image

Website OpenSSL.org gehackt via hostingprovider

dinsdag 31 december 2013, 08:30 door Redactie, 2 reacties

De aanvallers die dit weekend OpenSSL.org wisten te hacken en bekladden konden dit doen dankzij een aanval op de hypervisor van de hostingprovider, aldus de ontwikkelaars. OpenSSL is de opensource implementatie van de SSL- en TLS-protocollen, die voor allerlei encryptie-toepassingen worden gebruikt.

Vanwege het belang van de software en het feit dat die op veel servers is geïnstalleerd reageerde de security-gemeenschap geschrokken op de defacement. In een eerdere korte verklaring stelden de ontwikkelaars dat de broncode en aangeboden software op OpenSSL.org niet waren aangepast.

Hypervisor

Nu zijn er ook iets meer details over de aanval zelf vrijgegeven. Die vond namelijk plaats via de hypervisor van de hostingprovider en niet via een kwetsbaarheid in de configuratie van het besturingssysteem. Een hypervisor of Virtual Machine Monitor (VMM) is software voor het draaien en beheren van Virtual Machines. Veel hostingproviders gebruiken het om op één fysieke server meerdere Virtual Machines voor klanten aan te maken.

De aanvallers wisten toegang tot de hypervisor te krijgen en daardoor ook tot de Virtual Machine waar de website van OpenSSL.org op draait. Vervolgens werd de index.html pagina aangepast met de boodschap "TurkGuvenligiTurkSec Was Here @turkguvenligi + we love openssl _". De bekladding werd echter na een paar minuten opgemerkt en ongedaan gemaakt.

De ontwikkelaars melden dat er maatregelen zijn genomen om herhaling in de toekomst te voorkomen, maar laten niet weten wat die precies zijn. Wel zullen er later nog meer details over de aanval volgen. Op Twitter was er al kritiek op de door OpenSSL gekozen hostingprovider.

Image

Reacties (2)
31-12-2013, 10:18 door Anoniem
Je ziet dergelijk gedrag niet alleen in de security wereld. Zelfs gerenomeerde bedrijven zijn van mening dat voor hun aanwezigheid op internet kan worden volstaan met een tientje per jaar. En dan vinden ze het nog vreemd dat die provider geen tijd heeft om regelmatig loganalyses en updates uit te voeren. Als ze de provider tenminste aan de telefoon kunnen krijgen.

Zo zijn er ook bedrijven die het tegenwoordig gewoon lokaal doen. Met de huidige snelheden van 100Mbps en meer, zou dat toch moeten kunnen? Ze vergeten in ieder geval dat ze geen NSA hebben en vaak zelfs geen UPS. Back-ups worden gedaan door de beheerder die de tape heen en weer sleept van en naar huis. Tijdens zijn vakantie wordt er geen back-up gemaakt en niemand denkt na over de kwaliteit van de tape na iedere dag een uur in een hete auto.

Ik ken gelukkig ook bedrijven die wat meer zicht hebben op de belangrijkheid van een goede website en het onderhoud daarvan.

Peter
31-12-2013, 14:36 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 31-12-2013, 14:37
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.