image

Door McAfee gesponsorde security-expo negeert Snowden

vrijdag 27 december 2013, 11:27 door Redactie, 3 reacties

Een door McAfee gesponsorde expositie over cybersecurity in een bekend Brits museum zal de onthullingen door Edward Snowden negeren, omdat het anders zou kunnen betekenen dat het de acties van de klokkenluider goedkeurt. Dit tot woede van enkele Britse parlementsleden.

Bletchley Park werd in 1938 gebouwd en diende lange tijd als het zenuwcentrum van de Britse inlichtingendiensten, waar onder andere geheime vijandelijke codes werden ontcijferd. Sinds 1993 doet het dienst als een museum. In oktober van dit jaar liet het museum weten dat het een samenwerkingsverband met het Amerikaanse anti-virusbedrijf McAfee heeft gesloten.

Als onderdeel van de samenwerking komt er een nieuwe expositie over cybersecurity. Hoewel de inhoud nog bekend moet worden gemaakt, is nu al duidelijk dat de onthullingen door Edward Snowden zullen ontbreken. "McAfee liet weten dat het op geen enkele manier naar Snowden kan verwijzen", aldus een woordvoerster van Bletchley Park.

Belangrijke gebeurtenis

Het wegschuiven van Snowden is bij verschillende Britse parlementsleden verkeerd gevallen. "Of het is een historische expositie of het is dat niet", aldus parlementslid Dominic Raab van de Britse Tories. "De onthullingen door Snowden zijn een belangrijke gebeurtenis in onze tijd, met enorme gevolgen voor de discussie over surveillance en privacy", zo laat hij aan de Guardian weten.

Volgens Raab is het onduidelijk waarom de onthullingen worden genegeerd, maar zou de beslissing de goede reputatie van Bletchley Park kunnen beschadigen. Raab krijgt bijval van het Liberaal-democratische parlementslid Julian Huppert. Hij stelt dat het museum de feiten kan presenteren zonder een kant te kiezen of hij een verrader of klokkenluider is. "Ze moeten gewoon de feiten weergeven en de bezoekers hun eigen conclusie laten trekken."

Het parlementslid benadrukt dat het uiteindelijk aan het museum is om te bepalen waar een evenwichtige expositie uit bestaat. "Maar om de grootste gebeurtenis op dit gebied van het laatste decennium te missen zou jammer zijn. Het zal erg lastig voor ze zijn om de impact van Snowdens onthullingen niet te erkennen."

Hilary McGowan, museumconsultant en vertrouweling van Bletchley Park, stelt dat Snowden en zijn onthullingen nog niet zijn besproken. "Ik weet niet zeker of het erkennen van hem het juiste is om te doen, dat geeft mogelijk aan dat we zijn acties goedkeuren."

Reacties (3)
27-12-2013, 11:38 door Anoniem
Wat een fail.
Next.
27-12-2013, 11:39 door Anoniem
Dit is wel een belangrijke les. We weten allemaal wat voor toeren ze daar in Bletchley Park hebben uitgehaald, maar vergeet niet dat de Duitsers precies hetzelfde deden, de andere kant op... en ook niet geheel zonder succes. Alleen hoor je daar dus nooit wat over. Wellicht ook omdat ze dat anders zouden "goedkeuren"? Geeft te denken, niet?


Maar terug naar het heden. Wat is dit, McAfee-het bedrijf? Wat vindt McAfee-de-man er nou van?
27-12-2013, 13:19 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 27-12-2013, 13:23
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.