image

'123456' meest gebruikte wachtwoord van 2013

maandag 20 januari 2014, 11:29 door Redactie, 5 reacties

'123456' was in 2013 het meest gebruikte wachtwoord op het internet, waardoor voor de eerste keer 'password' van de eerste plek werd gestoten. Dat beweert app-ontwikkelaar SplashData, dat al enkele jaren een lijst van meest gebruikte wachtwoorden op het web samenstelt.

SplashData baseert zich bij het opstellen van de lijst op grote datalekken die in 2013 plaatsvonden, zoals bij Adobe waar de wachtwoorden van miljoenen gebruikers op straat kwamen te liggen. Dat is dan ook een reden dat 'photoshop' en 'adobe123' in het overzicht zijn terug te vinden. Verder wordt de lijst met wachtwoorden gedomineerd door "klassiekers" zoals 'qwerty', 'admin', 'letmein', 'iloveyou' en cijferreeksen als '12345678' en '111111'.

"De aanwezigheid van wachtwoorden zoals 'adobe123' en 'photoshop' op deze lijst zijn een goede herinnering om je wachtwoord niet op de naam van de website of applicatie te baseren waar je probeert in te loggen" aldus Morgen Slain van SplashData. Hieronder een overzicht van de 10 meest gebruikte wachtwoorden. De lijst van 25 wachtwoorden is op deze pagina te vinden.

Image

Reacties (5)
20-01-2014, 17:11 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
21-01-2014, 10:55 door Anoniem
123456 voor een password bij een of andere lamme leverancier die je zo nodig een account wil laten aanmaken voor
je iets kunt, daar is toch niks mis mee?
Die lijst komt van de Adobe hack, nou ik vind 123456 een prima wachtwoord voor een Adobe account. Of adobe123.
Je gaat toch niet je meestgebruikte wachtwoord aan zo'n leverancier geven???
21-01-2014, 21:39 door Anoniem
Door Anoniem: 123456 voor een password bij een of andere lamme leverancier die je zo nodig een account wil laten aanmaken voor je iets kunt, daar is toch niks mis mee?
Ik hoop voor je dat je de mogelijkheid om dingen met een acceptgiro of factuur te laten bezorgen bij sommige leveranciers niet over het hoofd ziet dan, want voor je het weet wordt er bij jou aangeklopt voor onbetaalde rekeningen voor dingen die jij niet besteld hebt. Je kan dat soort ongelukjes voorkomen door nooit onveilige wachtwoorden te gebruiken.
Die lijst komt van de Adobe hack, nou ik vind 123456 een prima wachtwoord voor een Adobe account. Of adobe123.
Ook heel geschikt voor afnemers van bijvoorbeeld Adobe Creative Cloud, dat gebruikt hetzelfde wachtwoord. Oeps.
Je gaat toch niet je meestgebruikte wachtwoord aan zo'n leverancier geven???
Nee, natuurlijk niet, maar je geeft een leverancier ook geen makkelijk te raden wachtwoord. Je geeft elke leverancier een eigen, volkomen willekeurig wachtwoord, en gebruikt een wachtwoordbeheerprogramma als Keepass/Keepassx om dat voor je te genereren, te onthouden en op websites in te vullen. Na het wachtwoord dat je gebruikt om op je eigen computer aan te loggen gebruik je het wachtwoord waarmee je je wachtwoordendatabase ontsluit je vermoedelijk het meest. De wachtwoorden van websites ken je niet eens.
22-01-2014, 09:57 door Anoniem
Door Anoniem:Je geeft elke leverancier een eigen, volkomen willekeurig wachtwoord, en gebruikt een wachtwoordbeheerprogramma als Keepass/Keepassx om dat voor je te genereren, te onthouden en op websites in te vullen. Na het wachtwoord dat je gebruikt om op je eigen computer aan te loggen gebruik je het wachtwoord waarmee je je wachtwoordendatabase ontsluit je vermoedelijk het meest. De wachtwoorden van websites ken je niet eens.
Die moeite ga ik niet doen hoor...
Als een leverancier het acceptabel vindt om me te authenticeren met een usernaam en wachtwoord dan doet hij het
maar met de usernaam en wachtwoord die ik goed genoeg voor hem vind.
Als hij betrouwbare authenticatie wil dan gebruikt hij maar een betrouwbare methode. Dat is usernaam en wachtwooord niet
en dat gaat het ook nooit worden.
Wat er allemaal kan met een account dat bepaalt de leverancier maar lekker zelf. En als hij denkt dat er met een account
financiele verplichtingen kunnen worden aangegaan zonder fatsoenlijke authenticatie, dan zie ik hem wel bij de rechter.
27-01-2014, 14:12 door Anoniem
uhhh, dus die wachtwoorden worden door die partijen helemaal niet veilig versleuteld en discreet opgeborgen... jeetje dat had ik nou echt nooit gedacht......
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.