image

Marketingbedrijf stopt verkoop lijst verkrachtingsslachtoffers

donderdag 19 december 2013, 15:24 door Redactie, 0 reacties

Een Amerikaans bedrijf dat lijsten met slachtoffers van verkrachting en huiselijk geweld aan farmaceutische bedrijven aanbood is hiermee gestopt nadat het door de Wall Street Journal benaderd werd. Bedrijven konden voor slechts 79 dollar een lijst met 1.000 namen krijgen.

Het bestaan van de lijsten kwam deze week tijdens een hoorzitting voor een Amerikaanse Senaatscommissie aan het licht. De lijsten worden aangeboden door Medbase200, een onderdeel van Integrated Business Services. Het bedrijf biedt aan farmaceutische bedrijven lijsten aan van zorgaanbieders en van mensen die aan ziektes zoals diabetes en reuma lijden. De gegevens zouden via onderzoeken en 'zelfontwikkelde modellen' worden samengesteld.

Recht

Volgens Pam Dixon van het World Privacy Forum, één van de getuigen tijdens de hoorzitting, hebben Amerikanen op dit moment niet het recht om te weten wat voor soort gegevens bedrijven over ze verzamelen, hoe mensen in bepaalde categorieën worden geplaatst en wie de informatie uiteindelijk koopt. De Wall Street Journal benaderde de president van Integrated Business Services, maar die liet in eerste instantie weten dat het bedrijf de lijsten niet aanbood.

Nadat de krant de president een link op de eigen website gaf besloot het bedrijf de lijsten niet meer aan te bieden. Later liet de president weten dat het bedrijf nooit een lijst met verkrachtingsslachtoffers had samengesteld of verkocht. Het zou hier om een "hypothetische lijst met gezondheidsklachten" gaan die voor een interne test waren bedoeld. De testdata zou echter niet verwijderd zijn toen de website live ging.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.