image

375 Nederlanders slachtoffer online datingfraude

dinsdag 21 januari 2014, 09:39 door Redactie, 4 reacties

Vorig jaar zijn 375 Nederlanders het slachtoffer van online datingfraude geworden, terwijl dat er een jaar eerder nog 107 waren. Dat blijkt uit het aantal meldingen dat de Fraudehelpdesk ontving. Bij datingfraude worden mensen via datingsites en sociale media benaderd.

De oplichters, die zich in het buitenland bevinden, gaan een relatie met het slachtoffer aan en proberen die via allerlei verhalen geld af te troggelen. Zo laat de oplichter bijvoorbeeld weten dat hij graag kennis wil maken, maar het vliegticket niet kan betalen. De meeste slachtoffers waren vrouwen van boven de 50 jaar. Eén op de vier slachtoffers is een man.

Hoewel mannen minder vaak slachtoffer worden raken ze wel meer geld aan de oplichters kwijt dan vrouwen. Eén van de mannen beweerde dat hij voor 1,5 miljoen euro is opgelicht. Net voor de feestdagen vorig jaar was er een piek in het aantal meldingen. Verder constateerde de Fraudehelpdesk dat de oplichters naast datingsites tegenwoordig ook gebruik van social media zoals Facebook en LinkedIn maken.

Reacties (4)
21-01-2014, 15:29 door Anoniem
Ach,als je uit het niets zomaar iets krijgt,het gewoon negeren.
Het zijn meestal zogenaamde dames uit Rusland,en maken je lekker met hun foto.
Ze zetten er een leuk verhaal bij dat ze gek op jou zijn,omdat ze je profiel hebben gezien en je graag willen leren kennen.
Dit soort mails heb ik een paar jaar terug ook gehad incidenteel,en ben er niet op ingegaan en heb ze meteen verwijderd.
21-01-2014, 20:19 door waaromdan
Door Anoniem: Ze zetten er een leuk verhaal bij dat ze gek op jou zijn,omdat ze je profiel hebben gezien en je graag willen leren kennen.

Ja ik moet er altijd om lachen. ''Ik heb je leuke profiel gezien.'' Really?? Welk profiel..
23-01-2014, 10:05 door hx0r3z - Bijgewerkt: 23-01-2014, 10:05
Haha ja die e-mails van russische dames heb ik ook al vaker op mijn hotmail binnengekregen. Vaak vraag ik me af waar het vandaan komt. Maar blijkbaar zijn er een aantal bedrijven waar ik ooit mijn e-mail heb moetehn ingeven die nu gewoon misbruik van al hun klanten maken en de e-mail adressen verkopen of verkocht hebben aan spammers.

Dit soort e-mails zijn wel altijd grappig en soms hebben ze ook leuke bijlagen (*.src *.exe *.pdf) xD
28-01-2014, 19:25 door Anoniem
Surinaams persbericht: Oplichter na tien jaren gearresteerd

25 Jan, 15:30

Zoom Het Ondersteuningsteam (OT )van het Korps Politie Suriname (KPS) is erin geslaagd om Orpheo R. vanochtend aan te houden. Hij wordt verdacht van oplichting en wist langer dan tien jaren uit handen van de politie te blijven. De aanhouding vond plaats te Waterkant waar hij aan het borrelen was met enkele vrienden.

De 33-jarige Orpheo R. was sinds 2003 geplaatst op de opsporingslijst van gezochte criminelen van de politie. Door de procureur-generaal werd indertijd zijn opsporing en aanhouding ook gelast. Het vermoeden bestond dat hij was uitgeweken naar Nederland.

Orpheo R. wordt onder meer ervan verdacht op slinkse wijze een Nederlander in de jaren 2002 en 2003 van een groot geldbedrag in euro's te hebben opgelicht. Deze zaak was bij Bureau Nieuwe Haven in behandeling. De politiespeurders hebben de zaak nog altijd gevolgd en na een goede voorbereiding is OT ingeschakeld.
Bij de aanhouding heeft Oprheo R. zich niet verzet. Het voertuig waarmee hij was, is in beslag genomen. Hij is overgebracht naar Bureau Nieuwe Haven waar hij nu onder bewaking gratis onderdak geniet.

Bent u slachtoffer van hem/haar (gebruikt ook naam Laila) hierbij ook nog wat handige adressen, U zou zeker de recherche bureau nieuwe haven kunnen bellen! zie de link naar onderstaand adresoverzicht:
http://suriname.nu/125alg/telefoon12.html
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.