image

FBI waarschuwt voor Catfish-scam na bizarre zaak

woensdag 25 december 2013, 08:59 door Redactie, 1 reacties

De FBI waarschuwt internetgebruikers voor een scam genaamd Catfishing, nadat vorige week een 29-jarige Amerikaanse man die hier het slachtoffer van werd en doordraaide, een gevangenisstraf van 5 jaar kreeg opgelegd. Catfishing is een scam waarbij iemand zich online voordoet als iemand anders. De scammer kan als doel hebben om geld van zijn slachtoffer af te troggelen of hem of haar gewoon voor de gek te houden.

De Amerikaan Brian Curtis Hile had op internet iemand ontmoet van wie hij dacht dat het een vrouw was. Twee jaar lang onderhield hij een relatie met de "vrouw" en stuurde "haar" allerlei intieme foto's en romantische berichten. Toen hij ontdekte dat het in werkelijkheid om een man in Zuid-Afrika ging, ging Hile door het lint.

Foto's

Aangezien Zuid-Afrika te ver was richtte Hile zijn woede op de vrouw in de foto's die de scammer gebruikte. De vrouw had op 18-jarige leeftijd foto's van zichzelf gemaakt en op Photobucket geplaatst, een online opslagdienst. De foto's waren voor privégebruik, maar haar account werd gehackt en de foto's gestolen. De vrouw was hiervan op de hoogte, maar had geen idee wat er met haar foto's gedaan werd.

Volgens de FBI wist Hile dat de vrouw op de foto's niets met de scam te maken had. "Maar hij dacht dat ze toch enige verantwoordelijkheid droeg. Hij had verzonnen doordat haar foto's waren gebruikt, ze deels schuldig was voor wat hem was overkomen", zegt FBI-agent Steve Kim.

Identiteit

Hile was vastbesloten om de identiteit van de vrouw te achterhalen. Volgens de FBI voerde hij een uitgebreide online zoektocht uit en gebruikte 'hackingtools'. Uiteindelijk wist hij op het e-mailaccount van de vrouw in te breken en persoonlijke informatie over haar en haar vriend te verzamelen, alsmede over haar familie en vrienden.

Met het adres van de vrouw in handen besloot Hile haar in augustus van dit jaar op te zoeken en kocht een buskaartje van Michigan naar San Diego. De familie van Hile voelde dat er iets mis was en waarschuwden de autoriteiten. Uiteindelijk werd Hile in San Diego aangehouden, op nog geen 2 kilometer afstand van de woning van de vrouw.

Op het moment van zijn arrestatie had hij het adres van de vrouw bij zich, telefoonnummers en informatie over haar favoriete restaurant. Ook had hij duct tape en tie-wraps bij zich en een lijst met dingen die hij nog moest doen, zoals het halen van een mes en chloroform. "Als hij op het adres was aangekomen, waren we er zeker van dat hij het slachtoffers iets had aangedaan of vermoord", laat Kim weten. Hile kreeg uiteindelijk de maximale gevangenisstraf wegens stalking.

Waarschuwing

Volgens de FBI gaat het hier om een "bizar geval" van online romantiek dat helemaal uit de hand is gelopen. Toch dient het ook als waarschuwing voor gebruikers van sociale mediasites, gaat Kim verder. "Je moet echt de mensen kennen met wie je communiceert. Als je niet honderd procent zeker bent wie er aan de andere kant zit, zou je geen persoonlijke informatie of foto's moeten versturen."

Reacties (1)
25-12-2013, 10:58 door Anoniem
Ja, en welke hoedkleur was er in het spel? Nou niet de belangrijke details vergeten!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.