image

Obama wil grootschalige verzameling telefoondata NSA stoppen

vrijdag 17 januari 2014, 17:54 door Redactie, 2 reacties

De Amerikaanse president Barack Obama wil de grootschalige verzameling van telefoongegevens door de NSA stoppen, zo heeft hij vanmiddag aangekondigd. Daarnaast moeten inlichtingendiensten voortaan toestemming van een speciale rechtbank hebben voordat ze de verzamelde gegevens mogen opvragen.

Het massaal verzamelen van de gegevens zelf wil Obama niet beëindigen, maar wie daar nu verantwoordelijk voor moet worden liet hij niet weten. De president gaf de minister van Justitie en de inlichtingengemeenschap 60 dagen de tijd om de mogelijke opties te bestuderen. Onlangs liet een adviescommissie van Obama nog weten dat telecombedrijven de telefoongegevens zouden moeten bewaren. Die zitten daar echter niet op te wachten.

Ook riep Obama de NSA op om te stoppen met het bespioneren van wereldleiders en moet er betere privacybescherming komen voor buitenlanders van wie de communicatie door de VS wordt onderschept. Ondanks de aangekondigde hervormingen verdedigde Obama het surveillanceapparaat van de VS, wat ook blijkt uit een begeleidend document dat het Witte Huis publiceerde.

Image

Reacties (2)
17-01-2014, 20:44 door Anoniem
Hmmm, eerst zien in hoeverre hier tastbare veranderingen uit komen. Overigens weten mensen intussen dat de VS wel degelijk aantoonbaar mensen bespioneert die de nationale veiligheid niet bedreigen. Uit rancune, om er voordeel uit te halen, simpelweg vanwege een misverstand of vergissing, of om een scala aan andere redenen.
17-01-2014, 23:10 door Anoniem
Ach,ja Ik weet niet of de NSA zich iets van Obama aantrekt,Geheime diensten werken meestal zelfstandig maar dan wel voor de staat,en trekken zich niets van een Staatshoofd aan wat hij hen zegt over het handelen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.