image

'Relatie tussen NSA en security-gemeenschap vergiftigd'

dinsdag 24 december 2013, 14:49 door Redactie, 1 reacties

De recente onthullingen over de spionageprogramma's van de NSA hebben de relatie tussen de Amerikaanse inlichtingendienst en de security-gemeenschap vergiftigd, zo stelt het Amerikaanse beveiligingsbedrijf SilverSky.

Jarenlang was er sprake van een robuuste maar informele relatie tussen inlichtingendiensten en de security-gemeenschap. Daarbij werden de "Feds" als de "good guys" gezien, stelt het beveiligingsbedrijf. Door de omvang van de NSA-spionage en surveillance is de relatie die de inlichtingendiensten met de security-gemeenschap hadden beschadigd.

Hoeden

De beschadigde relatie zal ervoor zorgen dat sommige "grey hat hackers" hun zwarte hoed op zullen zetten, zo voorspelt het Amerikaanse beveiligingsbedrijf. De term "grey hat" zegt iets over de activiteiten van een hacker, die tussen "white hat" en "black hat" vallen. Het kan bijvoorbeeld gaan om de ontdekking van een nieuw beveiligingslek. Een white hat zou die direct aan de verantwoordelijke softwareleverancier melden.

Een grey hat maakt het lek meteen openbaar, zodat naast de leverancier ook anderen worden ingelicht voordat er een update beschikbaar is. Een black hat zou in dit geval het lek stil houden en zelf gebruiken om op systemen in te breken of verkoopt de details over het lek aan andere cybercriminelen, aldus de omschrijving van Symantec.

Voorspelling

SilverSky voorspelt verder dat vanwege de onthullingen over de NSA en de reactie hierop er drie dingen zullen gaan gebeuren. Als eerste zullen meer consumenten hun surfgedrag en e-mailverkeer versleutelen. Daarnaast zullen beveiligingsonderzoekers en hackers onverschillig worden als het gaat om het samenwerken met de Amerikaanse overheid.

Als laatste denkt de beveiliger dat een aantal van deze onderzoekers en hackers radicaliseren en zich bij hacktivistische groepen zoals Anonymous zullen aansluiten. Afhankelijk van het aantal mensen dat radicaliseert zouden er zelfs verschillende nieuwe Anonymousgroepen kunnen verschijnen, aldus de voorspelling.

Reacties (1)
24-12-2013, 18:59 door Anoniem
Eh, de broederschap der hoedjesdragers is net zo goed te koop, vooral hun scrupules. En de inlichtingendiensten hebben geld genoeg. Zoals het hier gesteld wordt is het niet meer dan een onderhandelingstaktiek. Je weet wel, doen of je op linux overstapt want dan krijg je zo leuk korting op je microsoftlicenties. Je zou een dief van je eigen portemonnee zijn als je het nalaat.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.