image

Mede-oprichter cybercrime-marktplaats krijgt 18 jaar cel

vrijdag 13 december 2013, 15:32 door Redactie, 3 reacties
Laatst bijgewerkt: 14-12-2013, 13:49

Een mede-oprichter van een marktplaats voor cybercriminelen waar op grote schaal creditcardgegevens werden uitgewisseld is in de VS tot een celstraf van 18 jaar veroordeeld. De Oekraïner Roman Vega wordt door de procureur-generaal van New York als één van de grootste cybercriminelen ooit omschreven.

Hij richtte de website CarderPlanet op en was betrokken bij het witwassen van geld en het ongeautoriseerd benaderen van apparaten. Op het moment van zijn arrestatie had de Oekraïner een half miljoen gestolen creditcardgegevens in bezit. Vega, ook bekend als 'Boa' en 'RioRita', richtte twee marktplaatsen voor gestolen creditcardgegevens op. De eerste website was de 'Boa Factory'.

Dit was één van de eerste websites op internet waar gestolen creditcarddata werd verhandeld. Begin deze eeuw lanceerde hij samen met een andere crimineel een tweede marktplaats voor cybercriminelen; CarderPlanet. Deze marktplaats werd één van de populairste websites voor de verkoop van gestolen financiële informatie, hackingdiensten en het witwassen van geld. Op het hoogtepunt had CarderPlanet meer dan 6.000 leden.

Marktplaats

Vega verkocht op CarderPlanet ook informatie die hij zelf vond en beheerde. Zo stuurde hij verschillende groepen cybercriminelen aan die bij financiële instellingen inbraken en creditcardgegevens en andere financiële informatie buitmaakten, die vervolgens op allerlei online marktplaatsen werden aangeboden, waaronder CarderPlanet. De Oekraïner werd in februari 2003 in Cyprus aangehouden en bekende in 2009 schuld. Sinds zijn arrestatie zit hij vast.

"De vandaag opgelegde straf is een belangrijke mijlpaal in onze strijd tegen het ontmantelen van wereldwijde cybercrime-organisaties die in elke hoek van de wereld opereren", aldus assistent-procureur-generaal Mythili Raman. "Vega was verantwoordelijk voor één van de grootste creditcardfraudesites in de cybercrime-onderwereld, wat de reden voor de hoge straf is die hem vandaag werd opgelegd."

Reacties (3)
14-12-2013, 02:20 door Anoniem
R. Vega komt uit Oekraine en niet uit Roemenie!!
16-12-2013, 09:21 door hx0r3z
Vieze cracker. Haha beter dat hij 18 jaar krijgt.
17-12-2013, 08:22 door Anoniem
Door Anoniem: R. Vega komt uit Oekraine en niet uit Roemenië!!
Waar staat het dat R. Vega uit Roemenië zou komen??? Er wordt duidelijk vermeld dat R. Vega uit Oekraïne komt!
Excuses als ik het verkeerd begrepen heb..
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.