image

D66: privacyvisie Kabinet is gemiste kans

maandag 16 december 2013, 15:32 door Redactie, 2 reacties

Vorige week presenteerde het Kabinet de notitie 'Vrijheid en veiligheid in de digitale samenleving', waarin een aantal maatregelen werden aangekondigd voor een "veilig digitaal domein". Zo wordt er volgend jaar een onderzoek naar gescheiden ICT-netwerken en een eigen cloud gestart.

Ook gaat de notitie in op de vraag hoe de overheid zelf moet omgaan met persoonsgegevens bij de uitoefening van haar taken op het terrein van veiligheid. Zo wil het Kabinet dat alle overheidsdiensten die werkzaam zijn op het terrein van veiligheid, zoals de politie en het Openbaar Ministerie, volgend jaar hun privacybeleid op een voor burgers transparante en eenvoudig toegankelijke wijze kenbaar maken, bijvoorbeeld op hun websites.

Het kabinet zal in 2014 ook met een standpunt komen over 'sensing', het waarnemen of verzamelen van informatie door de politie op afstand met behulp van bijvoorbeeld camera’s, richtmicrofoons en warmtezoekers. De notitie is volgens het Kabinet ook bedoeld als een agenda voor een verdere discussie over de gevolgen van de voortschrijdende digitalisering.

Gemiste kans

D66-Kamerleden Gerard Schouw en Kees Verhoeven vinden de privacyvisie van het Kabinet een gemiste kans. "Deze visie mist ieder gevoel van urgentie. Wij vroegen een stevige analyse van de groeiende privacyschendingen en welke positie het Kabinet inneemt. Maar wat we nu krijgen is niet meer dan een eerste stap. Er is duidelijkheid nodig over waar de rode streep ligt, hoe ver privacy van gewone Nederlanders aangetast mag worden. Door overheid en bedrijfsleven."

De Kamerleden schrijven teleurgesteld te zijn. Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) won dit jaar de Big Brother Award als privacyschender. Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) heeft volgens Schouw en Verhoeven nog heel veel uit te leggen over de werkzaamheden van de Nederlandse Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten.

"De ministers spreken met twee monden. Op papier betuigen Opstelten en Plasterk het belang van privacy. Maar de actiepunten in de visie zijn oude bekenden en het kabinetsbeleid staat hier haaks op. Minister Plasterk loopt inmiddels in nauwe schoentjes door alle afluisterschandalen. Na deze inleiding is het wachten op het eerste hoofdstuk van de privacy notitie", aldus de Kamerleden.

Reacties (2)
16-12-2013, 21:05 door Anoniem
Wat er voor visie --ongeacht het onderwerp, ongeacht de partij, ongeacht welke minister-- doorgaat in den haag komt meestal niet verder dan hun neus lang is. Ik zou me diep schamen het "visie" te proberen te noemen.
17-12-2013, 12:29 door johanw
De privacyvisie van het kabinet is eenvoudig: ze willen alles van iedereen weten of de mensen dat nu willen of niet. Hun eigen NSA. Het enige praktische probleem is hoe men dat wil verkopen aan de bevolking, danwel hoe men dat in het verborgene kan gebeuren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.