image

ENISA pleit voor betere online veiligheidszegels

donderdag 16 januari 2014, 10:55 door Redactie, 2 reacties

Om internetgebruikers meer inzicht te geven of ze websites en webdiensten kunnen vertrouwen moeten er betere veiligheids- en privacyzegels komen. Dat stelt het Europees agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging (ENISA) in een nieuw rapport.

Volgens ENISA hebben internetgebruikers op dit moment met een overdaad aan informatie te maken. Daarom moeten ontwerpers duidelijke zegels maken die op onderzoek naar onder andere culturele en juridische verschillen zijn gebaseerd. ENISA stelt verder dat gebruikers niet voldoende weten wat de veiligheids- en privacyzegels precies inhouden. Ook worden de zegels niet door gebruikers gecontroleerd.

"Voor veel gebruikers en voor verschillende redenen, waaronder een gebrek aan kennis, toegang en tijd, is het lastig, indien niet onmogelijk, om een overwogen vertrouwensbeslissing te maken. Vandaar dat beleidsmakers oproepen tot het oprichten van verschillende online veiligheids-en privacyzegels", zo staat in het rapport.

Om het kennisgebrek bij internetgebruikers aan te pakken pleit het agentschap voor meer informatiemateriaal waarin kennis over het bestaan en de betekenis van zegels wordt verspreid. Daarnaast moeten serviceproviders en webontwikkelaars zegels implementeren die automatisch te controleren zijn.

Reacties (2)
16-01-2014, 16:54 door Anoniem
Nederland zegeltjes land, online zegeltjes verzamelen?
laat maar.

Van zegeltjes plakken wordt je nooit iets wijzer, altijd moet je bijbetalen.
Een zegeltje voor vertrouwen op een veilige verbinding heeft alleen zin als je dat wat erachter zit ook kan vertrouwen.

Omdat daar geen zegeltjes voor zijn heb ik wel een praktisch anti-zegeltje ; alle digitale Staats certificaten en pki's van een zekere driekleur uit de browser en in de digitale prullenmand.
Dan word ik voortaan heel praktisch hopelijk gewaarschuwd met een ontbrekend certificaatmelding dat ik op een mogelijke hackerssite ben beland.

Ik hou niet van zegeltjes en zeker niet van bijbetalen.

Zegeltje komt om zijn tegeltje :
'Met zegeltjes kun je stunten,
met vertrouwen niet.'
18-01-2014, 02:55 door Anoniem
Wat? Veiligheidszegels, wat zijn dat? Van die plaatjes [trusted] en [100% veilig] en [hakcur fr33]? Want als je niet te vertrouwen bent dan zet je die natuurlijk niet op je website.

Tuurlijk joh. Gooi er nog maar een paar bovenop die berg te bestrijden overdaad aan nietszeggende informatie. Daar worden we echt betur van, jazekur.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.