image

Onderzoekers werken aan opensource laptop

maandag 20 januari 2014, 10:43 door Redactie, 0 reacties

Twee beveiligingsonderzoekers werken aan een laptop waarvan niet alleen de software, maar ook de hardware zoveel mogelijk opensource is, waardoor gebruikers hun machine meer kunnen vertrouwen. 'Project Novena', zoals de laptop heet, is het werk van Sean "xobs" Cross en Bunnie Huang.

Al voor de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden waren de onderzoekers bezig met Project Novena, maar sinds de praktijken van de NSA aan het licht zijn gekomen laat het volgens Cross en Huang het belang zien dat niet alleen de software maar ook de hardware van een computer te vertrouwen is.

Onder andere het moederbord en het display adapter board zijn een geheel nieuw ontwerp. "Elk spoor op die PCB's (printed circuit board) heb ik er zelf op gezet", zo laat Huang tegenover Wired weten. De onderzoekers ontwierpen ook de behuizing, die verschillende onderdelen bevat die met een 3D-printer geprint kunnen worden. In plaats van de gesloten firmware gebruiken ze de Das Boot opensource firmware.

Prestaties

Niet elk onderdeel is echter opensource, het scherm, keyboard, harde schijf, accu en processor zijn allemaal kant-en-klare producten. Met 4GB geheugen en een ARM-processor levert de Novena de prestaties van een gemiddelde netbook. De omvang en het gewicht van de laptop zijn gelijk aan de laptops uit vroegere tijden. Ondanks het hoge hobbygehalte heeft de laptop zijn eerste publieke vuurdoop inmiddels doorstaan.

Tijdens de afgelopen CCC Conferentie in Hamburg gaven de tweede onderzoekers een presentatie over beveiligingslekken in SD-kaarten die volledig vanaf de Novena werd gegeven. Volgens de onderzoekers is de opensource laptop bijna klaar voor het publiek en zullen ze straks een crowdfunding campagne starten om een gebruiksvriendelijke versie van de laptop te ontwikkelen.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.