image

SP wil opheldering over virusuitbraak bij OCW

vrijdag 10 augustus 2012, 10:18 door Redactie, 8 reacties

De SP eist opheldering van minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie nu ook het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen door het XDocCrypt.A/Dorifel-virus zou zijn getroffen. "Welke volgt? Defensie?", vraag Kamerlid Sharon Gesthuizen zich af tegenover NU.nl. Ze wijst erop dat de ministeries zijn aangesloten op de Haagsering, een netwerk dat onder andere ministeries verbindt. "Als dat gebeurt, dan lopen meer overheidsinstellingen gevaar en dat moeten we voorkomen."

DigiNotar
De politica is bang dat door de virusuitbraak de dienstverlening van de overheid in gevaar komt. "Het doet een beetje denken aan de situatie rond DigiNotar", zegt ze. "Toen bleken we ook onvoldoende voorbereid op de situatie en waren er grote problemen te handhaven."

Het XDocCrypt.A/Dorifel-virus werd geïnstalleerd op computers die al met de Citadel-malware besmet waren, zonder dat de eigenaren dit door hadden. Het virus probeert Word- en Excelbestanden te versleutelen, maar doet dat op zo'n manier dat de bestanden verminkt raken. Inmiddels zijn er verschillende manieren om verminkte bestanden te herstellen.

Reacties (8)
10-08-2012, 11:39 door Anoniem
wat meer zegt over het niveau van de SP
10-08-2012, 15:10 door Anoniem
Het is een terechte vraag, als er een koppeling is, is er risico. De minister kan aangeven welke beveiligingsmaatregelen zijn genomen op de koppelpunten.
10-08-2012, 16:07 door Anoniem
maakt geen klap uit of ze defensie hacken er is toch niks meer sinds dat allemaal wegbezuinigd is, maar ff on topic, ze zeggen dat ze het al onder controle hebben, maar ze hebben ook een goed punt, een goed werkende beveiliging had dit soort dingen kunnen voorkomen... mja dat kost weer geld..
10-08-2012, 16:08 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
10-08-2012, 17:59 door Anoniem
Begrijp de vraag wel, maar is deels gesteld aan de verkeerde organisatie.
De werkplekken worden beheerd door ATOS
http://www.computable.nl/artikel/nieuws/systeembeheer/2726452/1277800/atos-origin-regelt-werkplekken-ministerie-ocw.html

Dus die zullen ook wel wat uit te leggen hebben.
Soms kan er natuurlijk sprake zijn van domme pech of puur geluk.
Maar vooral dat "al met de citadel-malware besmet" zal wel wat uitleg nodig hebben.
10-08-2012, 22:50 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
11-08-2012, 18:26 door Anoniem
Door Anoniem: Begrijp de vraag wel, maar is deels gesteld aan de verkeerde organisatie.
De werkplekken worden beheerd door ATOS
http://www.computable.nl/artikel/nieuws/systeembeheer/2726452/1277800/atos-origin-regelt-werkplekken-ministerie-ocw.html

Je hebt het mis. In Nederland worden kamervragen gesteld aan de minister of staatssecretaris. De minister is verantwoordelijk. De minister zal zijn amtenaren de vraag laten beantwoorden. Het is mogelijk dat die hulp nodig hebben van derden, maar dat is slechts speculatie.
12-08-2012, 11:52 door Anoniem
Het is een stap in de goede richting als de politiek ook maar een beetje bewust wordt van de risico's die we lopen; de meesten hebben m.i. nog geen idee. Een leuke enquête zou zijn te vragen wat een advanced persistent threat is en welk beleid men daarop voorstaat. Ondertussen worden we langzaam maar zeker overlopen en van buiten af gecontroleerd. En Ok, als het de SP is die als eerste wakker wordt, dan is het de SP die als eerste wakker wordt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.