image

ID-kaart zonder vingerafdruk vanaf 20 januari verkrijgbaar

vrijdag 10 januari 2014, 17:41 door Redactie, 15 reacties

Vanaf maandag 20 januari 2014 worden er geen vingerafdrukken meer opgenomen bij de aanvraag van een Nederlandse identiteitskaart. Bij de aanvraag van een paspoort worden dan nog maar twee vingerafdrukken opgenomen in plaats van vier.

Zondag 9 maart 2014 worden de paspoorten en identiteitskaarten met een geldigheidsduur van tien jaar voor volwassenen ingevoerd. Op dit moment is een paspoort nog vijf jaar geldig, zo heeft minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) vandaag aan de Tweede Kamer laten weten.

Tarieven

Met de uitgave van de nieuwe paspoorten en identiteitskaarten vanaf 9 maart veranderen ook de tarieven voor de reisdocumenten. Een paspoort kost nu bij een gemeente maximaal 50,35 euro en zal straks voor mensen van 18 jaar en ouder 66,96 euro kosten. Dit paspoort is dan wel twee keer zo lang geldig als nu het geval is.

Een identiteitskaart die straks tien jaar geldig is, kost dan voor volwassenen 52,95 euro. Het kost nu 41,90 euro. De identiteitskaart kost voor jongeren tot en met 13 jaar nu 31,85 euro. Met ingang van 9 maart wordt het tarief voor alle minderjarigen 28,36 euro.

Reacties (15)
10-01-2014, 18:02 door Anoniem
Ik blijf nog even een volgeling van Thomas. Eerst zien...
10-01-2014, 18:44 door Anoniem
Volgens mij kostten ze zonder chip een stukkie minder. "Dienstverlening naar de burger toe."

Leuk dat we data weten, maar ik moet het nog steeds maar zien, en het zijn nog steeds veel te late en veel te kleine stapjes. Nog steeds een chip, nog steeds niet buiten europa komen zonder vingerafdrukken (de wereld is echt wel groter dan europa en dat ene land dat zonodig op vingerafdrukken moest staan, terwijl ze ze dan nog steeds toch nog een keertje afnemen bij entree, gaat weer lekker daar), en het collectief van habituele leugenaars in ivoren torenland heeft nog steeds hun geloofwaardigheid verspeeld. Zie maar terug te winnen. Dit is nog steeds meer dan twee jaar te laat, en het is nog steeds maar half werk. Doe eens echt je best, in plaats van zo vre-se-lijk te treuzelen.
10-01-2014, 21:22 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 10-01-2014, 21:23
[Verwijderd]
10-01-2014, 21:33 door Anoniem
Door Peter V.: En waarom moeten de ID-kaarten deze absurde verhoging krijgen van meer dan 10 euro? Had de rechter niet onlangs geoordeeld dat de ID-kaarten gratis moeten zijn? Waarom lappen deze lui deze gerechtelijke uitspraak aan hun laars??
Nouja, "gratis". Iedereen moet zo'n pasje rondsleuren en presenteren op commando, dus of je 'm nu direct of indirect betaalt, betalen doe je toch. Maar de reden is dat ivo&fred&ronald gelijk wetsveranderingen bekokstoofd hebben dat er dus wel gewoon voor betaald moet worden, want neuk de burger. Gezichtsverlies wegschoffelen, weetjewel. En oh ja, de staatskas moet gespekt, maar dat mogen we niet zeggen, want dat zou maar cynisch zijn enzo.
11-01-2014, 01:16 door Anoniem
Leuk, nadat ze die van iedereen die ouder dan vier is al hebben.. Ik mag niet aanzetten tot strafbare feiten, maar als iemand Server en back-upje smelten doet zou echt goud zijn
11-01-2014, 12:01 door 0101
Door Peter V.: En waarom moeten de ID-kaarten deze absurde verhoging krijgen van meer dan 10 euro? Had de rechter niet onlangs geoordeeld dat de ID-kaarten gratis moeten zijn?
Dat is al een tijdje geleden. Daarna heeft de overheid een wet ingevoerd om de ID-kaarten met terugwerkende kracht betaald te laten zijn.
11-01-2014, 13:47 door Anoniem
Nu is genoeg vinger afdrukken in het systeem zit. Hoeft allemaal niet meer..
11-01-2014, 16:12 door P5ycH0
Cool. En hoe krijg ik het voor elkaar om de bestaande afdrukken te laten verwijderen uit het systeem?
11-01-2014, 17:54 door Anoniem
@P5ycH0: Daar moet je een verzoek voor indienen bij de Ambassade van de Verenigde Staten.
13-01-2014, 15:47 door Anoniem
http://www.rijksoverheid.nl/bestanden/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2014/01/10/kamerbrief-over-nieuwe-tarieven-reisdocumenten/kamerbrief-over-nieuwe-tarieven-reisdocumenten.pdf

Plasterk heeft alleen maar gezegd dat hij het 'voornemen' heeft om ze vanaf die dag te verstrekken. Er is dus nog steeds HELEMAAL NIETS besloten. Dat krijg je ook bevestigd als je met de afdeling burgerzaken van je gemeente belt, ze hebben nog steeds geen datum doorgekregen, gaan zich niet houden aan 'een persbericht' en wachten nog steeds op instructies van de Minister. Er staat ook nog steeds niets in het Staatsblad.

Desondanks heeft Privacy First heeft inmiddels al aangekondigd geen kort geding aan te spannen. Zoveelste doelpunt voor Plasterk.
14-01-2014, 08:30 door Anoniem
Een ID kaart is een verplicht identificatie document en zou gratis moeten zijn, het is frustrerend hoe regeringen via verplichte documenten de staatskas spekken en eigen zakken vult (wettelijke diefstal noem ik dat) bij ons in Vlaanderen moet je nu ook al betalen voor een kopie van het inschrijvingsbewijs van uw voertuig, voor de auto plaat,waarom moet een autobestuurder dan nog BIV en allerhande taxen en lasten betalen? de uitbuiting van het Europese volk was in de geschiedenis nooit erger, het potverterend Europa doet ons de das om.
14-01-2014, 17:02 door Anoniem
Door Anoniem: Volgens mij kostten ze zonder chip een stukkie minder. "Dienstverlening naar de burger toe."


Zonder vingerafdruk zit er nog steeds wel een chip in de kaart hoor ;)
14-01-2014, 17:56 door Anoniem
Door Peter V.: En waarom moeten de ID-kaarten deze absurde verhoging krijgen van meer dan 10 euro? Had de rechter niet onlangs geoordeeld dat de ID-kaarten gratis moeten zijn? Waarom lappen deze lui deze gerechtelijke uitspraak aan hun laars??

Dat oordeel klopt, echter het ministerie jaste er in <5% van de tijd die het heeft gekost om met een vingerafdruk vrije ID te komen een reparatiewetje doorheen om de uitspraak dat de ID's gratis moesten zijn ongedaan te maken...
15-01-2014, 12:14 door Anoniem
Dat is dan mooi. Vlak voor de invoering van de vingerafdrukken in het paspoort heb ik nog gauw een paspoort aangevraagd. Dat heb ik nog steeds.
Nu ziet het er dus naar uit dat ik binnen Europa gewoon met een ID kaart toe kan. Ik wil toch niet naar dat "Land of the free".
15-01-2014, 14:14 door Anoniem
EERST ZIEN, DAN GELOVEN!

Een simpele zoektocht leert dat slechts twee gemeenten het nieuwsbericht op hun website hebben geplaatst. Dit zijn Delfzijl en Oost-Gelre. Op hun website staat bij de procedure niet dat zij vanaf 20-01-2014 geen vingerafdrukken meer zullen afnemen. Ook bij mijn eigen gemeente staat dit niet.

Ik heb contact opgenomen met mijn eigen gemeente, en de eerder genoemde gemeenten. Ik vroeg of ze mij kunnen garanderen dat ik a.s. maandag een ID-kaart zonder vingerafdrukken kan aanvragen. Geen enkele gemeente kon dat.

Doe een steekproef, bel of mail je eigen gemeente en vraag of ze je kunnen garanderen dat ze maandag geen vingerafdrukken meer afnemen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.