image

"NSA verdrinkt in grote hoeveelheid nutteloze data"

donderdag 26 december 2013, 11:43 door Redactie, 4 reacties

De NSA verdrinkt in de grote hoeveelheid nutteloze data die het onderschept, wat de capaciteit om legitieme surveillance uit te voeren ondermijnt, aldus een oud-werknemer van de inlichtingendienst. William Binney schreef een deel van de code waarmee de NSA het internetverkeer bespioneert.

Volgens Binney kan de NSA geen soep meer maken van de grote hoeveelheid gegevens die het in handen heeft. "Ze functioneren niet goed door al deze data te verzamelen", zo liet Binney tijdens een privacyconferentie in september weten, zo meldt de Wall Street Journal.

De nu 70-jarige Binney werkte 30 jaar voor de inlichtingendienst, waar hij het burgerlijke equivalent van generaal bereikte. Hij waarschuwde tijdens de conferentie dat analisten zoveel informatie hebben dat ze hun werk niet meer effectief kunnen doen en dat de enorme berg met data een onweerstaanbare verleiding is om misbruikt te worden.

Surveillancetools

Naar eigen zeggen pleitte de voormalige NSA-medewerker eind jaren 1990 samen met een aantal collega's voor de ontwikkeling van internetsurveillancetools die de privacy zouden beschermen. Destijds worstelde de NSA om zichzelf te veranderen van een inlichtingendienst die voornamelijk analoge signalen onderschepte, zoals radio- en satellietberichten, naar een dienst die ook in de opkomende digitale wereld aan de slag kon.

Binney ontwikkelde met een aantal collega's een programma genaamd ThinThread dat informatie van het internet verzamelde, maar content over Amerikaanse burgers verwijderde en zich alleen op de metadata richtte, zoals afzender en ontvanger. Daarnaast zou het systeem de metadata versleutelen, zodat het alleen na een gerechtelijk bevel ontsleuteld kon worden.

Om de hoeveelheid ruis en onnodige data te beperken verzamelde het systeem alleen maar gegevens die zich binnen "twee hops" van een verdachte bevonden. Daardoor werden alleen de gegevens van mensen opgeslagen die met de verdachte communiceerden. ThinThread werd echter nooit uitgerold en nadat Binney hoorde dat de inlichtingendienst voor een programma had gekozen dat door buitenstaanders was ontwikkeld, besloot hij in 2001 met pensioen te gaan.

Reacties (4)
26-12-2013, 12:17 door Anoniem
De man werkt er al 12 jaar niet meer. Gelukkig is er in die 12 jaar niet zo heel veel veranderd. Computers zijn alleen iets sneller geworden en ook ook de software die verbanden kunnen leggen zijn iets beter dan toen.
Ik ga ook maar eens wat zeggen over de NSA en mij beveiligingsexpert noemen.
26-12-2013, 16:17 door Goeroeboeroe - Bijgewerkt: 26-12-2013, 16:18
Het blijft toch opmerkelijk hoe veel VS-hotemetoten zich alleen maar druk maken om de privacy van VS-burger en hun achterste compleet afvegen met de rest van de wereld. Ongelooflijk wat 'n arrogante zelfingenomen over het paard getilde kwasten zijn dat. Burgers van de VS als de nieuwe Übermensch.
26-12-2013, 16:48 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 26-12-2013, 16:52
[Verwijderd]
26-12-2013, 18:48 door Anoniem
Wat als de rest van de wereld eens alle Amerikaanse patenten als ongeldig verklaren. Hoe zou de VS daar op reageren?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.