image

1.000 dollar voor DNA en vingerafdruk NSA-baas

woensdag 18 december 2013, 16:52 door Redactie, 7 reacties

Een bekende Britse privacyexpert heeft een beloning van 1.000 dollar uitgeloofd voor de eerste persoon die het DNA en een vingerafdruk van een topman van de Amerikaanse, Britse, Canadese, Australische of Nieuw-Zeelandse inlichtingendienst, ook bekend als de 'Five Eyes' alliantie, kan bemachtigen.

Simon Davies, online actief als de "Privacy Surgeon", is niet van plan om de biometrische gegevens daadwerkelijk te gebruiken, maar wil een boodschap naar de inlichtingenchefs sturen dat persoonlijke informatie met respect behandeld moet worden. "Het doel is om hun bewustzijn en gevoel te vergroten, om deze gegevens niet te misbruiken." Als Davies de data ontvangt en heeft kunnen bevestigen, wordt die vernietigd.

Wetgeving

Volgens de privacyexpert zijn mensen die aan de "klopjacht" meedoen niets meer dan "verantwoordelijke burgers" die hun steentje voor een betere en veilige samenleving willen bijdragen. Davies merkt op dat de beloning niet wordt uitgekeerd als de gegevens via een misdrijf zijn verkregen. Hij waarschuwt deelnemers ook om lokale wetgeving goed te kennen. Zo kan het meenemen van een glas met een vingerafdruk als diefstal worden aangemerkt.

Wat betreft het DNA en vingerafdrukken van de topmannen hoeven deelnemers zich geen zorgen te maken en is de jacht geopend, aangezien de inlichtingendiensten hier zelf ook misbruik van maken, merkt Davies op. Hij laat verder weten dat de inlichtingendiensten niet in een positie zijn om te klagen over hun eigen privacy, als ze zelf vinden het recht te hebben tot de gegevens die mensen overal achterlaten.

Image

Reacties (7)
18-12-2013, 17:25 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
18-12-2013, 17:38 door vimes
Geef zn ip-adres ook meteen ff.
18-12-2013, 19:30 door Anoniem
En ik die dacht dat openbare lynchpartijen niet meer van onze maatschapij waren.
18-12-2013, 21:45 door Anoniem
Mooi initiatief. Die mensen worden zich in ieder geval bewust waar ze mee bezig zijn.
18-12-2013, 23:45 door Anoniem
Door vimes: Geef zn ip-adres ook meteen ff.
+1 Reken maar op 7 proxies ;]
19-12-2013, 05:25 door Anoniem
Hoe gaat hij de echtheid controleren? Hij heeft zelf geen beschikking tot authentieke samples waarmee hij het kan vergelijken.
19-12-2013, 12:56 door Pastafarist
Door Anoniem: Hoe gaat hij de echtheid controleren? Hij heeft zelf geen beschikking tot authentieke samples waarmee hij het kan vergelijken.

goede vraag, het DNA is waarschijnlijk eenvoudig/goedkoop te checken, denk aan: kleur haar, kleur ogen, huidskleur, etc etc (net zoals de "23andme" resultaten, en die test is ook goedkoop.)

De vingerafdruk weet ik niet..
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.