image

Klanten Dixons, Mycom en iCentre gevolgd via wifi-tracking

donderdag 23 januari 2014, 09:44 door Redactie, 28 reacties

In 160 winkels van Dixons, Mycom en iCentre worden klanten zonder dat ze het weten via wifi-tracking gevolgd. Dat blijkt uit een bericht op het intranet van moederbedrijf BAS Group dat in handen van Tweakers kwam. Het gaat om een klantvolgsysteem van het Amsterdamse Bluetrace.

Dat bedrijf liet eind december 2013 al op de eigen website weten dat het bij Dixons, Mycom en iCentre een klantvolgsysteem had uitgerold. Daarbij wordt naast wifi-tracking ook Bluetooth-tracking en infraroodcamera's gebruikt. De uitrol van het systeem zou echter pas deze week bij de drie ketens voltooid zijn, zo laat een woordvoerder van de BAS Group weten.

Tracking

Via wifi-tracking kan het bedrijf het aantal klanten meten dat de winkel betreedt en hoeveel mensen langs de winkel lopen zonder binnen te gaan. Ook wordt er gemeten of bezoekers al eerder in een winkel van de BAS Group zijn geweest. De informatie zou onder andere worden gebruikt om de inzet van personeel beter in te plannen.

Bij wifi-tracking wordt het MAC-adres van de smartphone van klanten verzameld. Het toestel zendt het unieke adres continu uit als wifi staat ingeschakeld. Volgens het College bescherming persoonsgegevens moet de BAS Group vooraf aan klanten aangeven dat ze gevolgd worden en daarnaast een opt-out-mogelijkheid bieden.

De Bas Group doet geen van beide, maar laat aan Tweakers weten dat dit ook niet nodig is, aangezien elke winkel telsystemen gebruikt. Ook bij Bluetrace wordt er gesteld dat de privacy niet in het geding is, omdat de MAC-adressen gecodeerd worden opgeslagen. "Als je op internet komt, word je ook op allerlei manieren gevolgd", aldus een woordvoerster.

Image

Reacties (28)
23-01-2014, 09:48 door Anoniem
Ik snap het bezwaar niet geheel. De winkel heeft geen mogelijkheid om de gegevens aan mijn persoon te koppelen, of mij op basis van de vergaarde informatie ongewenst te benaderen. Of zij weten waar ik in de winkel ga en sta boeit mij niet; dat kunnen ze als ze willen aan de hand van camera beelden reeds bekijken (en dat heeft een grotere 'inbreuk' op je privacy aangezien je daar wel herkenbaar op staat).

Laten we ons liever druk maken om zaken die onze privacy daadwerkelijk raken.....
23-01-2014, 09:52 door hx0r3z - Bijgewerkt: 23-01-2014, 10:12
Toch maar goed dat ik altijd mijn wireless en bluetooth uit heb staan ;)
Leuke troll, gewoon je mac adres spoofen telkens langslopen en dan hun systeem in de maling nemen..

En ja dat ze beelden opnemen die buiten het feit van veiligheid gebruikt gaan worden is inderdaad iets waar je je om privacy druk mag maken. Want dan neme ik ook niet aan dat ze die beelden na een tijdje weer verwijderen maar dus ergens in een cloud gooien en op die manier dus verzamelen voor uiteindelijk later iets mee te kunnen doen..
23-01-2014, 09:53 door Anoniem
Tot zover mijn aankopen bij mycom....
Valt mac adres niet onder unieke gegevens en daardoor herleidbaar naar 'n persoon? Mag dit uberhaupt wel zonder dat je toestemming gegeven hebt?
23-01-2014, 10:04 door Anoniem
de basgroup kijkt niet alleen of je de winkel in loopt of niet maar kan ook zien welk pad je in bent gelopen en hoe je weg door de winkel is geweest om hoeken op te zoeken die niet vaak bezocht worden.
23-01-2014, 10:08 door Anoniem
@ anoniem 09:48, Je data drager spuugt meer data uit dan alleen een mac en bekende SSIDs.
Check eens het "creepy doll wifi" project. Of je doet het zelf met kismet/airodump en een gps logger.
Check de cap bestanden dan maar eens. ook erg makkelijk te porten naar een PI.

Leuk idee voor een project om desinformatie de ether in te sturen....ik wil die aanbieding namelijk!! ;)
23-01-2014, 10:12 door Anoniem
Door Anoniem: Ik snap het bezwaar niet geheel. De winkel heeft geen mogelijkheid om de gegevens aan mijn persoon te koppelen, of mij op basis van de vergaarde informatie ongewenst te benaderen.
Niet direct uit deze gegevens, maar indirect toch weer wel. En daarin sluipt dan ook het gevaar. We hebben al vaker gezien dat "metadata" verzamelen lang niet zo onschuldig als wordt beweerd.

Of zij weten waar ik in de winkel ga en sta boeit mij niet; dat kunnen ze als ze willen aan de hand van camera beelden reeds bekijken (en dat heeft een grotere 'inbreuk' op je privacy aangezien je daar wel herkenbaar op staat).
Dat het jouw niet boeit wil niet zeggen dat het anderen niet zou mogen boeien.

Camerabeelden automatisch herkennen komt er ook wel aan, maar vooralsnog is het handiger om MACadressen te verzamelen, die zijn namelijk veel makkelijker in databases te stoppen en dan te dataminen. Vandaar ook dat deze bedrijven met deze techniek werken en niet met camerabeelden. Jouw argument houdt dus geen steek maar is (zelf)misleidend.

Laten we ons liever druk maken om zaken die onze privacy daadwerkelijk raken.....
Dit is gewoon weer zo'n klein stukje verloren privacy wat op zichzelf onschuldig lijkt maar gecombineert met de rest ineens tanden krijgt. Het is dus wel degelijk van belang.

Maar je bent verder in goed gezelschap:

Volgens het College bescherming persoonsgegevens moet de BAS Group vooraf aan klanten aangeven dat ze gevolgd worden en daarnaast een opt-out-mogelijkheid bieden. De Bas Group doet geen van beide, maar laat aan Tweakers weten dat dit ook niet nodig is, aangezien elke winkel telsystemen gebruikt.
Dit is vragen om een (zoals gewoonlijk veel te zachte) tik op de vingers van het CPB. Telsystemen zijn een ding, unieke nummers bewaren toch echt wat anders, verhaspeld of niet. De BAS Group doet het laatste maar beweert dat wat zij doen heel speciaal onder regels voor iets heel anders vallen. Waarom? Omdat "iedereen" een minder specifieke methode gebruikt? Dit stinkt naar een "onze spam is geen spam want iedereen verstuurt wel eens email"-type argument.
23-01-2014, 10:33 door Anoniem
Heel simpel opgelost hoor. Of de telefoon uitzetten of zorgen dat wifi en bluetooth staat uitgeschakeld.
23-01-2014, 10:34 door Anoniem
Door Anoniem: Ik snap het bezwaar niet geheel. De winkel heeft geen mogelijkheid om de gegevens aan mijn persoon te koppelen, of mij op basis van de vergaarde informatie ongewenst te benaderen. Of zij weten waar ik in de winkel ga en sta boeit mij niet; dat kunnen ze als ze willen aan de hand van camera beelden reeds bekijken (en dat heeft een grotere 'inbreuk' op je privacy aangezien je daar wel herkenbaar op staat).

Laten we ons liever druk maken om zaken die onze privacy daadwerkelijk raken.....

Dus je vindt het niet erg, dat wanneer jij de winkel binnen loopt, een enorme schreeuwende reclame krijgt te zien, op basis van wat jij al eerder gekocht hebt. Dit is nog maar IT producten, maar ik moet er niet aan denken, dat wanneer je een drogisterij binnen komt, en daar groot reclame wordt gemaakt voor condooms, omdat jij die daar elke maand koopt. En omdat het systeem ziet dat jouw telefoon al een maand niet in de zaak is geweest en weet dat je condooms op zijn... Fijne binnenkomst noem ik dat.

En het is dus wel mogelijk om die locatie data aan een persoon te koppelen. Ze kunnen zien dat je bij de kassa staat. En als je dan via PIN afrekent, is de naam bekend en kan die gekoppeld worden aan je mac adres. Dus zo onschuldig is dit niet. Zie ook de 'anonieme' OV chipkaart. Zodra je die niet meer contant kan betalen is dat niet meer anoniem.

En waarom hangen dan wel overal bordjes dat je in de gaten wordt gehouden met camera's. Die mensen die dat bedienen kennen jou ook niet, maar het mag niet heimelijk. Dus het scannen van Wifi en Bluetooth is in mijn ogen hetzelfde, en moet dus worden aangegeven zodat je er op kunt acteren.

Zoals je merkt, ik ben hier zwaar op tegen. Je wordt haast verplicht om illegale GSM/Wifi/Bluetooth en GPS jammers te gaan gebruiken....

TheYOSH
23-01-2014, 10:35 door Anoniem
@Eerste anoniem: het raakt je privacy _wel_: een MAC-address is, miets niet gespoofed, een unieke handtekening van ieder netwerk-apparaat. Daarin zit oa het Vendor-ID in, partnr van netwerkdevice en uiteindelijk ook een soort van serienummer. Daarmee is al te tracen in welk merk en type telefoon dat MAC-address zit. Tel daarbij op dat getraced wordt op welk tijdstip je binnenkomt en weggaat binnen hetzelfde systeem. In de kassa wordt je pasnummer geregistreerd als je iets aanschaft inclusief datum en tijd. Koppel die twee aan elkaar et voilà: het profiel wordt al duidelijker: Anoniem X heeft een smartphone van het merk Y en type Z. Heeft een rekening bij Bank A, voorkeur voor product M. Wordt daarbij ook nog eens infraroodscans gemaakt is het plaatje m.i. compleet.

Dit soort ongein zorgt ervoor dat ik dit soort winkels mijd als de pest. Kom ik niet meer, doe ik geen zaken mee. En niet zozeer _dat_ ze me in de gaten houden, _dat_ ze info van mij hebben maar de manier _waarop_: een stiekeme, sneaky manier waardoor ik het idee begin te krijgen van Big Brother is watching you.
23-01-2014, 10:42 door Anoniem
Valt vrees ik weinig aan te doen denk ik, iets met vrije ontvangst van radiosignalen (toestel zend uit tenslotte). Behalve natuurlijk wanneer je de vrijheid van ontvangst van radiosignalen gebruikt om minder geld aan de staat te hoeven overmaken (radardetectors) want dan worden er plots allerhande uitzonderingen bedacht.

Tip voor mensen die dit niet willen: Ga naar binnen, toon interesse in een duur apparaat, vraag na enige tijd of klanten hier gevolgd worden, en zeg dan "ik wil geen zaken doen met een bedrijf dat mij volgt, ik ga wel naar de concurrent" en loop weg. Het doel van het systeem is de efficientie verbeteren of de omzet verhogen, dus is dat de enige plek waar ze te raken zijn.
23-01-2014, 11:08 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 23-01-2014, 12:06
[Verwijderd]
23-01-2014, 11:14 door Anoniem
Door Anoniem: Ik snap het bezwaar niet geheel. De winkel heeft geen mogelijkheid om de gegevens aan mijn persoon te koppelen,..

tot je bij de kassa betaald met iets dat je naam bevat!
23-01-2014, 11:18 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 23-01-2014, 12:05
[Verwijderd]
23-01-2014, 12:07 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 23-01-2014, 12:07
[Verwijderd]
23-01-2014, 12:09 door Anoniem
Uit het Tweakers.net artikel:Bluetrace, dat de trackingsystemen levert aan de Bas Group, stelt dat de privacy niet in het geding is, omdat mac-adressen niet in plaintext maar gehasht worden opgeslagen.
In de eerste plaats is het natuurlijk zoals het CPB stelt zo dat als iemand wil controleren of jij daar geweest bent en ze aan je MAC-adres kunnen komen ze zo de hash kunnen berekenen.

In de tweede plaats zijn, afhankelijk van hoe snel het hashingalgoritme is, hashes te brute-forcen.

De OUI van een MAC-adres (https://nl.wikipedia.org/wiki/MAC-adres) staat vast per fabrikant, dus alleen de laatste 24 bits zijn uniek voor jouw telefoon. Als die volledig willekeurig zouden zijn zou je 256³ = 16.777.216 verschillende mogelijkheden hebben.

Hoe snel valt zoiets te berekenen?

Als de hashes met het MD5-algoritme zijn gehasht kan een AMD Radeon 7970 videokaart 8213,6 miljoen hashes per seconde (http://www.codinghorror.com/blog/2012/04/speed-hashing.html) berekenen. Als je de OUI weet kun je het MAC-adres dat bij de hash hoort dus vinden in 16.777.216 ÷ 8.213.600.000 = 0.002 seconden! Als je zoveel hashes zou hebben als Nederland inwoners heeft (17 miljoen) zou je de bijbehorende MAC-adressen in (16777216 ÷ 8213600000)×17000000 ÷ 3600 = minder dan 10 uur hebben gevonden!
23-01-2014, 12:15 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 23-01-2014, 12:18
[Verwijderd]
23-01-2014, 14:32 door Anoniem
Door Peter V.:
Door Anoniem: Heel simpel opgelost hoor. Of de telefoon uitzetten of zorgen dat wifi en bluetooth staat uitgeschakeld.
Of de phone niet meenemen tijdens het winkelen. Nadeel: je kan dan niet gewaarschuwd worden via NL-Alert bij een ramp in je buurt.

Die staat toch al niet geinstalleerd op mijn smartphone. En vroeger had je dat ook niet, toch? En een ramp in mijn buurt, dat zie ik vanzelf wel.
23-01-2014, 15:14 door Anoniem
Interessante discussie.
Maar ligt dit nu aan de technologie? Of omdat het een hot item is, privacy?
Voorheen kwam een verkoper naar je toe..stelde een paar vragen?
Waar kom je vandaan? Bekijkt je kleding, luistert naar je spraak... Een bekende chefkok wist zelfs te vertellen op basis van wat je eet, wie je bent....
In een kledingzaak weet een goede verkoper al bij binnenkomst je smaak en je confectie maat...
Het type auto dat je rijdt....
Het geurtje dat je draagt...

Allemaal oude en bewezen verkoop technieken.

Het is allemaal hetzelfde trucje, alleen gebeurt het nu met nieuwe middelen en technieken.
Sneller, grotere hoeveelheden. Data modellen en profielen.

Online shoppen gebeurt mijnsinziens hetzelfde. Zeker als je een account hebt..(ja dan is het je eigen keuze, maar toch...je wordt wel 'gevolgd, geanalyseerd en tailormade mailings in je mailbox). Zeker als de winkelketen ook nog je webcam weet te hacken ;-)
Ray-ban met zonnebril configurator, Apple met face-time beelden databank...


Oplossing voor de techniek zou zijn: zet je smartphone op "airplane" modus of zet wifi/BT uit. Koop een loden smartphone tasje. Maar wel zo klein dat ze weer niet het vermoeden krijgen dat je artikelen met RFID/alarm batches voorbij de detectie poortjes wil smokkelen.

De waarde voor de commercie zie ik wel (het is mijn werk Big Data), maar tegen welke prijs en tegen welke voorwaarden is de maatschappelijke vraag.

De andere kant van dit soort technieken biedt ook weer veel maatschappelijke waarde.
Gegeven:
Tijd 22.30 uur
Weer: koud en regen
Bankpas: Mevr X, 92 jaar.
Komt geld pinnen bij de automaat.....en ook nog een groot bedrag.

Ik zou de politie bellen, camera beelden van de pin automaat?

Anyway. De techniek brengt ons meer en in grotere snelheid dan wij met procedures, wetten en meningen uberhaupt kunnen bevatten.

Maar over WiFi? Wat ik me nog afvraag hoe ze met WiFi kunnen bepalen hoe ik bij welke schap sta? Het is toch één acces point waar je je op aanmeldt. Of als ik binnen kom met mijn telefoon en die zit gewoon in mijn jaszak, dan meld ik me toch helemaal niet aan op een WiFi netwerk. Dus hoe willen zij dan bepalen bij welke schap ik sta.
Dit zou dan toch veel preciezer moeten gebeuren.. IBeacon ofzo..
Ideeën?

Grtn
Dennis
23-01-2014, 15:24 door Anoniem
Door Anoniem: Ik snap het bezwaar niet geheel. De winkel heeft geen mogelijkheid om de gegevens aan mijn persoon te koppelen, of mij op basis van de vergaarde informatie ongewenst te benaderen. Of zij weten waar ik in de winkel ga en sta boeit mij niet; dat kunnen ze als ze willen aan de hand van camera beelden reeds bekijken (en dat heeft een grotere 'inbreuk' op je privacy aangezien je daar wel herkenbaar op staat).

Laten we ons liever druk maken om zaken die onze privacy daadwerkelijk raken.....

Ze weten je MAC-adres. Als ze dus bij meer winkels zo'n volgsysteem installeren, kunnen ze je overal volgen. Binnen winkels is de plaats redelijk nauwkeurig te bepalen, dus is je MAC-adres aan je betaling te koppelen en daarmee dus aan meer informatie. Verder wordt er in het artikel wel gesproken over infrarood cameras, maar er hangen genoeg andere cameras in de winkels om ook je foto aan je MAC-adres te koppelen.

Daarnaast kunnen ze aan het MAC-adres zien wat voor een soort apparaat je bij je hebt en hoe veel. Als je ee iPhone hebt, ben je dus eerder geneigd om duurdere spullen te kopen. Zoals ze al bevestigden, zetten ze dan meer verkopers op klanten die meer te besteden hebben.

Ik vind het al helemaal vreemd dat ze ook klanten volgen die langs de winkel lopen. Dat lijkt op wat Facebook doet met teksten waar je wel aan begint, maar waarvan je uiteindelijk besluit om ze niet te posten.

Peter
23-01-2014, 15:30 door Anoniem
Door Anoniem: Valt vrees ik weinig aan te doen denk ik, iets met vrije ontvangst van radiosignalen (toestel zend uit tenslotte).
Opvangen mag altijd[1][2], wat je er verder mee doet is een hele andere zaak.

En ergens is het geen slecht idee om dit soort traceerbare signalen gewoon niet uit te zenden. Het is natuurlijk gemakkelijk dit te vergeten want mensen zien geen radiogolven. Precies het geniep is waarom RFID niet zo'n geweldig idee is.

Behalve natuurlijk wanneer je de vrijheid van ontvangst van radiosignalen gebruikt om minder geld aan de staat te hoeven overmaken (radardetectors) want dan worden er plots allerhande uitzonderingen bedacht.
Ben met je eens dat dat een hele rare uitzondering is.

Tip voor mensen die dit niet willen: Ga naar binnen, toon interesse in een duur apparaat, vraag na enige tijd of klanten hier gevolgd worden, en zeg dan "ik wil geen zaken doen met een bedrijf dat mij volgt, ik ga wel naar de concurrent" en loop weg. Het doel van het systeem is de efficientie verbeteren of de omzet verhogen, dus is dat de enige plek waar ze te raken zijn.
En volle winkelwagens bij alleen-pinnen kassas achterlaten, en zo nog meer van dat soort truuks. Ja, helaas gaat dat nodig zijn, want zonder duidelijk tegensignaal gaan de ontwikkelingen zeker gewoon door.


[1] Er zijn landen waar bv. het bezitten of verkopen van bepaalde typen ontvangers al niet eens mag. Oa België en de VS.
[2] Merk op dat we het hier over de 2.4GHz "ISM" band hebben, een soort bakkie-band voor apparaten.
23-01-2014, 16:51 door Goeroeboeroe
Grinnik, blijkt toch steeds meer voordelen te hebben dat ik geen mobieltje heb. Althans: ik heb er meerdere, maar die gebruik ik alleen om sites te testen.
Ik ben vaste klant bij MyCom. Mij zien ze daar dus niet meer. Er zullen wel steeds meer winkels dit gaan doen, maar op dit moment heb ik nog alternatieven.
23-01-2014, 17:02 door Anoniem
Door Anoniem: Ik snap het bezwaar niet geheel. De winkel heeft geen mogelijkheid om de gegevens aan mijn persoon te koppelen, of mij op basis van de vergaarde informatie ongewenst te benaderen. Of zij weten waar ik in de winkel ga en sta boeit mij niet; dat kunnen ze als ze willen aan de hand van camera beelden reeds bekijken (en dat heeft een grotere 'inbreuk' op je privacy aangezien je daar wel herkenbaar op staat).

Laten we ons liever druk maken om zaken die onze privacy daadwerkelijk raken.....
Een detaillist heeft wel degelijk (niet-legale) methoden tot zijn beschikking om MAC aan een persoon te koppelen, en aangezien ze blijkbaar ook maling hebben aan de Wet (meldings-plicht om maar iets te noemen), kun je er van uit gaan dat ze alles zullen doen om dit systeem uit te buiten.

Wat mij betreft €1,- per opgevangen (opgeslagen) MAC-adres geven aan boete geven.

Dat mensen zo "slim" zijn om BT en WiFi constant aan te laten staan is een andere discussie.
23-01-2014, 18:45 door Anoniem
Is er niet iets te maken dat veel MAC-adressen in de rondte brult via WiFi? Ga een half uurtje voor de deur staan, de statistieken geven dan aan "miljoenen bezoekers de etalage voorbij gelopen, 5 binnengekomen". Conclsie van een manager: die winkel is niet goed.
23-01-2014, 20:52 door Anoniem
Als je nou openvpn gebruikt via WIFI op je smartphone,en toevallig voorbij loopt?.
Wat gebeurd er dan?.
23-01-2014, 23:50 door Anoniem
Dit is echt al oud nieuws hoor: De grafische voorstelling bij het artikel komt van de website van Bluetrace. Als je daar een kijkje neemt zie je aardig wat logo's van grote winkelketens waar zij al geruime tijd mee samenwerken. McDonalds is de enige waar je er ook iets voor terugkrijgt: Internet via wifi. Ook die winkelketen met die bonuskaart waar iedereen pint is van de partij. De politie gebruikt het ook al een tijdje om mensenmassa's te monitoren bv bij koninginnedag Amsterdam.De NS heeft ook wifi in de trein tegenwoordig. En ik sluit af met de Verkeers Informatie Dienst die hiermee dmv je smartphone en je auto (ook voorzien van bluetoothzender) de verkeersstromen monitort en reistijdinformatie berekent. Koppel al die virtuele ID's en je krijgt een aardig compleet plaatje van iemand.
23-01-2014, 23:55 door Anoniem
Door Peter V.: ****UPDATE*****

Dixons, MyCom en iCentre gaan klanten informeren over wifi-tracking. Tweede Kamer-leden komen in actie.

http://tweakers.net/nieuws/93861/dixons-mycom-en-icentre-gaan-klanten-informeren-over-wifi-tracking.html

En afgaande op wat ik op tv heb gezien komt het 'actief' informeren neer op een waarschuwingsbordje ophangen. En ze monitoren ook hoeveel mensen *niet* de winkel binnenlopen. Klanten informeren is niet genoeg, ze moeten ook niet-klanten informeren. De afbeelding hierboven suggereert dat het bereik van dit systeem tot 500 meter buiten de deur is. Het wordt een hele klus om alle betrokkenen actief te informeren.

Als je, gewoon omdat het kan en omdat je in mijn hoofd hebt gehaald dat een ander je boeit, iemand in de gaten gaat houden, door hem of haar (fysiek) te volgen en te observeren, dan ben je een stalker. Dat ben je als ik het wel heb ook al als de gevolgde persoon het (nog) niet heeft opgemerkt. Tracking op het internet beschouw ik daarom als cyberstalking. Adverteerders die zich via advertenties opdringen met zaken die gerelateerd zijn aan je surfgedrag vallen je actief lastig, tenzij je jezelf daar even actief tegen beschermt. Net als op het internet zal dat hier de volgende stap zijn die men wil nemen.

Wat is dat toch met die commerciële types, waarom denken ze dat wat zij doen geen stalking is? Omdat het in dienst van hun portemonnee staat en omdat dan in hun ogen alles geoorloofd is? Bij *elke* omgang met anderen doet de vraag er toe of die ander er wel van gediend is, en het antwoord op die vraag is net zo divers als mensen nou eenmaal zijn, de een kan het geen donder schelen en de ander wordt er bloednerveus van. Die vraag zal een fatsoenlijk mens dus stellen (al zal dat vaak in de normale omgang van mens tot mens via nonverbale signalen verlopen). Als je daaraan voorbij gaat en blind aanneemt dat die ander beschikbaar is om jouw behoeftes te vervullen dan geef je blijk van precies de mentaliteit die stalkers zo problematisch maakt.
29-01-2014, 22:58 door Anoniem
hmmm ik zie ineens een enorme mogelijkheid voor upc en ziggo om in het hele land mensen te volgen via alle wifi die ze bij hun klanten plaatsen en dat is nog maar een tipje van de ijsberg. wat te denken van t-mobile kpn etc etc .. het is er al lang maar wat doen ze er mee .. vind eigenlijk wel dat er een wet moet komen die de argeloze voorbijganger beschermt.
Wat als we het zelf gaan doen .. iedereen met een ap de gegevens laten verzamelen en zo precies zien waar iedereen van wie je het wil weten geweest is .. hmmmmmmm
27-04-2015, 23:30 door superglitched - Bijgewerkt: 27-04-2015, 23:33
23-01-2014, 09:48 door Anoniem
Laten we ons liever druk maken om zaken die onze privacy daadwerkelijk raken.....
.
Als men A zegt, zegt men sneller B. En als er gewenning optreedt en alles stapje voor stap gebeurd, zijn er geen grenzen meer; want mensen vinden het allemaal maar prima, zolang er telkens maar een klein stukje privacy weggenomen wordt. Persoonlijk zie ik deze uitlatingen als een blijk van gebrekkig inzicht en geen verantwoordelijkheidsgevoel.

Veiligheidscamera's zijn een veiligheidsmaatregel, WIFI actief monitoren heeft daar weinig mee te maken, en valt dus gewoon onder opt-in/commercie/marketing.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.