image

Friezen weer bestolen door computervirus

vrijdag 10 augustus 2012, 11:03 door Redactie, 7 reacties

In Friesland zijn er weer internetgebruikers tijdens het internetbankieren bestolen door een banking Trojan. Een 51-jarige inwoonster van Heerenveen kreeg dinsdag tijdens het internetbankieren problemen met het inloggen. Na een paar mislukte pogingen en lange wachttijden, kreeg zij een melding dat onderhoud aan de banksite moest worden gepleegd en dat de site 24 uur uit lucht was.

Toch werd haar via een dialoogscherm het verzoek gedaan om haar bankrekeningnummer en pasnummer in te voeren. Toen zij dit niets vermoedend had gedaan, bleek niet veel later dat een geldbedrag van haar bankrekening was afgehaald. Een 63-jarige inwoner van de gemeente Tytjerksteradeel overkwam woensdag hetzelfde. Ook van zijn bankrekening werd geld afgehaald. Beide slachtoffers deden aangifte.

Bedrag
In tegenstelling tot voorgaande berichten van de Friese politie worden nu geen bedragen genoemd. Een politiewoordvoerster laat tegenover Security.nl weten dat dit is gedaan vanwege de privacy van de slachtoffers. "Ook bij een inbraak noemen we dit soort bedragen niet. Het gaat anderen niets aan wat een slachtoffer op zijn rekening heeft staan."

Daarbij zijn de waarschuwingen van de politie Friesland vooral preventief bedoeld. "Mensen weten zelf wat ze op hun rekening hebben staan." Toch laat de woordvoerster weten dat het in één geval om een groot bedrag gaat. Hoewel phishing en banking Trojans in heel Nederland voorkomen, is de politie Friesland één van de weinige korpsen die hier in persberichten melding van maakt.

Reacties (7)
10-08-2012, 11:14 door Anoniem
De schade is zo eenvoudig te beperken: rood kunnen staan afschaffen, niet meer op je betaalrekening hebben staan dan binnen enkele dagen nodig, overschot aan spaargeld bij (een) andere bank(en) zetten. Dat rood kunnen staan afschaffen kost enige moeite, heb ik gemerkt. De bank gaat meewarig doen. Maar dat moet de bank weten. Het is mijn rekening. Maar de bank vergoedt de schade toch? Ja, vaak, niet altijd zonder moeite, en je kunt er soms lang op moeten wachten (hoor ik van vrienden en kennissen). Dus.
10-08-2012, 11:16 door Anoniem
Toch vreemd dat mensen er nog steeds intrappen, terwijl dit nu toch wel bekent is. Misschien moet er iets meer aandacht aan worden besteed, bv in radar ofzo.
10-08-2012, 11:34 door Mysterio
Door Anoniem: Toch vreemd dat mensen er nog steeds intrappen, terwijl dit nu toch wel bekent is. Misschien moet er iets meer aandacht aan worden besteed, bv in radar ofzo.
Oplichting is van alle tijden. Mij is ook wel eens een woekerpolis aangesmeerd. Tja, wat doe je eraan? Met voorlichting bereik je vast veel mensen, maar er zijn er altijd bedroevend weinig die er werkelijk rekening mee houden in de realiteit van elke dag.
10-08-2012, 12:04 door Anoniem
Ik gebruik gelukkig Linux, maar ik denk dat het gros van de mensen niet weet hoe dat werkt .
10-08-2012, 13:28 door Anoniem
Door Anoniem: Ik gebruik gelukkig Linux, maar ik denk dat het gros van de mensen niet weet hoe dat werkt .

Wat heeft Linux hiermee te maken? Wanneer ze niet je PC, maar je router om weten te zetten (DNS servers...), ben je net zo de pineut. Ik zou dus ALTIJD voorzichtig zijn. Dan kan het hooguit teveel veiligheid zijn.
10-08-2012, 17:16 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ik gebruik gelukkig Linux, maar ik denk dat het gros van de mensen niet weet hoe dat werkt .

Wat heeft Linux hiermee te maken? Wanneer ze niet je PC, maar je router om weten te zetten (DNS servers...), ben je net zo de pineut. Ik zou dus ALTIJD voorzichtig zijn. Dan kan het hooguit teveel veiligheid zijn.

Bij een Man In The Middle zoals je hebt via router/dns aanpassing kan SSL (en de alerte gebruiker op slotjes/groene balken etc) nog bescherming geven.

Bij een Man In The Browser/overgenomen PC vervalt dat mechanisme.

Kortom, niet helemaal "net zo goed" de pineut.
10-08-2012, 19:22 door Anoniem
Door Anoniem: Ik gebruik gelukkig Linux, maar ik denk dat het gros van de mensen niet weet hoe dat werkt .

Ik gebruik ook Linux , en tot volle tevredenheid !
Maar ook met Linux moet men alert blijven !

Misschien zou men in Friesland ook moeten overstappen op Linux , en volgens mij moet er een Friese Distro zijn die gebasseerd is op debian en die heet friesian ,waarschijnlijk gaat het dan een stuk beter daar in Friesland.

Maar goed,toch snap ik niet hoe men maar zo geld van je rekening kan halen , want bij b.v. ing moet men eerst een tan-code invoeren voordat er geld overgemaakt kan worden,en die tan-code krijg je per sms .

Hoe gaat dat dan in Friesland?
Met rooksignalen of zo , die halverwege onderschept worden .
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.