image

'Burger zelf grootste bedreiging voor online privacy'

donderdag 9 januari 2014, 17:23 door Redactie, 13 reacties

Burgers zijn zelf de grootste bedreiging voor hun privacy op internet en niet overheid, internetbedrijven of geheime diensten. Dat stelt Kees de Vey Mestdagh, hoofd van de afdeling Recht en ICT van de Rijksuniversiteit Groningen, in het Reformatorisch Dagblad.

Volgens De Vey Mestdagh springen burgers achteloos met hun gegevens om en doen ze geen enkele poging om informatie te versleutelen of gebruik te maken van andere mogelijkheden om privégegevens geheim te houden voor cybercriminelen, voor internetbedrijven of overheid.

"Het publiek moet daarom beter voorgelicht worden over de risico’s van cybercrime, en over de mogelijkheden om zich daartegen te beschermen", laat De Vey Mestdagh weten, die op dit terrein een rol voor de overheid ziet weggelegd. Hij stelt echter ook dat de overheid niet de ambitie, noch de macht heeft om de privacy van burgers te beschermen.

De burger moet dat daarom zoveel mogelijk zelf doen en het inbrekers, spionnen en overheden niet makkelijker maken dan nodig is. "Natuurlijk is elke code en cryptografie te breken, maar net als bij een extra slot op je fiets verkleint zo’n veiligheidsmaatregel het risico op schade aanzienlijk. En het gaat in het geval van persoonlijke gegevens vaak om grote belangen."

Reacties (13)
09-01-2014, 17:47 door Anoniem
Ik ben het gedeeltelijk met dhr. Mestdagh eens. Veel consumenten zijn veel te naïef (en daarbij kijk ik ook naar mezelf) als het gaat over het zorgvuldig omgaan met gegevens. Maar ik wil daar een aantal belangrijke kanttekeningen bij maken. In de eerste plaats doen overheden wereldwijd (inclusief de Nederlandse) hun uiterste best om alle vormen van cryptografie te verbieden en zelfs strafbaar te stellen (https://www.security.nl/posting/40944/). In de tweede plaats is met name de Amerikaanse overheid (lees NSA) druk bezig om álle vormen van cryptografie te breken (https://www.security.nl/posting/374114/NSA+werkt+aan+supercomputer+om+encryptie+te+kraken). Voor ónze bescherming uiteraard... In de tweede plaats is er het risico dat overheden de informatie die ze hebben verzameld gaan gebruiken voor oneigenlijke doelen (https://www.security.nl/posting/27478/CBP%3A+Politie+schendt+privacy+met+kentekenherkenning en https://www.security.nl/posting/40041/Minister+wil+alle+kentekens+vastleggen). En de overheid is helaas niet het beste jongetje uit de klas als het gaat om het beschermen van informatie en de communicatie hierover naar de burger (https://www.security.nl/posting/363343/%22NSA+mogelijk+betrokken+bij+DigiNotar-hack%22 en https://www.security.nl/posting/34481/Weer+leverancier+overheidscertificaten+gehackt).
09-01-2014, 17:49 door Anoniem
Goh dus ik moet me als goed burger zelf gaan beschermen tegen mijn eigen overheid. Hoe vaker ik dat zinnetje herhaal hoe raarder het wordt.
09-01-2014, 18:02 door Anoniem
"Hij stelt echter ook dat de overheid niet de ambitie, noch de macht heeft om de privacy van burgers te beschermen. "

Afschaffen die handel, als dat zo is.
09-01-2014, 18:52 door schele - Bijgewerkt: 09-01-2014, 18:53
Inderdaad, want als de burger alles goed versleutelt en zuinig met zijn gegevens omspringt zijn de risico's over: het is namelijk de burger die databases heeft met miljoenen persoonsgegevens en het is de burger die afluistert en gegevens verzamelt... not.

Het bord voor die vent z'n kop is zo groot dat ze Google Maps nodig hebben om het uit te beelden.
09-01-2014, 18:58 door Anoniem
Het is een taak van de overheid om haar burgers te beschermen tegen massa spionage door vreemde mogendheden.
Tegen het budget van de NSA kan de burger niet op. Natuurlijk wordt er wel gebruik gemaakt van versleuteling. Die wordt echter op criminele wijze door de overheid cq de geheime dienst via de achterdeur omzeild en verzwakt met behulp van internet- en telecombedrijven. De "voorlichting" heeft Snowden reeds voor zijn rekening moeten nemen. Daar het om grote belangen gaat kun je er op wachten dat de overheid regels gaat uitvaardigen welke bepalen hoeveel privacy er 'nodig' is.
09-01-2014, 19:11 door Zipper
De grootste bedreiging voor onze privacy is niet de gewone burger maar google, die wil alles maar dan ook alles van iedereen weten.

google = de NSA
09-01-2014, 20:09 door Anoniem
Hij stelt echter ook dat de overheid niet de ambitie, noch de macht heeft om de privacy van burgers te beschermen.

de overheid heeft inderdaad niet de ambitie om onze privacy te beschermen. het heeft daarentegen wel degelijk de macht over onze privacy, maar zullen deze nooit afstaan. hoe willen ze ons anders in de gaten houden?

groot nuance verschil.

dank overigens schele, jouw opmerking maakt m'n dag!
09-01-2014, 23:03 door Anoniem
Tja men weet toch dat men overheden niet kan vertrouwen op sommige punten?.
Ze liegen je soms voor waar je bij staat.
Er zijn zelfs landen waar de overheid als je niet doet wat ze zeggen,je achter de tralies verdwijnt.
Kijk gewoon naar die landen met een dictatuur,het zijn er helaas genoeg op deze wereld.
Je bent er hier gewoon helemaal zelf bij,hoe je met je privacy omgaat.
Een van de dingen die ik daarom extra niet doe is het gebruik van facebook en twitter en de hele mikmak wat er op lijkt.
Op mijn internet gebruik ik ook maatregelen zodat de bewaarplicht telecomgegevens omzeild kan worden.
Ik vind namelijk niet dat de hele wereld dient te weten wat ik doe op internet.
Wel geef ik toe dat ik niets te verbergen heb,maar ik wil gewoon zelf het gezag hebben over mijn persoonlijke gegevens en mijn levensfeer.
Het klinkt misschien eenvoudig,maar je kan zelf een heleboel doen om alles voor overheden het echt moeilijk te maken.
10-01-2014, 09:57 door Anoniem
sommigen weten het, de rest zijn makke schapen die opgaan in de rest. de jongere generatie wordt het enigsinds duidelijk. buiten dat, er valt niets aan te doen. wil je er echt wat tegen doen moet je gaan opruien en dan staat de politie binnen 2-3 uur voor je deur omdat alles wordt afgeluisterd.

verandering brengen in nederland (hell, the world e.g.) wordt onmogelijk gemaakt ten opzichte van 500/1000 jaar geleden. de rijken aan de macht, de armen in slop. altijd zo geweest, óók in nederland.
10-01-2014, 09:59 door Anoniem
ik ben het wél grotendeels eens met de stelling en vindt een aantal critici wel erg scherp en onzorgvuldig met hun uitlatingen.
De stelling is nl niet absoluut geschreven, dat alleen de burger maar voor zijn eigen privacy moet zorgen, en dat de overheid niets kan doen. Diezelfde overheid heeft nog een wettelijke basis (WBP) die de Amerikanen weer niet hebben.
Echter de bleuheid waarmee gewone burgers al hun informatie op internet kwakken en er van uitgaan dat er geen misbruik plaats vindt, valt onder de zelfde categorie als een huis vol mooie spullen in de etalage plaatsen met de deur wijd open. Je moet ook een beetje begrip hebben dat social media zoals Feestboek gebouwd is voor profiling en niet om veilig berichtjes te plaatsen tussen deelnemers. Je moet zelf de instellingen terugschroeven om nog enigszins (het gevoel te hebben) afgeschermd bezig te zijn. Als je er van uit gaat dat dit soort media zó werken, dan plaats je andersoortige berichten. En alleen dan kun je maatregelen nemen om enigszins te beveiligen.
Tegen slordigheid valt niet te beveiligen, en dus is de grootste (niet de enige) privacy schender zelf.

Ik ben het overigens wel eens met het gegeven dat gebruik van cryptografie door burgers met name door de Amerikaanse (en Chinese, etc) overheid is tegengewerkt. Zie alleen al de geschiedenis van pgp, omdat die de maker van DES niet vertrouwde, als in dat daar wel een trapdoor in zou zitten.

Dit blijft een interessante discussie en voer voor programma's als Tegenlicht en Zembla...
10-01-2014, 10:31 door Anoniem
Ook buitenshuis bedreig ik zelf mijn privacy. Want door buitenshuis te komen zorg ik er zelf voor dat ik met mijn hoofd op camerabeelden kom, dat mijn kenteken wordt gefilmd, dat mijn vervoersbewegingen via mijn OVchipcard worden gevolgd... kortom, had ik maar thuis moeten blijven.

Ach, in Nederland is alles je eigen schuld. Als je spullen gejat worden had je ze maar niet in je auto moeten laten liggen, of niet voor het raam thuis, of je had je fiets maar op slot moeten zetten. Iedereen heeft kennelijk het recht om alles te doen waar hij zin in heeft, dan had je je er maar tegen moeten beschermen.

Gek dat je in een land als Qatar wel gewoon je portemonnee in het zicht kan dragen zonder dat hij gejat wordt. Het is toch een kwestie van cultuur kennelijk. Met je privacy kan het daar trouwens nauwelijks slechter gesteld zijn of ze moeten er camera's in de huizen hangen , dat is het enige dat we hier niet hebben (nog).
Slecht behandelde dwangarbeiders hebben we hier ook. Het is dat het daar zo bloody hot is, anders kon ik beter verhuizen.
10-01-2014, 16:50 door Anoniem
Nee als in Qatar je portemonnee wordt gejat en de dader wordt gepakt,dan word zijn hand af gehakt.
Dus daarom kijken ze in Qatar wel uit je spullen te jatten.
Niemand wil toch zijn hand kwijt?.
10-01-2014, 19:50 door Anoniem
Dat mensen die naief hiermee omgaan een groter risico lopen dan mensen die dat niet doen is duidelijk, maar vormen ze het grootste risico? Beschouwen we privacyschendingen als een natuurverschijnsel of zo? Daar zitten mensen achter die verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor hun daden. Zij creëren het risico, iemand die te weinig doet om dat risico te vermijden, hoe dom dat misschien ook is, doet daarmee nog niets om het te creëren. En dus kunnen burgers onmogelijk zelf de grootste bedreiging voor online privacy vormen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.