image

Speciale rechtbank VS verlengt NSA-spionageprogramma

zaterdag 4 januari 2014, 09:26 door Redactie, 6 reacties
Laatst bijgewerkt: 05-01-2014, 13:36

Een speciale Amerikaanse rechtbank heeft het spionageprogramma van de NSA verlengd waardoor de inlichtingendienst door kan gaan met het grootschalig onderscheppen en opslaan van telefoongegevens. De beslissing volgt nadat er onduidelijkheid is ontstaan over de rechtmatigheid van het programma.

Een federale rechter in Washington oordeelde onlangs nog dat het NSA-programma "bijna Orwelliaans" en zeer waarschijnlijk in strijd met de grondwet is. Een adviescommissie van de Amerikaanse overheid had daarnaast aangeraden dat de NSA telefoongegevens niet meer mag opslaan en doorzoeken zonder dat er voor elke zoekopdracht een apart gerechtelijk bevel wordt verkregen.

Rechtmatig

Een rechter in New York had eind december een andere mening en stelde dat het programma legaal is en dat de overheid het alleen gebruikt om terrorisme te bestrijden. Ook het Foreign Intelligence Surveillance Court, een speciale rechtbank die sinds 2006 periodiek bepaalt of het programma door mag gaan, stelde gisterenavond dat het verzamelen van telefoongegevens van Amerikaanse burgers rechtmatig is. Tevens is de Amerikaanse overheid gisteren in beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechter in Washington.

Reacties (6)
04-01-2014, 12:56 door Anoniem
Zelfs al zou besloten worden dat het legaal is om dit te doen, er is toch helemaal geen enkele terrorist in de wereld die nog een telefoon mee gaat nemen of gebruiken inmiddels. De dramatisch lage effectifiteit die ze al hadden (http://politicalscience.osu.edu/faculty/jmueller/NSAshane3.pdf) is alleen nog maar afgenomen, dus waarom doorgaan?

Als het echt om terroristen te vangen is, lijkt het me slimmer om het "officieel" stop te zetten en in het geheim gewoon door te gaan. Dat hebben ze al een keer eerder gedaan (https://en.wikipedia.org/wiki/Information_Awareness_Office). Na een paar jaar weten mensen het toch niet meer.
04-01-2014, 15:30 door Anoniem
Ach ze spelen allemaal onder een hoed,geheime diensten onlopen de wet altijd.
Deze praktijken worden gewoon verzwegen,aan de burger.
04-01-2014, 22:28 door Anoniem
Een geheime rechtbank ?

ah ! dan is alles weer koek en ei , een geheime rechter heeft het grondig bekeken en is tot de conclusie gekomen dat alles in orde is .

ja ja .. zo lust ik er ook nog wel een paar .
04-01-2014, 23:23 door Anoniem
Door Anoniem: Ach ze spelen allemaal onder een hoed,geheime diensten onlopen de wet altijd.
Deze praktijken worden gewoon verzwegen,aan de burger.

anders zouden het geen geheime diensten zijn, toch ? :)
05-01-2014, 17:28 door Anoniem
Iedereen die denkt dat de telefoonmaatschappijen hier geen direct lijntje naar de AIVD hebben is gewoon verschrikkelijk naief.
08-01-2014, 17:49 door Anoniem
Voorspelbaar, maar in wezen zegt dit niet zo veel, om twee redenen:
1) Het meningsverschil zal niet in de rechtszaal beslist worden, maar in laatste instantie in de publieke opinie. Vermoedelijk met een escalatie aan weerskanten die er na lange tijd op uitdraait dat het beleid een carrierebeperkend beleid zal blijken.

2) In de nasleep heeft deze uitspraak voor eventuele vervolging geen waarde. Waar mensenrechten in het gedrang zijn bij overheidsbeleid wordt vrij algemeen de uitzonderingssituatie erkend dat met terugwerkende kracht mensen vervolgd en veroordeeld kunnen worden voor wat op het moment zelf bij wet toegestaan was...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.