image

Webcam-hackers zetten slachtoffers op YouTube

vrijdag 10 augustus 2012, 13:26 door Redactie, 2 reacties

Het is nog altijd een sport onder 'scriptkiddies' om slachtoffers van besmette computers via hun eigen webcam te begluren en opgenomen beelden op YouTube te plaatsen. Al in 2008 werden de reacties van slachtoffers op schokkende filmpjes opgenomen en later als leedvermaak online gezet. Symantec waarschuwt dat dit nog altijd gaande is.

De aanvallers besmetten hun slachtoffers met een RAT (Remote Access Tool) en hebben vervolgens volledige controle over de computer. Vervolgens krijgt het nietsvermoedende slachtoffer een "screamer" te zien, een afbeelding met gegil uit de film Excorcist, waarbij de reactie wordt vastgelegd.

YouTube
Er is zelfs een apart YouTube-kanaal genaamd RAT Pwner waar verschillende video's zijn te zien. Een snelle zoektocht op YouTube levert nog meer soortgelijke video's van het gebruik van Remote Access Tools op. Daarbij gaat het niet alleen om het laten schrikken van slachtoffers, maar wordt er ook gekeken wat ze online allemaal uithalen.

Internetgebruikers krijgen het advies alleen betrouwbare programma's te installeren. Nooit anonieme linkjes in e-mail of instant messaging-berichten te vertrouwen en alleen maar programma's direct vanaf de website van de leverancier te downloaden.

Reacties (2)
16-01-2013, 14:54 door Quovadis
Ach wat leuk allemaal maar ik heb toch even zomaar een paar vraagjes namelijk:

1-Zijn fabrikanten van laptops, tablets en all-in-ones ook op de hoogte van dit fenomeen? (ik bedoel het blijft een narcistisch en autistisch bolwerkje dat hardware wereldje).

2-Wie is er eigenlijk op het onzalige idee gekomen om de webcam met microfoon verplicht in te bouwen in eerder genoemde apparaten, zijn fabrikanten dan echt bedolven onder verzoeken van consumenten om zo`n webcam met microfoon in te bouwen?
Of heeft men het gedaan omdat het technisch nu eenmaal mogelijk is en er geen consument naar kraait om het feit dat die dingen ingebouwd zijn (ohja helemaal vergeten natuurlijk, skype is the hype tegenwoordig).

3-Kunnen fabrikanten aantonen d.m.v. concreet marketing onderzoek dat de consument echt zit te smeken en te schreeuwen om die webcam met microfoon in te bouwen?

4-Waarom kunnen fabrikanten de ingebouwde webcam met microfoon nier optioneel maken (laat me raden omdat het te duur is zeker maar in dat smoesje geloof ik niet meer en zo ja graag zie ik harde feiten)?

5-Waarom wordt er door elektronica toko`s moeilijk gedaan als men verzoekt de webcam te verwijderen (ik spreek uit eigen ervaring)?

6-Waarom wordt er door fabrikanten niet of uiterst bot of zelfs giftig gereageerd als men een (kritische) vraag stelt betreft de ingebouwde webcam met microfoon? (dit soort reacties geeft te denken).

7-Waarom is de consument kritischer over de aanschaf van een pakje boter dan als hij een laptop, tablet, all-in-one en mobile telefoon aanschaft, is dat nu echt omdat we zo dom en infantiel zijn of nu echt niet beter (willen) weten?

8-Zou deze website, althans de redacteuren hiervan eens op deze vragen in kunnen gaan en zelfs fabrikanten eens aan de tand voelen?

Dit waren zomaar een paar vraagjes die ik had.

Misschien dat andere lezers van deze website mij aan kunnen vullen.
21-06-2013, 14:16 door P5ycH0
Een plakbandje op de lens doet wonderen. Dan zie je alleen een vage waas.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.