image

Symantec bedenkt 'nieuw soort' malware

donderdag 12 december 2013, 10:27 door Redactie, 5 reacties

Na adware, spyware, riskware, ransomware, grayware, pornware, scareware en rogueware heeft anti-virusbedrijf Symantec een nieuw soort malware bedacht: creepware (video). Eigenlijk gaat het om een nieuwe benaming van Remote Access/Administration Tools/Trojans (RATs).

RATs zijn programma's waarmee derden toegang tot de computer kunnen krijgen. Ze worden onder andere door 'scriptkiddies' gebruikt die via de RAT toegang tot de webcam van een besmette computer krijgen. Vervolgens laten de scriptkiddies schokkende beelden op de geïnfecteerde computer zien, waarna de reactie van het slachtoffer wordt opgenomen. Ook wordt het slachtoffer bekeken als die achter zijn of haar computer zit.

Hoewel deze praktijken al jaren plaatsvinden heeft Symantec er een nieuwe naam aan gegeven. Volgens het anti-virusbedrijf zou creepware een groeiend probleem zijn. RATs zijn vooral in de VS, India, Groot-Brittannië, Frankrijk en Turkije actief, zo laat Symantec weten. In november bekende een Amerikaanse man dat hij verschillende vrouwen had afgeperst door stiekem via hun webcam foto's te maken.

Voorkomen

Creepware is op dezelfde manier te voorkomen hoe ook andere malware voorkomen kan worden. Namelijk het updaten van software, geen ongevraagde links en bijlagen in e-mails openen, het gebruik van beveiligingssoftware en het alleen downloaden van software die van betrouwbare en bekende bron afkomstig is. In het geval van creepware kunnen internetgebruikers ook hun webcam afplakken of loskoppelen als ze hem niet gebruiken.

Reacties (5)
12-12-2013, 12:58 door hx0r3z - Bijgewerkt: 12-12-2013, 12:59
Die video is toch wel vet gemaakt en easy to understand. Meeste mensen begrijpen zoiets nooit en denken dat ze gewoon verder kunnen gaan met werken en internetten als ze een virus net verwijderd hebben na een scan. Zonder hun wachtwoorden te wijzigen. Dat is nu net helemaal verkeerd. Hopelijk kunnen mensen die het niet begrijpen hiermee het wel snappen.
12-12-2013, 15:20 door Anoniem
Rare naam, immers kan een crimineel RATs op vele manieren gebruiken. Indien het niet gaat om de reactie van een slachtoffer, en om het maken van opnames via de webcam, wat heeft het dan met de term ''Creep'' van doen. Is een professionele hacker die een RAT installeert op een bedrijf om contractinformatie en klantgegevens te stelen bezig met ''Creepware'' ?
12-12-2013, 15:21 door Anoniem
"Die video is toch wel vet gemaakt en easy to understand. Meeste mensen begrijpen zoiets nooit en denken dat ze gewoon verder kunnen gaan met werken en internetten als ze een virus net verwijderd hebben na een scan. "

Goed punt. Misschien dat virusscanners daar ook duidelijker in zouden kunnen zijn, zodat mensen snappen dat ze na het verwijderen van malware nog aanvullende aktie moeten ondernemen.
12-12-2013, 17:24 door Anoniem
Hopen maar dat in antivirusprogramma's hier ook een bescherming tegen komt.
12-12-2013, 20:21 door Anoniem
Ach ja het begint allemaal als ze een keylogger op je pc weten te installeren.En daarna ook nog een schermlogger.En ook nog een webcamlogger.Norton biedt daar geen bescherming tegen,ook niet in hun 360 produkt. (al zeggen ze van wel) Geen virtueel toetsenbord,zoals Kaspersky Pure en Panda Global Protection wel bieden.Voor het tegengaan (tegenwerken) van toetsenbord-loggers,schermloggers en webcam-loggers zijn we aangewezen op bijv. Zemana Antilogger,waar men natuurlijk wel weer voor moet betalen.Geen enkele beveiliging is waterdicht,zelfs niet Norton 360 en Kaspersky Pure,dus moet men zich richten op het tegenwerken/blokkeren van evt.al aanwezige/geinstalleerde key/scherm/webcam-loggers.Ik zie daar meer in dan het voorkomen van dergelijke spyware,dat is nl.een utopie (kan er uit eigen ervaring over meepraten) Zelfs als je al je software en hardware automatisch update: de updaters en de antivirusboeren lopen altijd achter de feiten aan.De cybercriminelen hebben ondertussen al het volgende lek gevonden en aan 1 klein lekje hebben ze al genoeg om je pc binnen te komen en hun misdadige werk te doen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.