Poll
image

Terugkeer van de stemcomputer in Nederland:

maandag 23 december 2013, 12:40 door Redactie, 11 reacties
Ja, goed idee
42.14%
Nee, absoluut niet!
47.72%
Geen mening
10.14%
Reacties (11)
24-12-2013, 12:22 door Anoniem
Computers moeten daar ingezet worden waar ze ons leven kunnen vereenvoudigen. Het is niet van deze tijd om er geen gebruik van te maken. Wel dienen voldoende waarborgen aangebracht te zijn, die niet omzeild mogen worden (en bij voorkeur niet omzeild kunnen worden). Het onderzoek dat is uitgevoerd ziet er gedegen uit, maar lijkt nog een aantal zwakheden te hebben.
Zo is de 'luchtbrug' van het stemmen naar de stembus gevoelig voor een 'injection-attack', immers iemand kan 1 of meerdere stemmen uitbrengen door deze in de stembus te doen. Hierom zal er een waarborg moeten zijn op het stembriefje (zoals een watermerk) en zullen er meerdere maatregelen noodzakelijk zijn.
Al met al een goede ontwikkeling, waarbij voldoende openheid en toezicht nodig is.
24-12-2013, 19:16 door Anoniem
Door Anoniem: Computers moeten daar ingezet worden waar ze ons leven kunnen vereenvoudigen.
Ik ben dat maar half met je eens. In de zin van daar inzetten waar ze een probleem oplossen en niet waar ze geen probleem oplossen, ja. Moeten inzetten daar waar zou kunnen omdat het kan, nee. Dat veroorzaakt vooral problemen.

Als je naar de argumenten kijkt dan lijkt het in dit geval vooral op dat laatste: Het kan, dus het zou moeten, en alle tegenwerpingen negeren we door gewoon door te drammen. Dat drammen is niet goed voor het vertrouwen in het democratisch proces en ook niet voor het vertrouwen in de gezagsdragers die over dat proces moeten waken.

Het is niet van deze tijd om er geen gebruik van te maken.
"Niet meer van deze tijd" is een synoniem voor "het kan, dus het moet". Je veroorzaakt dus liever problemen uit naam van modernigheid dan dat je objectief naar een probleem kijkt en verzint hoe dat het beste op te lossen. Duidelijk.
26-12-2013, 20:50 door Anoniem
Geen goed plan, met stemcomputer kunnen de neoliberalen van de VVD veel gemakkelijker fraude plegen!
26-12-2013, 21:59 door Anoniem
We vertrouwen stemcomputers niet. Vertrouwen we stembiljetten wel ? Immers is fraude mogelijk met of zonder de stemcomputer. Wat dat betreft vraag ik mij af of men zich niet enkel blind staart op het nieuwe systeem, zonder zich af te vragen wat de veiligheidsproblemen bij het oude systeem zijn. Is die vraag niet even belangrijk ?
26-12-2013, 22:00 door Anoniem
Wanneer komt de aktiegroep 'Wij vertrouwen stempotloden niet' ? ;)
27-12-2013, 00:07 door Briolet
Ik heb die stemcomputers nooit gesnapt. Hoeveel bespaar je ermee? Zelfs als je die voor elke verkiezing inzet, dan gebruik je hem nog steeds geen 1x per jaar.

Met de hand tellen zal misschien iets meer arbeidsloon kosten, maar gevoelsmatig is dat nog steeds goedkoper dan de afschrijving van een computer die nog geen 1 dag per jaar gebruikt kan worden. Of heeft iemand info dat het substantieel goedkoper is?
27-12-2013, 09:53 door Anoniem
Het is lood om oud ijzer. Er zijn nauwelijks voordelen - als die stemcomputer wel voordelen zou bieden (door bijvoorbeeld direct en online het aantal stemmen bij te houden), dan is de uitvoering zodanig dat deze niet meer controleerbaar is / het direct inzichtelijk is wie wat gestemd heeft. Dat kan niet binnen de huidige wetgeving. Ofwel: laat die computers maar. Het voegt niks toe en kost weer bakken geld.

Verder kun je je ook nog afvragen hoe zinvol stemmen nog is. In zowel de 2de kamer zit allang geen volksvertegenwoordiging meer... Over de regering hebben we het maar niet eens.
27-12-2013, 12:12 door Anoniem
Verder kun je je ook nog afvragen hoe zinvol stemmen nog is. In zowel de 2de kamer zit allang geen volksvertegenwoordiging meer... Over de regering hebben we het maar niet eens[/quote}

eens!
Wanneer de stemmen zijn geteld en de uitslag bekend is, worden als eerste partij standpunten overboord gegooid en begint de torenkamer politiek. Dus afschaffen die verkiezingen.... Scheelt ook weer een oeverloze discussie over wel/geen stemcomputer etc.
27-12-2013, 14:04 door Anoniem
Door Anoniem: We vertrouwen stemcomputers niet. Vertrouwen we stembiljetten wel ? Immers is fraude mogelijk met of zonder de stemcomputer.
De pointe is dat de leken die stembureaux bevolken, alsook iedere willekeurige burger, die fraude makkelijker kan zien en dus makkelijker kan signaleren en dus tegenhouden in een inzichtelijk proces. Laat nou net papier inherent een stuk inzichtelijker zijn dan willekeurig welke electronica. Dit is al vaker uitgebreid uitgelegd dus als je dat nog steeds niet snapt dan heb je of niet opgelet of doe je het expres.

Wat dat betreft vraag ik mij af of men zich niet enkel blind staart op het nieuwe systeem, zonder zich af te vragen wat de veiligheidsproblemen bij het oude systeem zijn. Is die vraag niet even belangrijk ?
De vraag is, welk systeem heeft minder veiligheidsproblemen, liefst zelfs, minder potentieele veiligheidsproblemen. Een goed uitgedacht papieren stemproces heeft minder veiligheidsproblemen dan welk electronisch proces ook, om hele simpele redenen. Redenen die zo voor de hand liggen dat je er makkelijk overheenkijkt.

Dat neemt niet weg dat het je vrij staat, het zelfs helemaal geen slecht idee is, om kritisch naar stemprocessen te kijken en je af te vragen hoe zoiets misbruikt kan worden en hoe je dat kan voorkomen, of dan tenminste detecteren, en hoe die detectie zo aannemelijk mogelijk te maken. Dus als je graag wil kijken hoe dat nou werkt, graag, prima, ga je gang, overtuig jezelf hoe het zit.
27-12-2013, 22:10 door Anoniem
Ze kunnen beter meer man/vrouwkracht inzetten om de stemmen te tellen.Het is belachelijk dat sommige steden in NL pas om 2 uur s' nachts alle stemmen hebben geteld (Almere) terwijl grotere steden (AMSTERDAM) veel sneller klaar zijn met stemmen tellen,en dat terwijl ze meer kiesgerechtigden en meer stemlokalen hebben.Belangrijkste argument voor de stemcomputer is nu juist de stemmen sneller kunnen tellen.
28-12-2013, 15:39 door 0101
"Absoluut niet" en "goed idee" liggen nogal ver uit elkaar. Als je het mij zou vragen: Liever niet, tenzij het minstens even veilig en goedkoop is als stemmen met het rode potlood.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.