image

CBP: Media Markt overtrad wet door stiekem filmen personeel

donderdag 9 januari 2014, 14:15 door Redactie, 2 reacties

Elektronicaketen Media Markt heeft de wet overtreden door stiekem personeel te filmen, zo heeft het College bescherming persoonsgegevens (CBP) laten weten. Vorig jaar ontving het CBP diverse signalen vanuit de media en van betrokkenen dat Media Markt stiekem het personeel filmde.

Naar aanleiding hiervan is de privacytoezichthouder een onderzoek gestart. Media Markt zette zogeheten 'mystery shoppers' met verborgen camera’s in die in verschillende vestigingen het personeel filmden in het kader van een training. Vervolgens werd het personeel met deze beelden in groepsverband geconfronteerd.

Camerabeelden

Ook blijkt uit het onderzoek dat het management van Media Markt medewerkers heeft aangesproken op hun functioneren op basis van camerabeelden van beveiligingscamera’s. Daarnaast heeft de elektronicaketen met behulp van deze camerabeelden een klacht afgehandeld. "Het aanspreken van personeel en het afhandelen van klachten zijn onverenigbaar met het doel van de opnamen van beveiligingscamera’s en daarmee ook in strijd met de wet", aldus het CPB.

Naar aanleiding van het onderzoek van de toezichthouder stelde Media Markt een beleidslijn op voor het gebruik van camerabeelden. Hierin staat dat vestigingen onder bepaalde voorwaarden nog wel gebruik mogen maken van 'heimelijke camera-opnamen'. Deze beleidslijn is echter ook in strijd met de wet, omdat Media Markt geen wettelijke grondslag heeft voor het gebruik van mystery shoppers met verborgen camera’s, zo laat het CBP weten.

"Het belang van Media Markt, een groter leereffect bij zijn medewerkers bereiken, kan namelijk door middel van minder ingrijpende middelen worden bereikt", meldt de toezichthouder. Het CBP zal nu beoordelen in hoeverre het opleggen van sanctionerende maatregelen noodzakelijk is.

Reacties (2)
09-01-2014, 14:30 door schele
Lolquote:
Het CBP zal nu beoordelen in hoeverre het opleggen van sanctionerende maatregelen noodzakelijk is.

Want oh oh wat kan het CBP heftig sanctioneren he? :)
09-01-2014, 15:09 door Anoniem
Door schele: Lolquote:
Het CBP zal nu beoordelen in hoeverre het opleggen van sanctionerende maatregelen noodzakelijk is.

Want oh oh wat kan het CBP heftig sanctioneren he? :)

En al sanctioneert het CBP een keer wel, worden ze weer teruggefloten door een rechter met een of ander vaag golfbaan argument.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.