image

'Grapjas' vult harde schijf van Twister-gebruikers

maandag 13 januari 2014, 16:53 door Redactie, 0 reacties

Een 'grapjas' heeft gebruikers van de gedecentraliseerde Twitter-kloon Twister aangevallen door hun harde schijf met nutteloze data te vullen, zo laat de ontwikkelaar weten. De Braziliaan Miguel Freitas bedacht Twister als een alternatief voor Twitter dat niemand uit de lucht zou kunnen halen.

Zelf omschrijft Freitas het als een "microblogging peer-to-peer platform" dat net als BitTorrent een gedistribueerd systeem is. Het is zo ontworpen dat gebruikers niet van elkaar weten of andere gebruikers online zijn, wat hun IP-adres is en wie ze volgen. Tevens is het mogelijk om zowel openbare als privéberichten te versturen.

Zodra gebruikers de software starten maakt die verbinding met andere gebruikers, zonder noodzaak voor een gecentraliseerde server. Om te voorkomen dat er meerdere gebruikers met dezelfde gebruikersnaam actief zijn, gebruikt Twister het bitcoinprotocol, dat de registraties en logins van gebruikers afhandelt.

Net zoals machines genaamd 'miners' in het bitcoinnetwerk transacties verifiëren om te voorkomen dat mensen hun bitcoins twee keer uitgeven, verifieert een netwerk van Twistercomputers dat gebruikersnamen niet twee keer voorkomen en dat berichten die aan een bepaalde gebruikersnaam gekoppeld zijn ook daadwerkelijk van die gebruiker afkomstig zijn. Voor het versturen van de berichten gebruikt Twister het BitTorrentprotocol.

Aanval

Twister bestaat al sinds november vorig jaar, maar kwam in de aandacht door een bericht op Slashdot. Ook Wired heeft er inmiddels een artikel over geschreven. De aandacht heeft ook negatieve kanten, aangezien er op 9 januari een aanval tegen Twister-gebruikers plaatsvond. "Eén of andere grapjas produceert 1MB blocks die de harde schijf van iedereen vullen. Oké, erg grappig, je hebt je punt gemaakt", aldus Freitas op het Twisterblog.

De blocks bevatten informatie over activiteiten op het Twister-netwerk. Naast het vullen van harde schijven had de aanval ook gevolgen voor gebruikers. Die konden na een eerdere registratie niet meer met hun gebruikersnaam inloggen, omdat het netwerk dacht dat die al bestond.

Freitas stelt dat gebruikers gewaarschuwd waren, aangezien het om software gaat die nog in de kinderschoenen staat. Wel zijn er inmiddels verschillende bugfixes uitgekomen om de aanval en de gevolgen ervan te stoppen. "Laten we kijken of we de komende dagen een stabieler Twister-netwerk kunnen krijgen", laat Freitas weten. Twister is er voor Android. Linux en Mac OS X.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.