image

Privacyzorgen over nieuwe Gmail-feature

zondag 12 januari 2014, 14:23 door Redactie, 12 reacties

Een nieuwe feature die Google aan Gmail heeft toegevoegd waardoor het mogelijk is om een e-mail naar Gmailgebruikers te sturen zonder dat hun e-mailadres bij de afzender bekend is zorgt voor zorgen bij gebruikers en privacyexperts. De nieuwe functie is eigenlijk een integratie van Google Plus in Gmail.

Om van de nieuwe functie gebruik te maken moeten beide partijen zowel Gmail als Google Plus gebruiken en moet de afzender de ontvanger op Google Plus hebben toegevoegd. De verzender kan vervolgens de naam van de Google Plus-gebruiker bij het opstellen van een e-mailbericht in Gmail invullen, waarna Google automatisch het bijbehorende e-mailadres toevoegt.

Ingeschakeld

De feature, die de komende dagen onder gebruikers wordt uitgerold, staat standaard ingeschakeld. Gebruikers kunnen de optie wel uitschakelen, maar toch maken sommige privacyexperts zich zorgen en stellen dat Google voor een opt-in had moeten kiezen, waarbij gebruikers de optie zelf moeten inschakelen. De optie staat echter wel uitgeschakeld voor beroemdheden op Google Plus.

Marc Rotenberg van het Electronic Privacy Information Center noemt de nieuwe feature 'zorgwekkend' en wijst naar het debacle van Google Buzz. Google besloot bij de sociale netwerksite Buzz de contacten uit het Gmail-adresboek met wie mensen veel e-mailden automatisch aan de Buzz contactenlijst toe te voegen, wat voor een golf van kritiek zorgde. Uiteindelijk besloot Google vanwege alle privacyproblemen en negatieve kritiek de stekker uit het platform te trekken.

Reacties (12)
12-01-2014, 14:34 door Anoniem
Wat niemand er bij vertelt is dat het een proxy-adres is dat bovendien maar één keer werkt: tot degene die jij hebt gemaild ook daadwerkelijk terug mailt.
12-01-2014, 15:32 door Anoniem
Als je google gebruikt, dan heb je op dat vlak al geen privacy meer. Waar zit het probleem??
12-01-2014, 16:15 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 12-01-2014, 16:21
[Verwijderd]
12-01-2014, 16:57 door Zipper
Yep en als je die mogelijkheid gebruikt en later weer uit wil zetten, dat kan dan niet meer.
Lekker jongens bij google.
12-01-2014, 17:15 door vimes
"De optie staat echter wel uitgeschakeld voor beroemdheden"

Gaat google nu al zo ver dat het haar gebruikers maar voor het gemak onderverdeelt in onder- en bovenmensen?
Waar ken ik dat ook al weer van...
12-01-2014, 18:23 door schele
Ben dan vooral benieuwd hoe Google heeft bepaald wie beroemdheid is en wie niet?

En ja voor de rest: wie in deze tijden nog gmail gebruikt moet niet gaan miepen om dit soort dingen, dat ligt geheel in lijn der verwachtingen.
12-01-2014, 21:36 door Anoniem
Ik neem aan dat je aan het formaat van iemand zijn kringen wel kan afleiden of iemand een beroemdheid is.
12-01-2014, 23:15 door Anoniem
Een tijdje geleden heb ik afscheid genomen van Google en haar diensten. Het bevalt mij hartstikke goed en ik raad iedereen aan hetzelfde te doen. O ja, vaak kun je ook prima gebruik maken van de mail of webmail van je internetprovider, dat zit vaak al bij de prijs is. Gratis is namelijk niet voor niks.
13-01-2014, 07:34 door Anoniem
Ik snap niet wat de mogelijkheid tot 1 keer gemailed kunnen worden met privacy te maken heeft.

Ze zien je adres niet, dus privacy is niet het goede woord. Daarnaast gebruiken ze de vorige instelling toen het nog alleen via je Google+ profielpagina ging. Het enige wat ze toevoegen is dat je nu een 'mailtje' krijgt.
13-01-2014, 09:59 door Anoniem
Ik heb Google+ nooit "aan" gezet, dus heb er geen last van ;)
14-01-2014, 13:34 door Anoniem
Door Anoniem: Een tijdje geleden heb ik afscheid genomen van Google en haar diensten. Het bevalt mij hartstikke goed en ik raad iedereen aan hetzelfde te doen. O ja, vaak kun je ook prima gebruik maken van de mail of webmail van je internetprovider, dat zit vaak al bij de prijs is. Gratis is namelijk niet voor niks.
Als je het geen probleem vindt dat je dan nooit kunt veranderen van internetprovider...
14-01-2014, 16:15 door Anoniem
Door Anoniem: Ik heb Google+ nooit "aan" gezet, dus heb er geen last van ;)

Google is zo vriendelijk om dit soort zaken bijna automatisch aan te zetten als je voor het eerst Android opstart of een google account connect.
Zo heb ik ook nooit Google + aangezet maar is het toch om 1 of andere reden er in geslopen en kom je er niet zo makkelijk van af.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.