image

Snowden geeft alternatieve kersttoespraak op Britse televisie

woensdag 25 december 2013, 11:24 door Redactie, 1 reacties

Klokkenluider Edward Snowden zal vanmiddag op de Britse televisiezender Channel 4 een alternatieve kersttoespraak over surveillance en privacy geven. De toespraak werd eerder in Rusland opgenomen, waar Snowden tijdelijk politiek asiel heeft gekregen.

Een klein deel van de toespraak is nu al online verschenen. Daarin stelt de klokkenluider dat de Amerikaanse en Britse overheid samen een wereldwijd surveillancenetwerk hebben gebouwd dat alles in de gaten houdt wat we doen. Snowden wijst in zijn toespraak ook naar de Britse auteur George Orwell, die hier in de vorige eeuw al in het boek 1984 voor waarschuwde.

Privacy

De voorspellingen die Orwell deed vallen echter in het niet bij de technologie die er vandaag is. "We hebben sensoren in onze zakken die ons overal volgen waar we gaan. Denk eens na wat dit inhoudt voor de privacy van de gemiddelde persoon?", stelt Snowden. Hij waarschuwt dat kinderen die vandaag geboren worden geen besef van privacy zullen hebben.

"Ze zullen nooit weten wat hoe het is om een privémoment voor zichzelf te hebben." En dat is een probleem gaat de klokkenluider verder, want privacy is belangrijk. "Privacy bepaalt wie we zijn en wie we willen zijn", merkt hij op.

Vertrouwen

De discussie die door de onthullingen van Snowden nu plaatsvindt bepaalt volgens de klokkenluider hoeveel vertrouwen we in de technologie om ons heen en de overheid die het reguleert kunnen hebben. "Samen kunnen we een betere balans vinden. Stop de massasurveillance. Als de overheid echt wil weten hoe we ons voelen, is vragen altijd goedkoper dan spioneren", besluit Snowden. De volledige alternatieve kersttoespraak wordt vanmiddag om 17:15 uur door Channel 4 uitgezonden.

Reacties (1)
25-12-2013, 18:44 door Anoniem
We wisten het in nederland natuurlijk al lang over onze pricacy en verdere digitalisering van de maatschappij.
Alles gekoppeld aan digitale systemen waar onze gegevens gewoon via de overheid en bedrijfsleven
er vroeg of laat kan worden uitgevist via de rechter,of via hackers of de geheime diensten.

Maar het zal nog verder gaan,al gehoord van half mens half robot?
Meer controle via het menselijk lichaam geimplanteerd.

En het fysieke geld verdwijnt,en nog meer controle over ons denken doen en laten.

Allemaal onder het mom van ja het is tegen de criminaliteit,terrorisme of goed voor het millieu.

http://www.privacymatters.nl/

Jack
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.