image

Meerderheid Kamer wil stemcomputer terug

vrijdag 17 januari 2014, 10:16 door Redactie, 8 reacties

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de stemcomputer terugkeert. Na de VVD is nu ook de PvdA voorstander van elektronisch stemmen, zo meldt het NOS radioprogramma Met Het Oog Op Morgen. Daardoor is er een meerderheid in de Tweede Kamer ontstaan.

PvdA-Kamerlid Astrid Oosenbrug laat weten dat de nieuwe stemcomputer zoals die eind vorig jaar werd voorgesteld het democratisch proces een heel stuk beter bewaakt. Een commissie die minister Plasterk had ingesteld adviseerde eind vorig jaar dat er in Nederland weer elektronisch gestemd moet worden. In eerste instantie was de PvdA nog kritisch, maar heeft zich nu toch voor elektronisch stemmen uitgesproken.

Papierspoor

Volgens Oosenbrug is het goede aan het voorgestelde systeem dat er nog steeds een papierspoor is. Mensen brengen op de stemcomputer hun keuze uit, waarna er een biljet met hun keuze wordt geprint. Dat biljet wordt vervolgens ingeleverd en zal uiteindelijk via een scanner worden geteld. Zo is het nog steeds mogelijk om de biljetten handmatig na te tellen.

Bepaalde zaken moeten echter nog verder worden uitgewerkt, zoals waar de stemcomputers komen te staan als er geen verkiezingen zijn, door wie ze worden bewaakt en hoe het onderhoud op een veilige manier kan worden uitgevoerd. Daarnaast spelen ook de kosten van miljoenen euro's een rol.

Voordat er via de stemcomputer kan worden gestemd moet er eerst een wetsvoorstel worden ingediend en zal ook de Eerste Kamer zich erover buigen. De commissie die de terugkeer van de stemcomputer adviseerde stelde voor om tijdens de Provinciale Statenverkiezingen van 2015 met de stemcomputer te experimenteren. Het systeem zou dan tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 landelijk kunnen worden ingevoerd.

Reacties (8)
17-01-2014, 10:41 door Anoniem
Wil iedereen die er zo op tegen is zich aanmelden bij de dichtbij zijnde stem commissie om de papieren stemmen te gaan tellen en hertellen en hertellen enz... En dan nog maar eens kijken of je tegen bent...
17-01-2014, 10:43 door Anoniem
Dus we maken een controleerbaar spoor om het vervolgens weer door een ongeontroleerde machinale telling te halen..

Lijkt me verstandig om iedere verkiezing weer een natelling te eisen omdat de eerste telling niet te controleren is.
17-01-2014, 11:31 door Anoniem
Voor geautomatiseerd tellen van de stemmen is geen stemcomputer nodig. Het enige wat nodig is: een automatisch leesbaar biljet, waarop eenduidig en onuitwisbaar de stem kan worden gegeven.

Dan is er vervolgens per gemeente een telsysteem (+ een backup systeem) nodig. Opslag in een kluisruimte van de gemeente, onderhoud door 2 monteurs gelijktijdig, werkzaam bij 2 concurrerende bedrijven, zodat ieder er belang bij heeft om de ander af te schieten. Bij iedere klus een andere samenstelling, zodat die 2 geen maatjes kunnen worden
17-01-2014, 14:28 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
17-01-2014, 14:42 door 0101
Jammer van het geld natuurlijk, maar het voorstel dat er nu ligt bedreigt de democratie niet. Ik hoop wel dat ze ervoor zorgen dat het niet mogelijk is door het analyseren van de elektromagnetische staling van de stemcomputers te achterhalen waarop gestemd is. Het lijkt me trouwens wel een goed idee om de boel na het elektronisch tellen nog een keertje met de hand te controleren... Gewoon voor de zekerheid. Op die manier krijgen we een nog veiliger systeem dan we nu hebben.
17-01-2014, 15:44 door Anoniem
Excuus is binnen, en nedap hangt ook al aan de telefoon. Nog even iedereen handopsteken en we kunnen mooi onze kickbacks inkasseren.
17-01-2014, 16:42 door Anoniem
Door Anoniem: Wil iedereen die er zo op tegen is zich aanmelden bij de dichtbij zijnde stem commissie om de papieren stemmen te gaan tellen en hertellen en hertellen enz... En dan nog maar eens kijken of je tegen bent...

Het kabinet is tegen het terugschroeven van de gasonttrekking in Groningen omdat ze dan ruim 800 miljoen aan inkomsten verliezen. Maar ditzelfde kabinet (VVD/PvdA) wil wel ruim 300 miljoen extra aan verkiezingen uitgeven door stemcomputers terug in te voeren.
En dat alles om voor 23.00 uur een uitslag te hebben, zodat ze nog op TV een debatje kunnen voeren.

De laatste jaren zijn er al genoeg bezuiningsmaatregelen afgewenteld naar de burgers.
Laat de politici nu maar eens het goede voorbeeld geven, en hier geen gemeenschapsgeld aan verkwisten.
Op het moment dat de economie weer op orde is, en de overheid een overschot op hun balans heeft (en de staatsschuld heeft afgelost) dan is het tijd om dit soort luxe uitgaven te maken.
Het is een nice-to-have, niet een must-have.
17-01-2014, 20:14 door Anoniem
Door Anoniem: Wil iedereen die er zo op tegen is zich aanmelden bij de dichtbij zijnde stem commissie om de papieren stemmen te gaan tellen en hertellen en hertellen enz... En dan nog maar eens kijken of je tegen bent...

Hmmm, als je volgens een gezaghebbende politiek theoreticus je rechten op vrijheid al terecht verspeelt als je deze opoffert voor het lokaas van veiligheid, hoeveel recht van spreken heb je dan als je dat doet voor een beetje minder werk of meer vermaak...
Hoe ze het doen weet ik trouwens niet, ik heb nog nooit een spoor van verzoeken om vrijwilligers gezien. Maar ik heb nooit de indruk gekregen dat er een tekort aan is.

Door 0101: Jammer van het geld natuurlijk, maar het voorstel dat er nu ligt bedreigt de democratie niet. Ik hoop wel dat ze ervoor zorgen dat het niet mogelijk is door het analyseren van de elektromagnetische staling van de stemcomputers te achterhalen waarop gestemd is. Het lijkt me trouwens wel een goed idee om de boel na het elektronisch tellen nog een keertje met de hand te controleren... Gewoon voor de zekerheid. Op die manier krijgen we een nog veiliger systeem dan we nu hebben.

Staat te bezien. De huidige methode heeft zichzelf uitentreure bewezen. Ik heb nergens iets gelezen dat er ook maar iets gedaan is om de gevaren voor geheim kiesrecht te ondervangen, en een en ander staat of valt met een handmatige hertelling die het laatste woord heeft. Een groot probleem daarbij is dat fouten in het handmatige proces gewoonlijk random zijn (en elkaar statistisch opheffen), terwijl fouten in een computersysteem de hinderlijke neiging hebben allemaal één kant uit te vallen...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.