image

Overheid vraagt Google vaker om gegevens te verwijderen

donderdag 19 december 2013, 17:52 door Redactie, 0 reacties

De Nederlandse overheid heeft in de eerste zes maanden van dit jaar Google vaker gevraagd om gegevens van Google-diensten te verwijderen dan in eerdere, soortgelijke periodes. In totaal ontving Google 17 verzoeken, bijna net zoveel als over geheel 2012, toen er 18 verzoeken binnenkwamen.

Dat blijkt uit het Google Transparantierapport dat voor de achtste keer werd gepubliceerd. Via het rapport wil Google laten zien hoe vaak overheden verzoeken indienen om informatie of content te verwijderen. Wereldwijd kwamen er van januari tot en met juni ruim 3800 verzoeken binnen, die op zo'n 25.000 contentzaken betrekking hadden. Een stijging van 68% ten opzichte van de tweede helft van 2012.

Nederland

Wordt er specifiek naar Nederland gekeken, dan blijkt dat van de 17 verzoeken het in 13 keer om een gerechtelijk bevel ging, de overige 4 keer was het de politie of andere uitvoerende macht die content weg wilde hebben. De 17 verzoeken hadden betrekking op 45 "items", zoals zoekresultaten, YouTube-video's, blogpostings of reacties.

In diekwart van de verzoeken ging Google ook over tot het geheel of gedeeltelijk verwijderen van de content. De meeste verzoeken om content te verwijderen waren wegens "laster" (25) en "privacy en beveiliging" (16).

Image

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.