image

EU-adviseur: bewaarplicht in strijd met recht op privacy

donderdag 12 december 2013, 11:59 door Redactie, 7 reacties

De bewaarplicht verkeersgegevens is in strijd met het fundamentele recht van Europese burgers op privacy, zo stelt een adviseur van het Europees Hof van Justitie in een opinie. De Europese Bewaarplichtrichtlijn verplicht providers om verkeers- en locatiegegevens op te slaan.

Volgens Advocaat-Generaal Cruz Villalón is de richtlijn niet compatibel met het Europees Handvest van de Grondrechten van de Europese Unie. Door de opgeslagen verkeersgegevens is het mogelijk om een uitgebreid beeld van iemands persoonlijke leven te maken. Ook is er een verhoogd risico dat de opgeslagen data voor onrechtmatige doeleinden wordt gebruikt die schadelijk voor de privacy zijn, of zelfs frauduleus en kwaadaardig.

Advies

Ook de duur van de opslag van de verkeersgegevens is volgens Villalón onnodig lang. Op dit moment is in de richtlijn bepaald dat providers gegevens maximaal twee jaar moeten bewaren. De Advocaat-Generaal ziet geen reden waarom dit niet naar één jaar zou worden teruggebracht. Ondanks de kritiek stelt Villalón dat lidstaten de tijd moeten krijgen om de geconstateerde punten aan te passen.

Het is echter de vraag of dit ook zal gebeuren. Het gaat hier namelijk om een niet-bindend advies. Daarnaast houdt Villalón ook de deur open voor de opslag van verkeersgegevens, alleen dan onder striktere voorwaarden, zo stelt Burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF). "De mening van Villalón betekent dus niet automatisch een herziening of zelfs afschaffing van de bewaarplicht. Daar is veel meer voor nodig", aldus BoF-directeur Ot van Daalen.

Reacties (7)
12-12-2013, 12:01 door Anoniem
Ha, er gloort licht aan het einde van de tunnel. Leve Europa!
12-12-2013, 13:09 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
12-12-2013, 15:16 door Anoniem
De hoop is loos.

Duitsland en Frankrijk werken aan wetten waarmee de bewaarplicht nog meer uitgebreid wordt.

Peter
12-12-2013, 17:15 door vimes
"Het is echter de vraag of dit ook zal gebeuren. Het gaat hier namelijk om een niet-bindend advies."

En wij zitten met Tapsterk, need I say more?
12-12-2013, 17:22 door Anoniem
Ik,gebruik mede om mijn privacy te beschermen Mullvad openvpn,al mijn verkeer gaat sterk gecodeerd door een tunnel,en mijn ip addres,wordt ook een andere dan in Nederland.
De Bewaarplicht ben ik ook sterk op tegen,ik heb wel eens waar niks te verbergen,maar ben wel gehecht aan mijn privacy.
Dus mede daarom mijn maatregelen tegen het opslaan ervan.
Het kost mij wel 60 euro per jaar,maar dat heb ik er wel voor over.
Ook mijn email gaat nog binnen de tunnel via ssl,dus nog een schepje beveiliging er bovenop.\
Zelfs op mijn mobiel met Wifi gebruik ik openvpn via Mullvad.
13-12-2013, 09:28 door Anoniem
"Ha, er gloort licht aan het einde van de tunnel. Leve Europa!""

Mwa, Villalon geeft aan dat hij het middel op zich wel gerechtvaardigd vindt, en dat enkel de duur terug gebracht zou moeten worden van 2 naar 1 jaar. Het is dus *geen* principiele discussie of data retention überhaupt een proportioneel middel is. Noem je dat licht aan het eind van de tunnel, of een lapmiddel ?
13-12-2013, 09:29 door Anoniem
"En wij zitten met Tapsterk, need I say more?"

Liever niet, want de opmerking heeft niet zoveel inhoud. Voor Plasterk werd er in Nederland veel getapt, na Plasterk eveneens. Het is niet alsof hij het heeft uitgevonden ofzo.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.