image

Draadloos toetsenbord met 128-bit AES-encryptie gelanceerd

zaterdag 11 januari 2014, 16:26 door Redactie, 8 reacties

Een Canadees bedrijf heeft een compact draadloos toetsenbord gelanceerd dat 128-bit AES-encryptie gebruikt om te voorkomen dat informatie tussen het toetsenbord en de computer wordt onderschept. In het verleden zijn er soms problemen met de veiligheid van draadloze toetsenborden aangetoond.

"Of je nu een wachtwoord invult of bankgegevens, encryptie is essentieel voor iedereen die een draadloos toetsenbord gebruikt", zegt Matias, het Canadese bedrijf dat het Secure Pro Keyboard aanbiedt. Het toetsenbord is vanwege de kleine omvang onder andere bedoeld voor laptopgebruikers die onderweg, bijvoorbeeld in openbare ruimtes, liever niet op een laptoptoetsenbord typen. Het gebruik van AES-encryptie voor draadloze toetsenborden is in het verleden al vaker gedaan. Microsoft voegde het in 2011 aan de Wireless Desktop 2000 toe. Het ging hier echter niet om een compact toetsenbord.

In de aankondiging laat Matias weten dat het brute-forcen van een 128-bit AES-sleutel zelfs met een supercomputer een 'miljard-miljard jaar' kost. De encryptie biedt echter alleen bescherming tegen het onderscheppen van de ingevoerde data, niet tegen een keylogger op de computer zelf of iemand die schoudersurft.

Image

Reacties (8)
11-01-2014, 16:31 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
11-01-2014, 20:07 door schele
Dit canada, geen USA. Ik vind dit wel interessant, ook voor op niet publieke pc: als er vermoeden is van keyloggers is dit een oplossing. Klinkt goed!
12-01-2014, 11:41 door Anoniem
Ik heb het niet zo op draadloze toetsenborden, vooral niet als je toch al vlakbij, zegge recht tegenover, het scherm zit. Een uitzondering is een groot scherm of een projector in een conferentiekamer, daar kan het ineens een hele aardige oplossing zijn.

Dat maakt het dan ook gelijk best jammer dat je de USB poorten alleen maar voor stroom kan gebruiken. Een muis erinpluggen was nou net een leuk idee geweest, en een opslagstokje in dat scenario ook. Hoop dat ze daar wat aan doen in de volgende versie. En dan een muis met een laag stroomverbruik zien te vinden.

Overigens is versleutelde draadloze dataoverdracht nog steeds geen panacea. Je kan bv. nog steeds een keylogger tussen toetsenbordzendondvanger en peecee stoppen, en wie inspecteert de achterkant van zijn pc nou regelmatig, zeg dagelijks?

Verder hebben ze qua ontwerp redelijk het juiste idee gehad. Nog steeds jammer van de windowstoetsen en ik prefereer een hoge entertoets. Maargoed, het ziet er verder best aardig uit.
12-01-2014, 14:03 door Anoniem
Logitech heeft al een poosje AES-128 standaard. Check of je dat oranje tekentje op je keyboard / muis / usb dingetje hebt, dan is dat reeds een van je features.
12-01-2014, 16:52 door Anoniem
Door Anoniem: Logitech heeft al een poosje AES-128 standaard. Check of je dat oranje tekentje op je keyboard / muis / usb dingetje hebt, dan is dat reeds een van je features.
DIT DUS, sinds 2009 om precies te zijn...
13-01-2014, 12:20 door Anoniem
Door schele: Dit canada, geen USA. Ik vind dit wel interessant, ook voor op niet publieke pc: als er vermoeden is van keyloggers is dit een oplossing. Klinkt goed!

dat is dus niet waar, laatste zin van het artikel:
De encryptie biedt echter alleen bescherming tegen het onderscheppen van de ingevoerde data, niet tegen een keylogger op de computer zelf of iemand die schoudersurft.
13-01-2014, 13:05 door Anoniem
Sinds 2009, maar de borden van Microsoft (en Logitech) zijn echter geen compacte borden.
13-01-2014, 15:04 door Anoniem
Het toetsenbord is vanwege de kleine omvang onder andere bedoeld voor laptopgebruikers die onderweg, bijvoorbeeld in openbare ruimtes, liever niet op een laptoptoetsenbord typen.

Waarom zou je niet op het toetsenbord van je laptop willen typen maar wel nog een extra toetsenbord mee wilen zeulen?
Een laptop heeft toch een eigen toetsenbord dat onderdeel is van het hele apparaat en hoeft dan toch niet nog eens via een extern (mogelijk kwetsbaar wireless) kanaal verbinding te maken de laptop?

Wat is dag nog het mogelijke voordeel of het nut van een tweede toetsenbord bij je laptop?
Om het scherm bijna dicht te kunnen klappen tegen schouderschermkijken om dan blind te typen op het tweede toetsenbord? Jas weer over de typende handen om te voorkomen dat gefilmd wordt wat je dan typt?

Keyloggers en het beschermen van draadloze communicatie zijn toch twee aparte zaken? Dat je je draadloze communicatie van je laptop veilig wil hebben is logisch, nogmaals; wat heeft het met het reeds aanwezige interne toetsenbord van je laptop te maken?
Jezelf beschermen tegen keyloggers heeft met de Os en 'poort' security van je laptop zelf te maken en ook weer niet direct met het interne toetsenbord van je laptop denk ik.

Een veilige laptop lijkt me juist zo geconfigureerd dat het is afgeschermd voor usb devices en assistive devices als muizen en toetsenborden waarvan de firmware wel weer aangepast kan zijn. Hoe meer losse apparaten je meeneemt hoe meer risico op verlies of compromittering ervan.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.