image

Anti-virusbedrijf: Stuxnet is kunstwerk

maandag 30 juli 2012, 13:40 door Redactie, 0 reacties

Vanuit een technisch standpunt gezien is de Stuxnetworm een vorm van kunst, aldus het Tsjechische anti-virusbedrijf AVG. "Hoewel het was te verwachten dat cyberaanvallen op een gegeven moment als discrete wapens zouden worden ingezet, is de complexiteit van Stuxnet desalniettemin indrukwekkend hoog", aldus de virusbestrijder in het tweede kwartaalrapport van dit jaar. Vervolgens wordt eraan toegevoegd dat "Stuxnet een kunstwerk in de wereld van malware-ontwikkeling is."

Het Flame-virus, dat mogelijk door hetzelfde team is ontwikkeld en verschillende code deelt, kan niet op lovende kritiek van AVG rekenen. "De Flame code aan de andere kant is niet speciaal. Het heeft ook geen geraffineerde lading en gebruikt geen bijzondere spionagemethode." Volgens de virusbestrijder zal het mogelijk, ondanks alle speculatie over het onderwerp, nooit duidelijk worden wie er achter de 'supermalware' zit.

Consumenten
Het is wel duidelijk dat de malwaremakers het niet op consumenten hadden voorzien. Aangezien virusscanners de aanvallen niet wisten te stoppen toonde dat volgens verschillende experts aan dat anti-virussoftware z'n waarde heeft verloren. AVG is het daar vanzelfsprekend niet mee eens. "De werkelijkheid is dat traditionele detectie via definities binnen een meerlaagse beveiligingsoplossing nu één beveiligingslaag is."

Daarbij moeten consumenten zich niet door alle spectaculaire headlines laten afleiden. "Het is eenvoudig om te vergeten dat het echte risico voor consumenten voornamelijk van Blackhole exploit-kits komt, die nietsvermoedende gebruikers aanvallen op de websites die ze vertrouwen." De beste bescherming tegen deze drive-by downloads is het installeren van de laatste beveiligingsupdates.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.