, 20:11 door linuxpro
Haha, hoe naief. Alsof er iemand dat antwoord v/d VS serieus neemt. En dan Tapsterk: "dat er geen aanleiding is om te veronderstellen dat de VS zich niet aan eerder genoemde afspraken houdt." Is het al 1 april ? Nog iemand die dat circus geloofd?
09-12-2013, 20:32 door Anoniem
De antennes zijn niet geschikt voor afluisteren omdat ze niet matchen met de golflengte die gebruikt wordt bij hedendaagse communicatietechnologie.

Zie reacties in dit artikel: http://tweakers.net/nieuws/92611/sp-ambassade-vs-in-nederland-heeft-nsa-ruimte.html.
10-12-2013, 10:31 door Anoniem
De antennes zoals op de foto in het tweakers draadje zijn bedoeld voor de korte golf (de draden tussen de twee mastjes) en voor VHF (de platte lusjes aan de masten zelf).
Mobiele telefonie gaat noch over HF (3-30MHz) noch over VHF (30-300MHz).

De antennes op het dak van de ambasade zijn dus niet geschikt voor het onderscheppen van mobiel telefonie verkeer. Ze zijn waarschijnlijk eerder bedoeld voor communicatie met het thuisfront (over HF) of communicatie onderling binnen de regio (over VHF).
10-12-2013, 11:23 door Anoniem
"Nogal naief inderdaad."

Niet naief, men weet al sinds jaar en dag wat men daar doet. Politiek gezien wordt men door de media aandacht gedwongen om vragen te stellen. Het antwoord zal wel zijn dat het dak van de Amerikaanse ambassade Amerikaans grondgebied is, en dat verdere uitleg daarom niet nodig is.

Overigens worden op vrijwel iedere ambassade, waaronder onze eigen ambassades, dit soort activiteiten verricht. Wat dat betreft is dit nauwelijks nieuwswaardig.
10-12-2013, 11:34 door Anoniem
Grappig dat velen schijnen te denken dat je afluisterapparatuur niet kan verbergen, en dat je aan de hand van de antennes op het dak van de ambassade kan zien wat men allemaal uitvoert. Dergelijke zaken kan je verhullen, en daarnaast zijn er vele lokaties die beter zijn dan het dak van je eigen ambassade. Dat je met Google Earth het dak kan bekijken, dat weet iedere spion.
10-12-2013, 21:58 door Anoniem
Door Anoniem: "Nogal naief inderdaad."

Niet naief, men weet al sinds jaar en dag wat men daar doet. Politiek gezien wordt men door de media aandacht gedwongen om vragen te stellen. Het antwoord zal wel zijn dat het dak van de Amerikaanse ambassade Amerikaans grondgebied is, en dat verdere uitleg daarom niet nodig is.

Die vlieger gaat niet op. Het dak is gewoon Nederlands grondgebied, net als de rest van het terrein van de ambassade. De Nederlandse wetgeving is er dan ook van toepassing. Dat men bij het handhaven oploopt tegen het probleem van de immuniteit is een kwestie van andere orde.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.