image

CBP: Reformatorisch Dagblad schond privacy abonnees

zaterdag 28 december 2013, 08:53 door Redactie, 1 reacties

De uitgever van het Reformatorisch Dagblad heeft de privacy van abonnees geschonden door zonder toestemming hun naam- en adresgegevens aan andere partijen te verstrekken voor marketingdoeleinden, zo concludeert het College bescherming persoonsgegevens (CBP) na onderzoek.

In de periode van 1 januari 2012 tot 19 juni 2013 heeft de uitgever de namen en adressen veertien keer verstrekt aan negen verschillende organisaties. Daarmee handelt Erdee Media, uitgever van de krant en het tijdschrift Terdege, in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp), aldus de privacytoezichthouder.

Bijzondere persoonsgegevens

In verschillende communicatiemiddelen laat de uitgever weten dat de lezers van het Reformatorisch Dagblad en Terdege tot de gereformeerde gezindte behoren. De uitgever stelt via onder meer de eigen website dat de media die het uitgeeft volop mogelijkheden bieden als adverteerders de 'gereformeerde gezindte' willen bereiken. Het label 'behorende tot de gereformeerde gezindte' zorgt volgens het CBP voor een rechtstreeks verband tussen de naam- en adresgegevens van de abonnees en gegevens over hun godsdienst.

De verstrekking van de abonneegegevens moet dan ook worden aangemerkt als een verwerking van bijzondere persoonsgegevens. Deze gegevens mogen alleen met uitdrukkelijke toestemming van de abonnees worden verwerkt. Als het CBP constateert dat de uitgever de overtreding niet beëindigt, kan de toezichthouder handhavend optreden.

Uit het Jaarverslag 2012 van Erdee Media blijkt dat het Reformatorisch Dagblad een oplage van 48.013 heeft en het tijdschrift Terdege 24.535. Volgens de website zijn de oplages respectievelijk circa 58.000 en circa 30.000.

Reacties (1)
28-12-2013, 14:03 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 28-12-2013, 14:04
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.