image

Kost cybercrime werkelijk miljarden per jaar?

donderdag 2 augustus 2012, 16:26 door Redactie, 5 reacties

Volgens Symantec bedraagt de schade van cybercrime 250 miljard dollar per jaar, terwijl McAfee het zelfs op 1 biljoen gooit, maar volgens onderzoekers zijn deze bedragen ongefundeerd. Toch worden de getallen regelmatig door politici aangehaald om bijvoorbeeld nieuwe wetgeving goedgekeurd te krijgen of te waarschuwen voor het geval van gestolen intellectueel eigendom. ProPublica besloot te onderzoeken of de claims van de twee anti-virusbedrijven wel kloppen.

McAfee stelde dat de wereldwijde kosten van cybercrime 1 biljoen dollar bedragen. Iets waar zelfs de onderzoekers van Purdue, die het onderzoek uitvoerden, het niet mee eens zijn. Het anti-virusbedrijf zou de gegevens van de onderzoekers hebben geëxtrapoleerd. "Ik was echt geschokt toen het getal in een aantal nieuwsberichten verscheen, een biljoen dollar, want dat getal is gewoon enorm", aldus professor Eugene Spafford die aan het onderzoek werkte.

Ook Cambridge professor Ross Anderson kon zich niet in het getal vinden. "Als ik het had geweten had ik bezwaar gemaakt. De intellectuele kwaliteit van dit getal is totaal ongefundeerd."

En niet alleen de cijfers van McAfee zijn dubieus, ook het onderzoek van Symantec blijkt te rammelen. Via verschillende online onderzoeken werden mensen gevraagd of ze slachtoffer van cybercrime waren geworden en hoeveel dit hen had gekost. Vervolgens werd het geschatte aantal slachtoffers vermenigvuldigd met de gemiddelde cybercrime kosten in elk land.

Reacties (5)
02-08-2012, 23:17 door Anoniem
Geloof maar gerust dat het waar is.Dat is de schade die alle computergebruikers zowel huishoudens als bedrijven lijden als gevolg van cybercrime.En de overheid slaapt rustig verder.En vooral niet teveel cybercrime-rechercheurs in dienst nemen hoor want dat kost geld.Haha de cybercrime kost tientallen zo niet honderden miljoenen meer,eu%4 geachte ministers van Financieen,Justitie en Binnenlandse Zaken/Veiligheid en geachte 2e en 1e kamerleden.e
03-08-2012, 10:00 door Anoniem
't Is maar net wat je onder cybercrime-kosten rekent. Het scheelt nogal als je ook de kosten voor preventie meeneemt...

Tel bv de complete omzet in de antivirus-, firewall-, en overige security-gerelateerde sectoren bij elkaar op en je komt op 'n astronomisch hoog bedrag.
03-08-2012, 10:41 door sabofx
Dit soort (creative) berekeningen doet mij heel erg denken aan het zogenaamde verlies dat de content industrie claimt te lijden ten gevolge van piraterij.

Zie deze ted.com presentatie voor een verfrissend kritische blik op zaken:
http://www.ted.com/talks/rob_reid_the_8_billion_ipod.html

Prettig weekend!
04-08-2012, 00:10 door Anoniem
Tjonge jonge jonge. Als hacken al zoveel geld kost. Wat zou domheid en naïviteit dan wel niet kosten ?
04-08-2012, 23:26 door Anoniem
Als de oplichters-omzetten van McKoffie en Symantec kunnen worden meegerekend komen we al een héél eind :p
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.