image

Nederlanders meest bezorgd over crisis en cyberaanvallen

woensdag 22 januari 2014, 10:30 door Redactie, 3 reacties

Nederlanders maken zich de meeste zorgen over de economische crisis en cyberaanvallen, maar het aantal is wel afgenomen ten opzichte van een half jaar geleden. Dat blijkt uit onderzoek dat onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de overheid uitvoerde.

In totaal werden 801 Nederlanders via online interviews voor het onderzoek bevraagd. Aan de hand van deze gegevens werd de Risico- en Crisisbarometer opgesteld. Daaruit blijkt dat Nederlanders zich door de jaren heen minder zorgen maken over de eigen veiligheid en die van het gezin. Vergeleken met een half jaar geleden schat men de kans betrokken te raken bij een ramp ook minder groot in.

Gebeurtenissen

De gebeurtenissen waar Nederlanders zich de meeste zorgen over maken zijn de economische crisis en cyberaanvallen. In juni maakte 75% van de ondervraagde Nederlanders zich zorgen over de crisis, dat daalde in november naar 64%. Ook de angst voor een cyberaanval nam af, van 58% naar 52%. Angst voor een internationale crisis en een terroristische aanslag staan met elk 43% op een gedeelde derde plek.

Vertrouwen

Ook het aantal Nederlanders dat geen vertrouwen in de overheid heeft nam iets af. In juni had 62% geen vertrouwen in de overheid, in november was dat met 4% gedaald naar 58%. 6 op de 10 Nederlanders denkt dat de overheid voorbereid is op een grote ramp. Slechts een kwart denkt echter dat burgers dit zijn.

Over de informatievoorziening door de overheid bij een grote ramp is de Nederlander iets positiever geworden. 45% van de ondervraagden ten opzichte van 42% in juni 2013 heeft hier vertrouwen in. Net als in het onderzoek in juni 2013 gaan 9 van de 10 Nederlanders bij een ramp zelf op zoek naar informatie, waarbij internet de meest gebruikte informatiebron is (85%).

Image

Reacties (3)
22-01-2014, 11:05 door Anoniem
Succesverhaal voor het nasjonale sieberbangmaakburo.
22-01-2014, 16:26 door Anoniem
Ik ben hier wel positief over. Blijkbaar zijn er zorgen. En daar moeten en kunnen we wel iets mee. De overheid zou hier veel constructiever in kunnen gaan zitten. Kom met een keurmerk of (financiele) voordelen voor online organisaties die hun zaakjes op orde hebben bijvoorbeeld. Vergelijk: politiekeurmerk veilig wonen, maar dan digitaal. Dat werkt ook.

Zie voor details: http://securitysander.wordpress.com/2014/01/22/cyberangst-wat-doen-we-er-aan/
22-01-2014, 16:52 door Anoniem
Hoe komen ze erbij,ik maak mij er geen zorgen om.
Het kan wel in ieder land gebeuren,maar waar baseren ze zich dat op dat wij als Nederlanders het bezorgste voor een cyberaanval zijn?.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.