image

Plasterk: uitspraken over NSA spreken elkaar niet tegen

woensdag 18 december 2013, 14:45 door Redactie, 3 reacties

De uitspraken die minister Plasterk de afgelopen tijd over de Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft gedaan spreken elkaar niet tegen, zo laat de minister op vragen van D66-Kamerlid Gerard Schouw weten. Die had vragen gesteld naar aanleiding van uitspraken in oktober en november over de NSA.

Het begon met een uitspraak op 31 oktober over het mogelijke gebruik van telefoongegevens door de AIVD die door de NSA verzameld zijn. De minister vertelde hierover tegen RTL het volgende: "Dus ik kan technisch niet uitsluiten dat we een melding hebben gekregen van een individueel geval, dat misschien afgeleid is uit deze informatie".

Op 6 november gaat Plasterk bij de NOS in op gegevens die door de NSA verzameld zijn. "[..] hadden niet verzameld mogen worden, en zouden dus ook niet gebruikt moeten worden", zo laat hij weten. Een dag later kreeg de minister bij Nieuwsuur de vraag: "Is het nou zo zoals de klagers zeggen dat u besmet materiaal van de NSA gebruikt voor uw dienst?", waarmee de AIVD wordt bedoeld. Plasterk antwoordde toen: "Nee, dat is niet het geval”.

Tegenspreken

Schouw wilde weten of deze uitspraken correct of incorrect zijn en elkaar niet tegenspreken. Volgens Plasterk spreekt hij zichzelf niet tegen met de gedane uitspraken. Het gesprek van 6 november betrof namelijk de vermeende situatie dat kabelgebonden metadata door de NSA van Nederlandse burgers zou zijn verzameld.

"De Nederlandse Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2002 (Wiv 2002) staat het grootschalig, ongericht verzamelen van kabelgebonden metadata niet toe. Het is tussen samenwerkende diensten mogelijk dat de één de ander attendeert op een potentiële bedreiging." Dit laatste zou de minister bij de uitspraak van 31 oktober hebben bedoeld.

"Bij een dergelijke melding wordt alleen die specifieke informatie gedeeld en niet de bron waaraan de informatie is ontleend (bronbescherming). Om die reden valt in theorie niet uit te sluiten dat een melding deels was gebaseerd op informatie die voortkwam uit ongerichte kabelgebonden metadatacollectie door de NSA", zo schrijf Plasterk in zijn antwoord.

Reacties (3)
18-12-2013, 16:07 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
18-12-2013, 17:28 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
19-12-2013, 09:13 door Mysterio
Door Ubuntu: ik vertrouw die yankees niet meer
Hahaha! Een Nederlandse Amerikaan... Ja, die naam past hem wel.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.