image

FTC waarschuwt voor nieuwe variant telefoonscam

woensdag 8 januari 2014, 10:26 door Redactie, 5 reacties

De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) waarschuwt consumenten voor een nieuwe variant van een bekende telefoonscam, waarbij wordt geprobeerd om slachtoffers op te lichten. Bij eerdere versies van de zwendel werden mensen thuis gebeld en verteld dat er problemen met hun computer waren.

Het ging dan bijvoorbeeld om een infectie door malware. Om de problemen op te lossen moesten slachtoffers de scammers toegang tot de computer geven en uiteindelijk een bepaald bedrag betalen. Bij de nieuwe variant worden mensen opnieuw gebeld en krijgen ze de vraag of ze met de destijds aangeboden dienst tevreden zijn.

Als ze 'nee' antwoorden laat de scammer weten dat er de mogelijkheid is om het betaalde bedrag terug te krijgen. Ook komt het voor dat de scammers vertellen dat het bedrijf failliet is gegaan en klanten daarom in aanmerking voor een restitutie komen.

Geld

Om het geld terug te storten vragen de oplichters vervolgens om het bankrekeningnummer en creditcardnummer van het slachtoffer. Volgens de FTC zijn er ook gevallen bekend waarbij slachtoffers werd verteld dat ze een account bij Western Union moesten aanmaken. Dit is een financiële dienstverlener waarmee het mogelijk is om geld wereldwijd over te maken, zonder tussenkomst van een bank.

De scammers bieden zelfs aan om alle benodigde formulieren in te vullen. Hiervoor moet het slachtoffer de oplichters wel toegang tot zijn of haar computer geven. Zodra de scammmers toegang hebben en het Western Union account is aangemaakt, wordt er geen geld overgeboekt, maar juist afgeschreven.

De FTC adviseert consumenten die worden opgebeld met dit verhaal om dan ook op te hangen. Hoewel de scam in de Verenigde Staten is gerapporteerd, bestaat de mogelijkheid dat scammers deze tactiek ook in Nederland zullen toepassen. Vorig jaar werden talloze Nederlanders gebeld door Engelstalige oplichters die zich als medewerkers van Microsoft voordeden.

Reacties (5)
08-01-2014, 11:33 door Anoniem
Bij de nieuwe variant worden mensen opnieuw gebeld en krijgen ze de vraag of ze met de destijds aangeboden dienst tevreden zijn.
Uit het gelinkte artikel haal ik niet dat ze eerdere slachtoffers opnieuw bellen. Het "opnieuw" komt vermoed ik uit "working the phones again", maar dat betekent dat ze opnieuw aan het bellen zijn, niet dat ze opnieuw dezelfde mensen aan het bellen zijn.
08-01-2014, 11:41 door Anoniem
Door Anoniem:
Bij de nieuwe variant worden mensen opnieuw gebeld en krijgen ze de vraag of ze met de destijds aangeboden dienst tevreden zijn.
Uit het gelinkte artikel haal ik niet dat ze eerdere slachtoffers opnieuw bellen. Het "opnieuw" komt vermoed ik uit "working the phones again", maar dat betekent dat ze opnieuw aan het bellen zijn, niet dat ze opnieuw dezelfde mensen aan het bellen zijn.
Het lijkt mij toch vrij duidelijk dat het hier om eerder gebelde mensen gaat: Now, they’re working the phones again, and they claim that if you paid for tech support services, they can get you a refund.
08-01-2014, 16:53 door Anoniem
Door Anoniem:Het lijkt mij toch vrij duidelijk dat het hier om eerder gebelde mensen gaat: Now, they’re working the phones again, and they claim that if you paid for tech support services, they can get you a refund.
Goed lezen wat er staat:
Now, they’re working the phones again, and they claim that if you paid for tech support services, they can get you a refund.
Dat is iets heel anders dan (dit staat er dus niet):
Now, they’re working the phones again, and they claim that you paid them for tech support services, for which they will give you a refund.
Ik denk dat ze vissen naar mensen die voor technische ondersteuning betaald hebben en dat ze doen alsof zij het geld voor die mensen terug kunnen vorderen.
09-01-2014, 09:08 door jefdom - Bijgewerkt: 09-01-2014, 09:09
erg doorzichige tactiek dus in princiepe merk je wel snel op dat het een scam is,als je daar in trapt doe je het wel je zelf aan,en zeker na alle waarschuwingen die al geposteerd zijn groetjes dejef
22-04-2015, 12:49 door Anoniem
Of het mag weet ik niet maar dit telefoon nummer stond in mijn scherm: 0045574468348. Beller spreekt Engels met een erg buitenlands accent, ik vermoed dat het Afrikanen zijn. Net als de Nigerianan van een tijd gelede.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.