image

Apple verwijdert privacy-app uit App Store

zaterdag 21 juli 2012, 12:44 door Redactie, 7 reacties

Apple heeft een door een anti-virusbedrijf ontwikkelde privacy-app voor nog onbekende redenen uit de App Store verwijderd. De Clueful-app is door het Roemeense BitDefender ontwikkeld en moet de privacy van iPhone-gebruikers beschermen. In eerste instantie was de app goedgekeurd, maar Apple besloot het programma later toch te verwijderen. Gebruikers die de app op tijd konden downloaden kunnen die gewoon blijven gebruiken, zo laat BitDefender in een verklaring weten.

Encryptie
Waarom de app is verwijderd is onduidelijk. Clueful brengt in kaart wat andere geinstalleerde apps met persoonlijke gegevens doen. Ook kunnen gebruikers apps sorteren op privacy-impact. In totaal analyseerde Clueful meer dan 60.000 populaire iOS-applicaties. Aan de hand van deze gegevens bleek dat 42,5% persoonlijke gegevens van gebruikers niet versleutelt bij het versturen over WiFi.

Daarnaast bleek dat 41,4% de locatie van een gebruiker kan traceren. Ongeveer één op de vijf apps heeft toegang tot het adresboek, waarbij sommige apps de informatie zelfs zonder het gebruik van encryptie naar de cloud sturen.

Onderzoek
"Hoewel de meeste app-ontwikkelaars deze informatie voor legitieme doeleinden gebruiken, geldt dat niet voor iedereen", zegt hoofdonderzoeker Catalin Cosoi. "Clueful was de beste manier voor iPhone-eigenaren om het verschil te zien. We zijn nu druk bezig om te achterhalen waarom onze app is verwijderd en zullen anders de app aanpassen zodat die langer in de App Store blijft."

Reacties (7)
21-07-2012, 14:00 door Anoniem
Interessant dat Apple dit doet, zonder eerst met de leverancier in contact te treden, terwijl BitDefender toch ook voor hen een bekende partij moet zijn. Maar ja, het verdienmodel van Apple voor de iPhone lijkt natuurlijk heel sterk op dat van Google voor Android. Zoals ik altijd zeg, het is "betaalde spyware".

De vraag is of BitDefender het voor elkaar krijgt om de app toch weer geaccepteerd te krijgen. Het zal me niets verbazen als dat niet lukt. De financiële belangen zijn natuurlijk nogal groot. Niet alleen bij Apple, maar ook bij de app-makers.
21-07-2012, 15:37 door Anoniem
ja vindt het ook wel appart
maar apple zal ze misschien hun er uut geknikkert
hebben , omdat zij missien in dat appje ook de track van apple tegenhouden :)
dit zal misschien een kleine reden kunnen zijn

als ik van dit appje eerder gehoord had , had ik hem meteen gedownload
nu maar afwachten dat er weer een nieuwe versie van komt van die privaci app

uit eindelijk boeit mij die hele privacy gebeuren mij geen meter
maar je weet indd nooit
stel als er ooit een tijd komt
dat er daar mee iets echt iets mee word gedaan
sta je misschien raar te kijken
maar zoals ik al zei kan er niet mee zitten met mijn privacy
hoewel als je er van uit gaat dat je privacy hebt en dat stiekem niet het geval is
ja dan geeft ik gelijk , en beste is die zooi ook niet aan iedereen te laten zien
zoals nu met app of heel online gebeure
22-07-2012, 12:53 door P5ycH0
De app zal er wel uitgehaald zijn omdat ie info uit andere apps trekt.. En dat is tegen de developer guidelines in.
Stel je voor dat een app gegevens uit een andere app jat.... Dat heb je liever niet.
22-07-2012, 22:39 door Anoniem
Door P5ycH0: De app zal er wel uitgehaald zijn omdat ie info uit andere apps trekt.. En dat is tegen de developer guidelines in.
Stel je voor dat een app gegevens uit een andere app jat.... Dat heb je liever niet.

Maar een app die je personal info jat is wel ok ...
23-07-2012, 08:41 door Anoniem
@14:00: het kan er ook mee te maken hebben dat een soortgelijke functionaliteit in iOS6 komt en Apple gelijke functionaliteit (gelijk aanhet onderliggende OS) niet accepteert, zoals ze dat ook niet doen bij third party browsers.
23-07-2012, 09:00 door Anoniem
draaien apps in iOS niet in een sandbox? kunnen ze wel informatie van andere apps inladen? ik vraag me af hoe dit dan werkt...
iemand een idee?
23-07-2012, 13:12 door Whacko
De app komt helemaal niet in de andere Apps. Het laadt gewoon een lijst met onderzoeksgegevens van een website, en laat deze in de app zien. De apps worden gewoon lost getest, en het verkeer onderschept om te kijken wat ze precies doen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.