image

'NSA gebruikt radiogolven om offline computers aan te vallen'

woensdag 15 januari 2014, 13:13 door Redactie, 9 reacties

De NSA gebruikt radiogolven om computers die niet met het internet verbonden zijn aan te vallen, zo meldt de New York Times. De technologie zou tenminste al sinds 2008 in gebruik zijn en maakt gebruik van radiogolven die vanaf kleine circuitborden en USB-kaarten worden verstuurd.

Deze hardware moet wel eerst op de computer worden aangesloten, bijvoorbeeld door een spion, fabrikant of nietsvermoedende gebruiker. Door de technologie zouden Amerikaanse inlichtingendiensten toegang krijgen tot systemen die anders niet benaderbaar zijn. De technologie is onderdeel van het Quantumprogramma, dat onder andere succesvol zou zijn geweest bij het injecteren van software in Russische militaire netwerken.

Ook systemen die worden gebruikt door de Mexicaanse politie, drugskartels, handelsorganisaties binnen de Europese Unie en Saudi-Arabië, India en Pakistan zijn op deze manier aangevallen. "Het nieuwe hieraan is de schaal en subtiliteit van de mogelijkheden van inlichtingendiensten om toegang tot computers en netwerken te krijgen waar nog nooit iemand toegang toe heeft gehad", zegt James Andrew Lewis van het Centrum voor Strategische en Internationale Studies in Washington.

Exacte details over de werking van het programma blijven in het artikel echter achterwege. Eind vorig jaar werd bekend dat de NSA over een kleine koffer beschikt met de codenaam Nightstand, waardoor het op kilometers afstand computers via wifi kan aanvallen.

Reacties (9)
15-01-2014, 13:50 door hx0r3z
Dus er zit ook blijkbaar dan een backdoor in de software anders vraag ik me toch af hoe ze anders met alleen zo'n apparaatje een computer volledig kunnen overnemen.
15-01-2014, 14:24 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 15-01-2014, 14:28
[Verwijderd]
15-01-2014, 15:56 door Anoniem
O Nee Zeg! RADIOGOLVEN!

Is daar geen wet tegen ofzo?
15-01-2014, 16:08 door rsterenb
Door Peter V.: Aha, dus via radiogolven (wifi) en een eigen geplaatste modem komen ze binnen en injecteren ze software. En een modem kan verstopt worden in elke stekker van welke kabel dan ook..

Er wordt nergens WIFI genoemd. Er staat: "[...] en maakt gebruik van radiogolven die vanaf kleine circuitborden en USB-kaarten worden verstuurd." Elk apparaat dat electronica bevat straalt wel iets uit, hoe simpel of complex dat het patroon ook is. En of je op deze manier zomaar software kan "injecteren" dat betwijfel ik. Eea zal wel iets subtieler in z'n werk gaan, als het al kan.

Remedie: plaats systeem in een Kooi van Faraday

Tegenwoordig zijn veel PC kasten van heel veel plastic oid gemaakt. Maar een beetje "kloon" PC heeft nog steeds een metalen kast waar alles in zit (die van mij iig wel).. Het lijkt me alleen wel wat lastig om je laptop in een kooi van Faraday te zetten als je er tegelijkertijd mee wil werken. Aan de andere kant zou je misschien je huis in een kooi van Faraday kunnen zetten... ;-)
15-01-2014, 16:13 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
15-01-2014, 16:27 door dutchfish
Een likje stralings werende verf (vezels) in plaats van een jammer.

Ben je ook meteen van ongeoorloofd gsm en wireless data op de werkvloer af ;)

En is volkomen legaal, wat een jammer niet is.

WiFi werkt dan natuurlijk alleen nog binnen de desbetreffende kamer of kantoor ;)

Mijn 2 centen
15-01-2014, 16:36 door Anoniem
Bangmakerij is het : Je kan niet aan ons ontkomen.
New York Times is ongeveer hetzelfde als de NSA.
15-01-2014, 18:20 door Anoniem
AX25 bestaat al zeeeeeeeeer lang.
15-01-2014, 20:29 door Anoniem
De boodschap komt nog niet geheel door, lees dit eens.

http://computerworld.nl/beveiliging/80871-informatiebeveiliging-is-morsdood
https://leaksource.wordpress.com/2013/12/30/nsas-ant-division-catalog-of-exploits-for-nearly-every-major-software-hardware-firmware/
http://www.spiegel.de/international/world/the-nsa-uses-powerful-toolbox-in-effort-to-spy-on-global-networks-a-940969-2.html
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.